Το καλοκαίρι του 1566, στα τέλη του Ιουνίου, ο Μισέλ ντε Νοστρεντάμ ή απλώς Νοστράδαμος ζήτησε να δει τον δικηγόρο του για να συντάξει τη διαθήκη του. Σύμφωνα με ιστορικές πηγές, το βράδυ της 1ης Ιουλίου δήλωσε στον γραμματέα του, Jean de Chavigny, πως δεν θα τον έβρισκαν ζωντανό με την ανατολή του ηλίου. Πράγματι, το επόμενο πρωί αντίκρισαν το άψυχο κορμί του στο πάτωμα, δίπλα στο κρεβάτι του.

Από τις διάφορες προφητείες του Νοστράδαμου, του περίφημου Γάλλου αστρολόγου και γιατρού που καταφέρνει έως σήμερα να ξεφεύγει από τη λήθη, η πρόβλεψη του θανάτου του ίσως να αποτέλεσε την πλέον εύστοχη πρόβλεψή του. Σε αντίθεση με τα επιτυχημένα αλμανάκ και το υπόλοιπο έργο του που του χάριζαν φήμη και κύρος, στο πεδίο της ατομικής του υγείας οι επιδόσεις δεν ήταν αντίστοιχα υψηλές. Κατά το μεγαλύτερο μέρος της ενήλικης ζωής του υπέφερε από σοβαρή ουρική αρθρίτιδα (ποδάγρα) που εξελίχθηκε σε οίδημα (πρήξιμο), μη φυσιολογική δηλαδή συσσώρευση υγρού σε κοιλότητες ή ιστούς του σώματος είτε κάτω από το δέρμα.

Γραμματόσημο από τη Ρουμανία που απεικονίζει τον Νοστράδαμο (Photo: Shutterstock)

Το οίδημα μπορεί να συμβεί οπουδήποτε σχεδόν στο σώμα όπως στα χέρια και τα πόδια (περιφερικό οίδημα), στην κοιλιά (ασκίτης) ή στο στήθος (πνευμονικό οίδημα) και είναι σύμπτωμα διαφόρων υποκείμενων καταστάσεων υγείας. Έτσι, ενώ η θεραπεία του οιδήματος είναι κυρίως συντηρητική (φάρμακα, ελαστικές κάλτσες κ.λπ) και για την κάλυψη των εξετάσεων -εφόσον δεν πρόκειται για επείγον περιστατικό- απαιτείται ασφάλιση εξωνοσοκομειακής φροντίδας, πολλές καταστάσεις που το προκαλούν μπορεί να χρειαστούν νοσοκομειακή εισαγωγή για την αντιμετώπισή τους όπως:

  • Καρδιακή ανεπάρκεια· το οίδημα  εντοπίζεται κυρίως στα πόδια, στους αστραγάλους ή την κοιλιά και κάποιες φορές τον πνεύμονα, οπότε αποτελεί επείγουσα κατάσταση που χρήζει άμεσης θεραπείας.
  • Νεφρική νόσος· το οίδημα που εμφανίζεται στα κάτω άκρα (πόδια, αστράγαλοι) και γύρω από τα μάτια μπορεί να μαρτυρά δυσλειτουργία των νεφρών ή νεφρική νόσου. Όπως και στην καρδιακή, η νεφρική ανεπάρκεια μπορεί επίσης να προκαλέσει γενικό οίδημα (ανά σάρκα). Ενημερωθείτε σχετικά με τις ασφαλιστικές καλύψεις και επιδόματα για τους νεφροπαθείς από την ιδιωτική ασφάλιση εδώ.
  • Ηπατική νόσος· η κίρρωση κυρίως μπορεί να οδηγήσει στον ασκίτη, την παθολογική συσσώρευση υγρού μεταξύ οργάνων της κοιλιάς και του κοιλιακού τοιχώματος. Αν και η αντιμετώπιση περιλαμβάνει συνήθως αλλαγές στη διατροφή και λήψη φαρμάκων, μπορεί να χρειαστεί τοποθέτηση ενδοηπατικής πυλαιοσυστηματικής αναστόμωσης. Διαβάστε εδώ για το πώς καλύπτεται η εξέταση που δείχνει την προχωρημένη ηπατική νόσο.
  • Φλεβική ανεπάρκεια· το οίδημα στα κάτω άκρα μπορεί να σχετίζεται με την παρουσία κιρσών, μια από τις εκδηλώσεις χρόνιας φλεβικής νόσου που απαιτεί θεραπεία καθώς, πέρα από τον πόνο και τη διατάραξη της καθημερινότητας που βιώνουν όλοι οι ασθενείς, ένας στους 20 θα καταλήξει το πιθανότερο σε φλεβικά έλκη. Διαβάστε περισσότερα εδώ.
  • Λεμφικές διαταραχές· το λεμφοίδημα είναι το μόνιμο οίδημα ενός μέρους του σώματος (π.χ. χέρι, πόδι κλπ) που προκαλείται από συσσώρευση λέμφου στο υποδόριο λίπος, όταν υπολειτουργεί ένα τμήμα του λεμφικού συστήματος, εξηγούν στο ygeiamou οι ειδικοί. , Ένα 20% έως 40% των γυναικών που υποβάλλονται σε ολική ή μερική μαστεκτομή και λεμφαδενικό καθαρισμό θα εμφανίσουν λεμφοίδημα στα άνω άκρα μέσα στα 3 πρώτα χρόνια από τη θεραπεία, χωρίς όμως να αποκλείεται και η πολύ μεταγενέστερη εμφάνιση. Εν προκειμένω, θα πρέπει να σημειωθεί ότι αν η επιπλοκή εμφανιστεί εκτός του χρόνου που ορίζει η εταιρεία για τις διαδοχικές νοσηλείες, μια μεταμόσχευση αυτόλογων λεμφαδένων θα καλυφθεί ως νέα, ξεχωριστή επέμβαση. Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η παρουσία οιδήματος δεν υποδηλώνει απαραίτητα συγκεκριμένη υποκείμενη πάθηση. Η διάγνωση και η κατάλληλη θεραπεία για το οίδημα απαιτούν ενδελεχή αξιολόγηση από επαγγελματία υγείας. Θα εξετάσει άλλα συνοδά συμπτώματα, το ιατρικό ιστορικό και θα πραγματοποιήσει τις απαραίτητες εξετάσεις για να προσδιορίσει την υποκείμενη αιτία και να παράσχει την κατάλληλη αντιμετώπιση.

Σε κάθε περίπτωση, η κατοχή ενός ασφαλιστηρίου υγείας με καλύψεις για νοσοκομειακές και εξωνοσοκομειακές υπηρεσίες υγείας θα αποδειχθεί παραπάνω από σωτήρια.

Διαβάστε επίσης:

Παθήσεις Οισοφάγου: Ποιες καλύψεις περιλαμβάνει το ασφαλιστήριο υγείας

Θυρεοειδοπάθειες: Πώς καλύπτονται εξετάσεις και επεμβάσεις

Εξετάσεις και επισκέψεις σε μη συμβεβλημένα ιατρικά κέντρα: Πότε και πώς καλύπτονται