Συνώνυμη με τις ταραχές είναι η 12η Ιουλίου για τη Βόρεια Ιρλανδία, αφού η επέτειος της νίκης του προτεστάντη βασιλιά Γουλιέλμου Γ’ επί του καθολικού αντιπάλου του Ιακώβου Β’ στη Μάχη του Μπόιν το 1690 (Orangemen’s Day), γίνεται αφορμή για επεισόδια βίας υποκινούμενα από το Τάγμα της Οράγγης (Orange Order), μιας αδελφότητας που ιδρύθηκε το 1795 με σκοπό να διαφυλάξει την ανεξαρτησία του προτεσταντισμού στην Ιρλανδία εις βάρος του καθολικισμού.

Τα παραπάνω θα μπορούσαν να αποτελούν συνέχεια στο πρόσφατο θέμα του ygeiamou για το πώς οι πεποιθήσεις επηρεάζουν τις ασφαλιστικές αποζημιώσεις, δεδομένου ότι οι ακραίες, έκνομες συμπεριφορές όπως και η εμπλοκή ως θύτη σε περιστατικά βίας αποτελούν βασικές εξαιρέσεις για την ιδιωτική ασφάλιση. Αυτή τη φορά ωστόσο, επιλέγουμε να σταθούμε σε ένα συμβάν από τη ζωή Γουλιέλμου, του Πρίγκηπα της Οράγγης και κυβερνήτη της Ολλανδίας όπως ακόμα είναι γνωστός, και, συγκεκριμένα, εκείνο που του στοίχισε τη ζωή· την πτώση από το άλογό του Sorrel που έφερε το κάταγμα στην κλείδα, την πνευμονία που ακολούθησε ως επιπλοκή και τον θάνατό του το 1702.

Ένα πολύ συχνό κάταγμα

Τα κατάγματα της κλείδας είναι το συνηθέστερο της παιδικής ηλικίας, αντιπροσωπεύοντας έως και το 10% όλων των καταγμάτων σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ορισμένων ερευνητών, ενώ στους ενήλικες αφορά το 5% των καταγμάτων, με μεγαλύτερη συχνότητα στους άνδρες.

Τα κατάγματα της κλείδας προκαλούνται συχνότερα από άμεσο τραυματισμό του ώμου, όπως αυτοί που συμβαίνουν σε παιχνίδια, δραστηριότητες και αθλήματα (ποδόσφαιρο, πάλη, το ράγκμπι, skateboard, ποδηλασία κ.α.), σε τροχαία ή απλή πτώση από δίκυκλο. Συνήθως είναι επώδυνα και δυσκολεύουν την κίνηση του χεριού, ενώ στα συμπτώματα περιλαμβάνονται επιπλέον:

  • πόνο στην περιοχή της κλείδας
  • δυσκολία στην κίνηση του χεριού ή του ώμου με τον τραυματισμό
  • οίδημα, ευαισθησία και εκχυμώσεις κατά μήκος της κλείδας
  • τοπική διόγκωση ή «τέντωμα» του δέρματος.

Η διάγνωση περιλαμβάνει το ιστορικό τραυματισμού, τη φυσική εξέταση και απεικονιστικές εξετάσεις όπως ακτινογραφίες και αξονική τομογραφία για την επιβεβαίωση, για την κάλυψη των οποίων μπορείτε να ενημερωθείτε εδώ.

Καλύψεις και εξαιρέσεις

Το κάταγμα είναι μια επείγουσα κατάσταση που θα καλυφθεί από τα συμβόλαια υγείας σύμφωνα με τους όρους του εκάστοτε συμβολαίου ως προς τα όρια κ.ο.κ.. Για την αντιμετώπιση, είναι χρήσιμο να υπάρχει ασφαλιστική κάλυψη για εξωνοσοκομειακή φροντίδα υγείας, αφού σε πρώτο στάδιο εν γένει και στις περιπτώσεις παιδιών η αντιμετώπιση είναι συντηρητική – τα περισσότερα κατάγματα της κλείδας αντιμετωπίζονται συντηρητικά, με απλή ανάρτηση του τραυματισμένου σκέλους ή με οκτωειδή επίδεση. Η ιατρική παρακολούθηση και οι φυσικοθεραπείες μπορούν να καλυφθούν μέσα από ασφαλιστικές καλύψεις πρωτοβάθμιας περίθαλψης ή προνόμια που δίδουν συνήθως οι ασφαλιστικές εταιρείες στους κατόχους νοσοκομειακών προγραμμάτων, όπως διαβάζετε εδώ.

Σε περίπτωση που τα σπασμένα οστά έχουν μετατοπιστεί σημαντικά από τη θέση τους, ο γιατρός μπορεί να συστήσει χειρουργική επέμβαση. Στις λίστες των ορθοπαιδικών και πλαστικών χειρουργικών επεμβάσεων των νοσοκομειακών προγραμμάτων εντοπίζεται η κάλυψη της οστεοσύνθεσης για κατάγματα κλείδας. Στην περίπτωση χειρουργικής αντιμετώπισης, το κόστος των φυσικοθεραπειών καλύπτεται από το νοσοκομειακό πρόγραμμα στο πλαίσιο των δαπανών αποκατάστασης (ενημερωθείτε εδώ).

Προσοχή: Η ενασχόληση με τον αθλητισμό μπορεί να έχει πολλά οφέλη για τον οργανισμό, στα συμβόλαια υγείας όμως (ασθένειας ή/και ατυχήματος) διευκρινίζεται ότι εξαιρείται η συμμετοχή του ασφαλισμένου σε προπονήσεις ή αγώνες επαγγελματικών ή ερασιτεχνικών σωματείων και επαγγελματικές αθλητικές συναντήσεις γενικά. Αν αθλείστε και αναζητάτε καλύψεις για την ιατροφαρμακευτική και νοσηλευτική περίθαλψη σε περίπτωση κατάγματος κατά τον αγώνα ή την προπόνηση, μπορείτε να διαβάσετε για αυτά τα ειδικά ασφαλιστικά προϊόντα.

Διαβάστε επίσης:

Θυρεοειδοπάθειες: Πώς καλύπτονται εξετάσεις και επεμβάσεις

Έκτακτη νοσηλεία: Οι καλύψεις που φέρνουν κοντά σας τους συγγενείς σας

Εξετάσεις και επισκέψεις σε μη συμβεβλημένα ιατρικά κέντρα: Πότε και πώς καλύπτονται