Αν δεν καταφέρνεις να χαράξεις ένα πλάνο, να προγραμματίσεις αυτά που θες, στρώνεις τον δρόμο για την αποτυχία, θα ισχυρίζονταν με διαφορετικά λόγια και απόσταση δυόμισι περίπου αιώνων ο Βενιαμίν Φραγκλίνος και ο Ουίνστον Τσόρτσιλ, δυο ιστορικές μορφές που σίγουρα γνώριζαν από αντιξοότητες και τη σημασία της προετοιμασίας.

Σίγουρα, ένας σωστός σχεδιασμός όταν συντάσσεις τη Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας ή λαμβάνεις κρίσιμες αποφάσεις κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, είναι παραπάνω από αναγκαίος. Χρήσιμος ωστόσο έως και επωφελής, είναι και για κάθε απλό άνθρωπο που θέλει να αισθάνεται πως, ό,τι και αν συμβεί, έλαβε τα κατάλληλα μέτρα ώστε οποιεσδήποτε πιθανές επιπτώσεις να είναι κατά το δυνατόν ελαφρύτερες.

Μάλλον δεν εκπλήσσει ότι, σύμφωνα με μια περσινή έρευνα στην Αμερική, όσοι έχουν φροντίσει για τη διαθήκη τους και άλλα θέματα διαχείρισης της κληρονομιάς έχουν διπλάσιες πιθανότητες να νιώθουν δυνατοί, με αυτοπεποίθηση και ευτυχισμένοι, συγκριτικά με όσους δεν έχουν κάνει κάποια αντίστοιχη κίνηση με συνέπεια περισσότερες πιθανότητες για αισθήματα αβεβαιότητας, λύπης, φόβου ή άγχους.

Η δυνατότητα ενός τέτοιου προγραμματισμού για τη ζωή δίδεται και από την ιδιωτική ασφάλιση. Η ασφάλεια ζωής είναι το ασφαλιστικό προϊόν που θα καλύψει την οικογένεια ή άλλα εξαρτώμενα μέλη σε περίπτωση θανάτου του ασφαλισμένου, επιτρέποντάς έτσι την εξυπηρέτηση οικονομικών υποχρεώσεων και διασφάλιση ποιοτικής ζωής, συμπεριλαμβανομένων των δαπανών για σπουδές, περίθαλψη υγείας κ.ο.κ..

Τέσσερα σημεία προσοχής

Οι ειδήμονες περί την ασφάλιση ζωής επισημαίνουν τέσσερα σημεία στα οποία οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να δώσουν προσοχή ώστε να διαμορφώσουν το ιδανικό ασφαλιστήριο και να αποφύγουν πιθανές συνέπειες από λάθη ή αμέλειες.

1. Πρόσθετες καλύψεις

Υπάρχουν διάφορες προαιρετικές καλύψεις ανάλογα με τον τύπο του συμβολαίου και την ασφαλιστική εταιρεία. Για παράδειγμα, ένα πρόγραμμα ασφάλισης ζωής μπορεί να συνοδεύεται από δυνατότητα ενίσχυσης με πρόσθετη κάλυψη για δαπάνες υγείας ή αύξηση του ασφαλίσματος σε περίπτωση θανάτου από ατύχημα. Είναι σημαντικό να επιλέξετε εκείνες που ανταποκρίνονται καλύτερα στις επιθυμίες σας και, φυσικά, στις δυνατότητές σας αφού η προσθήκη τους αυξάνει το ασφάλιστρο.

2. Προσοχή στον προσυμβατικό έλεγχο

Ο ιατρικός έλεγχος ή έλεγχος ασφαλισιμότητας (underwriting) προηγείται κάθε ασφαλιστηρίου ζωής ως η διαδικασία που θα προσδιορίσει το ρίσκο (κίνδυνο) που καλείται να αναλάβει η εταιρεία για τον υποψήφιο συνάπτοντας ασφαλιστικό συμβόλαιο μαζί του. Ο έλεγχος επιτρέπει στις ασφαλιστικές εταιρείες να τιμολογούν με ακρίβεια τα ασφαλιστήρια ώστε να εξασφαλίσουν την οικονομική τους προστασία. Είναι σημαντικό να παρέχετε πάντα σωστές πληροφορίες για την υγεία σας όπως εάν είστε καπνιστής, αν έχετε σοβαρό πρόβλημα υγείας ή οικογενειακό ιστορικό, αν έχετε υποβληθεί σε χειρουργικές επεμβάσεις κ.λπ.. Ένας σημαντικός λόγος για την απόρριψη αιτήματος για αποζημίωση είναι η απόκρυψη ή η παροχή ψευδών πληροφοριών κατά τη σύναψη του συμβολαίου.

3. Επιλογή αξιόπιστου παρόχου ασφάλισης

Επιλέξτε μια αξιόπιστη εταιρεία που είναι στην αγορά για μεγάλο χρονικό διάστημα και είναι συνεπής στις αποδόσεις των ασφαλισμάτων.

4. Ενημέρωση των δικαιούχων

Είναι σημαντικό ο ασφαλισμένος να έχει ενημερώσει τα μέλη της οικογένειάς του ή όποιον/ους αποτελούν τους δικαιούχους του ασφαλιστηρίου, καθώς και πού βρίσκεται το συμβόλαιο ώστε να διευκολυνθεί η διαδικασία αποζημίωσης. Ακόμα σημαντικότερο είναι ο ασφαλισμένος να έχει μεριμνήσει για τον ορισμό των δικαιούχων ονομαστικώς στο ασφαλιστήριό του. Με τον τρόπο αυτό, τα πρόσωπα που προβλέπεται ως δικαιούχοι να λάβουν το ασφαλιζόμενο κεφάλαιο μετά τον θάνατο του λήπτη θα το εισπράξουν κανονικά εφόσον ειδοποιήσουν εγγράφως το αρμόδιο τμήμα της εταιρείας σχετικά με το γεγονός της απώλειας και προσκομίσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Σε διαφορετική περίπτωση, στη διαδικασία της αποζημίωσης θα εμπλακεί το κληρονομικό δίκαιο. Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Διαβάστε επίσης:

Ασφάλιση: Τι μπορεί να αλλάξει στους όρους και τα πρόσωπα του συμβολαίου – Ενημερωθείτε

Γάμος, Σύμφωνο συμβίωσης, Χωρισμός: Τι αλλάζει στο ασφαλιστήριο

Νοσηλεία – Εξετάσεις: Λιγότερο άγχος και απρόοπτα με το κατάλληλο ασφαλιστήριο