Στις 27 Ιουνίου 1973, κάνει πρεμιέρα στους αμερικανικούς κινηματογράφους το Live and Let Die, η όγδοη κατά σειρά ταινία του διάσημου κινηματογραφικού πράκτορα James Bond, σε μια σκηνή της οποίας βλέπουμε τον ήρωα να πετά με γυμνά χέρια ένα ωμό κοτόπουλο προς τους πεινασμένους κροκόδειλους και αλιγάτορες που τον είχαν περικυκλώσει για να αποσπάσει την προσοχή τους. Μπορεί να γλύτωσε τον κίνδυνο να φαγωθεί ζωντανός -έστω και αν το πουλερικό ελάχιστα μάλλον βοήθησε-, εκτέθηκε όμως σε αυξημένο κίνδυνο κάποιας βακτηριακής λοίμωξης από σαλμονέλλα, Clostridium ή Campylobacter.

Μια τροφική δηλητηρίαση φαντάζει πιθανώς αμελητέος κίνδυνος μπροστά στις αυτοκινητιστικές καταδιώξεις, τις ανταλλαγές πυρών ή τις εκρήξεις και ξιφομαχίες. Φαίνεται όμως πως ούτε το καθημερινό lifestyle του πράκτορα 007 θα προδιέθετε ευνοϊκά για τη σύναψη ενός ασφαλιστηρίου υγείας ή ζωής.

Δεν είναι μόνο ότι ο πράκτορας εκτίθεται για περισσότερα από 50 χρόνια σε εργασιακούς κινδύνους, σύμφωνα με άρθρο που δημοσίευσε το 2015 το Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) και φιλοξένησε στην τριμηνιαία έκδοσή του το Ελληνικό Ινστιτούτο Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας (ΕΛ.ΙΝ.Υ.Α.Ε.). Είναι ότι αγνοεί συστηματικά συμβουλές αλλά και πρωτόκολλα ασφαλείας «παίζοντας» τη ζωή του ή μια σοβαρή ή και μόνιμη βλάβη της υγείας του.

Ο James Bond έχει χάσει τις αισθήσεις του από κακώσεις της κεφαλής αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της καριέρας του, σοβαρά δηλαδή τραύματα που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη λειτουργία του εγκεφάλου και μακροπρόθεσμα να οδηγήσουν σε χρόνια τραυματική εγκεφαλοπάθεια, μια νευροεκφυλιστική ασθένεια που χαρακτηρίζεται από διαταραχές της μνήμης, άγχος και κατάθλιψη, αναφέρει ο Καθηγητής Τεκμηριωμένης Ιατρικής, Carl Heneghan. Έπειτα, σύμφωνα με τον νευροχειρουργό κ. Παναγιώτη Σιούτο, έχει αποδειχθεί ότι πάνω από τρείς διασείσεις συνοδεύονται με αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης διαταραχών μνήμης και πρώιμης εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ.

Οι παραπάνω και πολλές ακόμα συνήθεις και συμπεριφορές θα προκαλούσαν «πονοκέφαλο» στην εταιρεία που αποφάσιζε να ασφαλίσει τον πράκτορα, τις οποίες προσεγγίζουμε μέσα από την επιδημιολογική ανάλυση των 25 ταινιών James Bond (1962 – 2021) που εκπόνησαν και δημοσίευσαν στο Travel Medicine and Infectious Disease ερευνητές του Πανεπιστημίου Ράντμπουντ στο Ναϊμέχεν (Ολλανδία) και της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου. Η ομάδα διερεύνησε συνολικά την έκθεση του πρωταγωνιστή σε μολυσματικούς παράγοντες κατά τη διάρκεια των ταξιδιών του ανά τον κόσμο, από τροφικά παθογόνα μέχρι τσιμπήματα από τσιμπούρια, τη μέθη και την αφυδάτωση από το άφθονο Μαρτίνι, έως το μη ασφαλές σεξ.

1. Κίνδυνοι για τροφιμογενείς λοιμώξεις
Αν και η διάρροια αποτελεί την πιο συχνή αιτία νοσηρότητας σχετιζόμενης με ταξίδια, ο James Bond φαίνεται ιδιαιτέρως αμελής στο συγκεκριμένο ζήτημα καθώς, σημειώνουν οι ερευνητές, τον βλέπουμε να πλένει τα χέρια του δύο μόλις φορές, μία μετά από ένα γεύμα και μία αφότου σκότωσε έναν αντίπαλο στη λάσπη. Αν και έχουμε εξηγήσει ότι η ασφάλιση αποτελεί σωτήρια κίνηση για όσους έχουν αυτήν την κακή συνήθεια, θα πρέπει να γνωρίζετε και πότε η δηλητηρίαση καλύπτεται από το ασφαλιστήριο υγείας όπως εξηγούμε εδώ.

2. Αμέτρητο αλκοόλ
Πιθανώς να τα έβρισκε «σκούρα» κατά τη συμπλήρωση του προσυμβατικού ερωτηματολογίου υγείας και το ερώτημα σχετικά με το αλκοόλ, για το οποίο κάποιες εταιρείες δεν αρκούνται στην καταφατική ή αρνητική απάντηση αλλά ζητούν στον υποψήφιο να διευκρινίσει την ποσότητα αλκοολούχων ποτών που καταναλώνει την ημέρα. Σύμφωνα με μελέτη του 2018 στο The Medical Journal Of Australiaσε 24 ταινίες ο Bond παρατηρήθηκε να πίνει 109 φορές, κατά μέσο όρο 4,5 ποτά ανά ταινία. Αν δηλαδή στο μέλλον εκδηλώσει αλκοολική ηπατίτιδα μάλλον θα έχει πρόβλημα. Ενημερωθείτε εκτενέστερα εδώ για το πότε το αλκοόλ και κάπνισμα εμποδίζουν τις ασφαλιστικές καλύψεις.

3. Τσιμπήματα κουνουπιών και άλλες ζωονόσοι
Παρά τα συνεχή κρούσματα ελονοσίας, δάγκειου πυρετού και νόσου chikungunya σε αρκετούς από τους προορισμούς του πράκτορα 007 όπως οι Μπαχάμες, η Τζαμάικα και η Ινδία, δεν λαμβάνει ούτε τα πιο βασικά μέτρα προφύλαξης, ενώ σε ταξίδι τους στην Ιαπωνία κοιμάται με ανοιχτά τα παράθυρα παρά τον κίνδυνο ιαπωνικής εγκεφαλίτιδας που μεταδίδεται στον άνθρωπο από δήγμα κουνουπιών του είδους
Culex. Σε αυτό μπορεί να προσθέσει κανείς το δάγκωμα από βδέλλα στην Ινδία, πιθανό φορέα του βακτηρίου Aeromonas veronii που μπορεί να προκαλέσει βακτηριαιμία και σηψαιμία, την άγνοια κινδύνου για ένα άγριο αδέσποτο σκυλί στο Βιετνάμ όπου ενδημεί η λύσσα ή το φίδι που μπλέκεται στο πόδι του στην Ινδία. Το ygeiamou πάντως έχει ενημερώσει για το πώς καλύπτεστε από το συμβόλαιο για δαγκώματα από σκύλο, τσιμπούρια ή φίδι.

4. Επικίνδυνες δραστηριότητες
Ως λάτρης της περιπέτειας, o James Bond επιδίδεται σε δραστηριότητες όπως καταδύσεις, χωρίς βέβαια να δίνει σημασία στις οδηγίες και συμβουλές για την αποφυγή δυνητικά θανατηφόρων επιπλοκών όπως η νόσος των δυτών. Ασφαλιστικά ωστόσο, μικρή σημασία θα είχε αφού η συμμετοχή σε καταδύσεις και επιπλοκές (νόσος των δυτών, υποξία, βαροτραύμα ωτός) αποτελούν κατ’ αρχήν εξαιρέσεις των ασφαλιστικών προγραμμάτων υγείας.

5. Σεξουαλικές επαφές υψηλού κινδύνου
Σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα της μελέτης στο Travel Medicine and Infectious Disease, υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία ότι ο Bond δεν χρησιμοποίησε καθόλου ή επαρκώς προληπτικά μέτρα κατά τη διάρκεια τουλάχιστον μιας σεξουαλικής επαφής. Ο διάσημος πράκτορας ανήκει στο 20-34% των διεθνών ταξιδιωτών που επιδίδονται σε περιστασιακό σεξ, οι μισοί εκ των οποίων δεν χρησιμοποιούν προφυλακτικό. Ο ίδιος φέρει όλους σχεδόν τους γνωστούς παράγοντες κινδύνου για συχνότερο σεξ χωρίς προφυλάξεις κατά το ταξίδι στο εξωτερικό (άνδρας, single, νέα σχετικά ηλικία, ταξίδι χωρίς σύντροφο, χρήση αλκοόλ και καπνού κ.λπ.). Βέβαια, το σεξ αποδεικνύεται θανατηφόρο μάλλον για τις παρτενέρ του, 27,1% εκ των οποίων πεθαίνουν λίγο μετά την ερωτική συνεύρεση, έστω και αν δεν ευθύνεται κάποιο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα (ΣΜΝ). Μολονότι για εκείνες θα ήταν χρήσιμο ένα ασφαλιστήριο ζωής, τον James Bond θα ενδιέφερε μάλλον να γνωρίζει πώς καλύπτονται από το συμβόλαιο τα ΣΜΝ ή τα ερωτικά ατυχήματα.