Οι θεαματικά θερμοί ανοιξιάτικοι μήνες είχαν δώσει ήδη την αφορμή για να ξεκινήσει νωρίτερα φέτος η αντίστροφη μέτρηση για το καλοκαίρι. Όχι άδικα ενδεχομένως, αφού το σερί δυσάρεστων γεγονότων τα τελευταία χρόνια εντείνει συνεχώς την ανάγκη για απόδραση από την καθημερινότητα. Προς επίρρωση αυτού θα μπορούσαν να παρατεθούν τα στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδας για τα περισσότερα από 5 εκατομμύρια ταξίδια που πραγματοποιήθηκαν το 2022, η έκρηξη στη φετινή ταξιδιωτική κίνηση το Πάσχα καθώς και οι εκτιμήσεις για το 2023 από τους επαΐοντες του τουριστικού κλάδου, σύμφωνα με τις οποίες θα είναι μάλλον η χρονιά επιστροφής στα επίπεδα προ πανδημίας για τα ταξίδια.

Από τη σκιά της πανδημίας σε εκείνη ενός πολέμου και από τα ακραία καιρικά φαινόμενα σε μια εθνική τραγωδία οι καταχωρίσεις στις σελίδες του κοινού μας ημερολογίου «δείχνουν» σταθερά τις καλοκαιρινές διακοπές ως την ιδανική θεραπεία για αποσυμπίεση και, μάλιστα, με την υπογραφή της επιστήμης. Πλήθος ερευνών επισημαίνουν τις ευεργετικές ιδιότητες αυτών των αποδράσεων στην ψυχική υγεία, χωρίς να λείπουν τα παράπλευρα πρόσθετα οφέλη, όπως η βελτίωση της καρδιαγγειακής και μεταβολικής υγείας. Το πιθανότερο βέβαια -και καθόλα εύλογο ή εν μέρει δικαιολογημένο- είναι πως κανείς δεν ετοιμάζει το πλάνο των διακοπών του έχοντας κατά νου τα οφέλη για την υγεία του. Για την ακρίβεια, η υγεία και η μέριμνα για την ασφάλειά της δεν θα βρουν θέση ούτε ως υποσημείωση.

Το εσωτερικό καμπανάκι κινδύνου θα δώσει σημεία ζωής όταν προορισμός του ταξιδιού θα είναι εξωτικά μέρη, όπως η Ταϊλάνδη, η Ινδία, η Αίγυπτος ή το Περού, χώρες που σχετίζονται με περισσότερα προβλήματα υγείας, όπως ηλίαση, τροχαία και, επί το πλείστον, γαστρεντερικές διαταραχές. Πράγματι, η απόδραση σε κάποιο νησί ή τα ηπειρωτικά της χώρας είναι σημαντικά ασφαλέστερη επιλογή, όχι όμως άνευ μικρών ή μεγαλύτερων κινδύνων. Ας μην ξεχνάμε τη συνήθη αύξηση των τροχαίων τους θερινούς μήνες ή τους φαρμακερούς επισκέπτες των τελευταίων χρόνων, ούτως ειπείν τις μοβ μέδουσες, ή ακόμα ότι πέρυσι η γρίπη συνδυαστικά με τον κορωνοϊό θέρισαν τις Κυκλάδες.

Η ζωή μάς υπενθυμίζει ότι μικρές αναποδιές έως μεγάλες τραγωδίες μπορούν να συμβούν ανά πάσα στιγμή. Αν και οι πιθανότητες οι διακοπές μας να αποτελέσουν έμπνευση για μια νέα ταινία στο franchise «Τρελό Θηριοτροφείο» είναι ελάχιστες, ο κίνδυνος να χαλάσουν από μια ηλίαση ή μια τροφική δηλητηρίαση, την απώλεια των αποσκευών ως την ακύρωση της πτήσης παραμένει μεγάλος. Εκτός αν φροντίσουμε να τον ελαχιστοποιήσουμε μέσα από τις επιλογές που προσφέρει η ιδιωτική ασφάλιση.

Απαραίτητη η κάλυψη πρωτοβάθμιας περίθαλψης

Τα νοσοκομειακά προγράμματα αποτελούν εγγύηση ασφάλειας και για τις καλοκαιρινές διακοπές. Κατά τις βασικές τους παροχές θα καλύψουν τις δαπάνες για δωμάτιο και τροφή σε απλές κλίνες ή Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ), φάρμακα και υλικά ή άλλα έξοδα όπως νάρθηκες, χρήση οξυγόνου, επιδέσμων κ.λπ., αμοιβές γιατρών, προσθετικές συσκευές ή εξαρτήματα για την υποβοήθηση λειτουργιών του ανθρώπινου σώματος, δαπάνες χειρουργείου, ιατρικών συσκευών και αναισθησίας, διαγνωστικές και εργαστηριακές εξετάσεις σχετιζόμενες με τη νοσηλεία και, επιπλέον, ασθενοφόρο για διακομιδή στο πλησιέστερο νοσοκομείο, αμοιβή αποκλειστικής νοσοκόμας και έξοδα συνοδού ασφαλισμένου ανήλικου παιδιού (έως συγκεκριμένη ηλικία) ως βασικές ή έξτρα παροχές, σύμφωνα με τις παροχές του συμβολαίου. Η διαδικασία αποζημίωσης θα γίνει αυτομάτως για νοσηλεία σε συμβεβλημένο νοσοκομείο και απολογιστικά για νοσηλείες εκτός δικτύου υγείας της ασφαλιστικής εταιρείας όπως και στο εξωτερικό, μετά την προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών.

Ιδίως για τις διακοπές, είναι απαραίτητο το πρόγραμμα να παρέχει και καλύψεις και για ατύχημα πλην ασθένειας, υγειονομική μεταφορά, έκτακτα ή επείγοντα περιστατικά και εξωνοσοκομειακή περίθαλψη. Τα μικροατυχήματα των διακοπών αντιμετωπίζονται σε εξωτερικά ιατρεία και έτσι η εξωνοσοκομειακή ή πρωτοβάθμια περίθαλψη είναι αναγκαίο ασφαλιστικό προϊόν για το ταξίδι, σε κοντινούς ή μακρινούς προορισμούς.

Στις παροχές περιλαμβάνονται απεριόριστος αριθμός επισκέψεων στα εξωτερικά ιατρεία του συμβεβλημένου δικτύου δωρεάν ή με χαμηλό κόστος/συμμετοχή, με κάποιες εταιρείες να δίνουν τη δυνατότητα διενέργειας ενδοσκοπικών εξετάσεων -εντοπίζονται συνήθως στις παροχές νοσοκομειακών προγραμμάτων- έναντι προνομιακής τιμής, επείγοντα περιστατικά κατά τα όρια του εκάστοτε προγράμματος, φυσικοθεραπείες, προληπτικούς ελέγχους κ.ά.

Μπορείτε να το αποκτήσετε ως αυτόνομο ασφαλιστήριο ή συμπληρωματική κάλυψη στο βασικό νοσοκομειακό. Υπάρχουν όμως και νοσοκομειακά προγράμματα που περιλαμβάνουν τα εξωτερικά ιατρεία στον ορισμό του νοσοκομείου και διευκρινίζουν ότι θα παράσχουν κάλυψη μόνο για επείγοντα/έκτακτα περιστατικά ή επεμβάσεις που γίνονται σε αυτά ως one-day clinic.

Νοσοκομειακό πρόγραμμα, η κορυφαία επιλογή

Σε κάθε περίπτωση, επειδή το καλοκαίρι δεν σημαίνει μόνο διακοπές και ξέφρενο γλέντι αλλά και καύσωνες με αυξημένο κίνδυνο για ιατρικές καταστάσεις, όπως καρδιαγγειακά επεισόδια, το νοσοκομειακό πρόγραμμα είναι η κορυφαία επιλογή ως προς την κάλυψη της υγείας.

Ας δούμε τα πλεονεκτήματά του: πρόκειται για ουσιαστική επένδυση για τη φροντίδα της υγείας που ανανεώνεται ετησίως και μπορεί να καλύψει έως και έξι μήνες παραμονής στο εξωτερικό. Τα όρια κάλυψης για τα έξοδα υγείας είναι υψηλά και αιτιολογούν το ακριβότερο ασφάλιστρο συγκριτικά με άλλα προϊόντα όπως η ταξιδιωτική ασφάλιση (διαβάστε σχετικά εδώ). Επιπλέον σήμερα υπάρχουν ασφαλιστικά προγράμματα νοσοκομειακής περίθαλψης ανοιχτά για άτομα 70 ή 75 ετών. Ένας νέος ενήλικας μπορεί να ασφαλιστεί με 250 ευρώ, ενώ λίγο πιο κάτω από το διπλάσιο θα είναι το κόστος για έναν μεσήλικα.

Από την άλλη μεριά θα πρέπει να έχουμε υπόψη και κάποια κατά, όπως ότι σε αντίθεση με τα ατυχήματα που καλύπτονται από την έναρξη ισχύος του ασφαλιστηρίου, για τις ασθένειες προβλέπεται αναμονή 30 ημερών και άρα δεν αποτελεί λύση «τελευταίας στιγμής». Επιπλέον, δεν συνοδεύεται από συμπληρωματικές καλύψεις αναγκαίες για ένα ταξίδι όπως αποζημίωση για απώλεια αποσκευών ή καθυστέρηση πτήσης.

Συνοπτικά, το νοσοκομειακό πρόγραμμα παραμένει ικανοποιητική λύση για όσους επιλέξουν να μετακινηθούν με δικό τους όχημα σε εγχώριους προορισμούς είτε δεν έχουν το άγχος της πτήσης και των αποσκευών.

Διαβάστε επίσης:

Ασφαλιστικές καλύψεις: Τρεις ερωτήσεις για το θεραπευτικό botox

Ασφάλιση – Κιρσοί: Ποιες θεραπείες καλύπτει το συμβόλαιο

Καύσωνας – Καρδιαγγειακά επεισόδια: Τι καλύπτουν τα συμβόλαια υγείας

Το θέμα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ygeiamou #9 που κυκλοφόρησε με ΤΟ ΘΕΜΑ την Κυριακή 28/5