Στις 25 Ιουλίου 1920, έρχεται στον κόσμο η Rosalind Franklin, μια λαμπρή επιστήμονας και εξειδικευμένη κρυσταλλογράφος που με το έργο της συνέβαλε καθοριστικά στην ανακάλυψη του DNA. Η περιβόητη «Φωτογραφία 51» του 1952 από την Franklin και το διδακτορικό της φοιτητή Raymond Gosling, θα αναδειχθεί στη διασημότερη ακτινογραφία του κόσμου, αποκαλύπτοντας για πρώτη φορά τη δομή της διπλής έλικας του DNA.

Ένα σημαντικό μέρος από την προσφορά της στην επιστήμη αναγνωρίστηκε μετά τον θάνατό της από καρκίνο στις ωοθήκες το 1958. Ήταν μόλις 37 ετών. Σύμφωνα με τη βρετανική φιλανθρωπική οργάνωση Ovarian Cancer Action, η εμφάνιση καρκίνου των ωοθηκών σε τόσο νεαρή ηλικία μπορεί να συνδέεται με κληρονομικότητα. Καθώς η Franklin ήταν εβραϊκής καταγωγής Ashkenazi, πιθανότατα έφερε μια μετάλλαξη του γονιδίου BRCA που αύξησε τον κίνδυνο της νόσου. «Χάρη στην πρώιμη συμβολή της στην ανακάλυψη του DNA, μπορούμε σήμερα να κάνουμε γενετικές εξετάσεις και οι γυναίκες με τη μετάλλαξη στο γονίδιο BRCA μπορούν να μειώσουν σημαντικά τις πιθανότητες καρκίνου μέσω της παρακολούθησης και των επεμβάσεων ελαχιστοποίησης του κινδύνου» αναφέρεται στη δημοσίευση.

Στατιστικά στοιχεία κατατάσσουν τον καρκίνο των ωοθηκών ως τον πέμπτο κατά σειρά συχνότερο γυναικολογικό καρκίνο, με 1 στις 80 γυναίκες να νοσούν και 1 στις 108 να καταλήγουν από αυτόν. Στα συμπτώματά του περιλαμβάνονται η διάταση της κοιλιάς, το αίσθημα βάρους κατά τη διάρκεια της σίτισης, η απώλεια βάρους, η αδυναμία, ο πόνος στη μέση και στη λεκάνη, καθώς και οι εντερικές διαταραχές, συμπεριλαμβανομένης της δυσκοιλιότητας.

Η θεραπεία του καρκίνου των ωοθηκών βασίζεται στην χειρουργική αντιμετώπιση και τη χημειοθεραπεία, καθώς αποτελεί ένα συστηματικό νόσημα που, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, εμφανίζεται με τη μορφή μεταστατικής νόσου, ο έλεγχος της οποίας είναι κατά κύριο λόγο φαρμακευτικός.

Καλύψεις από το συμβόλαιο υγείας

Τόσο η επέμβαση (ωοθηκεκτομή) όσο και η μετεγχειρητική φροντίδα που περιλαμβάνει και τη φυσικοθεραπεία καλύπτονται από τα ασφαλιστικά προγράμματα νοσοκομειακής περίθαλψης κατά τα προβλεπόμενα για περιπτώσεις καρκίνων, όπως μπορείτε να διαβάσετε εδώ. Πολλά πλέον προγράμματα παρέχουν σημαντικές καλύψεις για το διάστημα μετά τη νοσηλεία, όπως:

  • κατ’ οίκον υπηρεσίες αποκλειστικής νοσηλεύτριας ή νοσηλευτή στο σπίτι, σύμφωνα με τα όρια της κάλυψης, τον αριθμό και διάρκεια της βάρδιας για εξειδικευμένο προσωπικό ανεξάρτητο ή μέσα από συνεργαζόμενο δίκτυο αναλόγως την εταιρεία.
  • παροχή ψυχολογικής υποστήριξης για την ασθενή ή/και για μέλη της οικογένειας, με ένα μέγιστο όριο ανά συνεδρία και ψυχολόγο από το δίκτυο της εταιρείας ή ανεξάρτητο. Στην τελευταία περίπτωση η αποζημίωση θα γίνει απολογιστικά. Η ψυχολογική υποστήριξη μπορεί να απαιτεί μια χρονική αναμονή έως και δύο έτη και ελάχιστη διάρκεια νοσηλείας όπως τρεις ημέρες, να είναι ιατρικά επιβεβλημένη και να βεβαιώνεται με γραπτή ιατρική γνωμάτευση.

Ο γονιδιακός έλεγχος που μπορεί να αποκαλύψει τα ένοχα για τη νόσο μεταλλαγμένα γονίδια BRCA 1 και BRCA 2 δεν καλύπτεται από την ιδιωτική ασφάλιση υγείας. Μπορείτε να ενημερωθείτε σχετικά με τη συνταγογράφηση και αποζημίωση της εξέτασης από τον ΕΟΠΥΥ εδώ.

Σε γυναίκες φορείς των γονιδίων BRCA1 και BRCA2, μπορεί να αποφασιστεί η ωοθηκεκτομή για τη μείωση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου. Οι προληπτικές επεμβάσεις δεν καλύπτονται κατά βάση από τα ασφαλιστήρια υγείας. Συνήθως προβλέπεται κάλυψη μόνο για την προληπτική μαστεκτομή υπό προϋποθέσεις, ενώ για μια περίπτωση προληπτικής ωοθηκεκτομής προ ετών, η ασφαλισμένη κατάφερε να αποζημιωθεί από την εταιρεία της μετά από προσφυγή της στα δικαστήρια με τον Συνήγορο του Καταναλωτή.

Σήμερα, υπάρχουν ασφαλιστικά προγράμματα που καλύπτουν επεμβάσεις προληπτικής ολικής υστερεκτομής, συμπεριλαμβανομένων σαλπίγγων και ωοθηκών, εφόσον υπάρχει κακοήθεια μαστού και αποδεδειγμένη με εξέταση παρουσία του των δύο παραπάνω γονιδίων, είτε επί κληρονομικού συνδρόμου καρκίνου μαστού και ωοθηκών κ.ο.κ.. Στο πλαίσιο αυτό, πιθανώς να καλύπτεται μόνο η ωοθηκεκτομή. Η επικοινωνία με τον ασφαλιστικό σύμβουλο ή την εταιρεία είναι πάντα απαραίτητη.

Διαβάστε επίσης:

Κύηση και Τοκετός: Πώς καλύπτονται από τα συμβόλαια υγείας

Χρόνιος πόνος: Οι σωτήριες παροχές του συμβολαίου υγείας

Ιατρικά λάθη: Πώς καλύπτονται από τα ασφαλιστήρια υγείας