Τι θα μπορούσε να διδαχθεί ένας γιατρός του σήμερα από τον Σαρλ Μποβαρύ; Πώς θα μπορούσε ο ήρωας του Γκυστάβ Φλωμπέρ, του Γάλλου συγγραφέα που πέθανε σαν σήμερα το 1880, να εισφέρει επιπλέον στη συζήτηση περί την ασφάλιση;

Φαίνεται πως οι διάφορες συσχετίσεις και συνδέσεις μπορούν να φτάσουν πολύ μακριά, πέρα από βασικές υποθέσεις όπως η κατοχή μιας σπάνιας έκδοσης του μυθιστορήματος Μαντάμ Μποβαρύ και η επιθυμία ασφάλισής της για την περίπτωση ζημιάς. Γιατί, χάρη σε ένα ατυχές συμβάν κατά την πλοκή, ένα ιατρικό σφάλμα του επαρχιακού γιατρού Μποβαρύ, σήμερα βρίσκουμε στο διαδίκτυο επιστημονικά άρθρα με τίτλους όπως Δεν μπορεί να συμβεί σήμερα: Η γκάφα του Μποβαρύ, από τα οποία μας δίνεται και η ευκαιρία να θίξουμε θέματα όπως η ασφαλιστική κάλυψη μιας συγγενούς ανωμαλίας, ενός ιατρικού σφάλματος ή της αστικής ευθύνης του γιατρού.

Σε ένα άρθρο του 2011 στο World Journal of Surgeryο συγγραφέας εξετάζει το «σύνδρομο Δρ Μποβαρύ» καθώς και τα τραγικά αποτελέσματα που είχε η υπέρμετρη φιλοδοξία του γιατρού. Σύμφωνα με την υπόθεση του έργου, ο Δρ Μποβαρύ αποφασίζει να θεραπεύσει χειρουργικά τη ραιβοϊπποποδία ενός «ανάπηρου» υπηρέτη, του Ιππόλυτου. Πρόκειται για μια από τις συχνότερες συχνές συγγενείς παραμορφώσεις των οστών και των αρθρώσεων του ποδιού στα βρέφη (στρεβλοποδίες), κατά την οποία τα δάχτυλα του ποδιού καθώς και η πτέρνα στρέφονται προς τα μέσα. Σήμερα, εκτιμάται σε 1 στις 1000 γεννήσεις.

Κατά την επέμβαση, ο Δρ Μποβαρί έκοψε τον Αχίλλειο τένοντα και τοποθέτησε το πόδι σε ένα κουτί από ξύλο, δέρμα, ύφασμα και βίδες που ζύγιζε περίπου οκτώ κιλά. Μπορεί κανείς να φανταστεί εύκολα τη συνέχεια… Στις πρώτες πέντε ημέρες, Ιππόλυτος έσπασε το κουτί μετά από αφόρητους πόνους, εμφανίζοντας ένα πόδι πρησμένο και παραμορφωμένο που τοποθετήθηκε εκ νέου σε άλλο κουτί. Τρεις μέρες μετά και κατόπιν βασανιστικού πόνου, το κουτί αφαιρέθηκε, η γάγγραινα είχε επέλθει και ήταν επιβεβλημένος ο ακρωτηριασμός.

Ραιβοϊπποποδία και προγράμματα υγείας

Τα παιδιά που γεννιούνται σήμερα με τη συγγενή παραμόρφωση -πιθανότερο αγόρια αφού έχουν διπλάσιο κίνδυνο- μάλλον δεν θα υποφέρουν κατά τα παραπάνω. Αφενός χάρη στην εξέλιξη της χειρουργικής, αφετέρου χάρη στις μη επεμβατικές θεραπείες που αποτελούν πλέον την πρώτη επιλογή και ξεκινούν την πρώτη ή δεύτερη εβδομάδα της ζωής του βρέφους (μέθοδος Ponseti με εφαρμογή γύψου και έλξεις/διατάσεις).

Η χειρουργική αντιμετώπιση θα επιλεγεί επί αποτυχίας των συντηρητικών μεθόδων ή καθυστερημένης διάγνωσης. Στόχος είναι να προσαρμοστούν οι τένοντες , οι σύνδεσμοι και αι οι αρθρώσεις στο πόδι και την ποδοκνημική και διενεργείται συνήθως στην ηλικία των 6-12 μηνών, ενώ στην επεμβατική μέθοδο μπορεί να καταφύγουν και ενήλικες με υπολειμματικές παραμορφώσεις είτε στην περίπτωση που έχει προκληθεί εκφυλιστική αρθρίτιδα.

Η συντηρητική θεραπεία δεν θα καλυφθεί από ένα ασφαλιστικό πρόγραμμα νοσοκομειακών καλύψεων αμιγώς, ωστόσο οι γονείς μπορούν να έχουν πρόσβαση σε φυσικοθεραπείες για το εξαρτώμενο παιδί έναντι χαμηλού κόστους μέσα από προνομιακές παροχές είτε (σπανιότερα) μέσω ασφαλιστηρίου πρωτοβάθμιας περίθαλψης.

Στην περίπτωση της χειρουργικής αντιμετώπισης, τα πράγματα δεν είναι απλά. Θα πρέπει το ασφαλιστήριο να μην εξαιρεί την περίπτωση (όπως π.χ. διαβάζουμε στις εξαιρέσεις τρέχοντος προγράμματος τις στρεβλοποδίες όπως ραιβοποδία κ.α.) αλλά να δίνει και περιθώριο για κάλυψη επεμβάσεων σε συγγενείς ανωμαλίες που είναι εμφανείς κατά τη γέννηση, όπως π.χ. για μικροχειρουργικές επεμβάσεις επί συγγενών ανωμαλιών άκρας χειρός ή άκρου ποδός που διαβάζουμε σε άλλο πρόγραμμα. Η επικοινωνία με την εταιρεία ή τον ασφαλιστικό σύμβουλο θα δώσει βέβαιες απαντήσεις.

Καλύψεις για το ιατρικό σφάλμα

Αν κάτι δεν θα έπρεπε να λείπει από τον γιατρό Μποβαρύ, είναι ένα ασφαλιστήριο αστικής ευθύνης ιατρών ώστε να τον καλύψει για τη σωματική βλάβη που προκάλεσε. Τα εν λόγω προγράμματα από το πεδίο της αστικής επαγγελματικής ευθύνης αποζημιώνουν για τις συνέπειες πράξεων η παραλείψεων του ασφαλισμένου κατά την άσκηση του επαγγέλματός σας και επιπλέον καλύπτουν δικαστικά έξοδα, νομική προστασία κ.ο.κ..

Από την άλλη, ο Ιππόλυτος θα μπορούσε να επωφεληθεί αν είχε προνοήσει για ένα ασφαλιστήριο υγείας που θα καλύψει τις νομικές δαπάνες και θα παράσχει νομική στήριξη στο αίτημά του για αποζημίωση από τον Μποβαρύ και τη ζημιά που του προκάλεσε. Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Διαβάστε επίσης:

Παθήσεις Οισοφάγου: Ποιες καλύψεις περιλαμβάνει το ασφαλιστήριο υγείας

Θυρεοειδοπάθειες: Πώς καλύπτονται εξετάσεις και επεμβάσεις

Εξετάσεις και επισκέψεις σε μη συμβεβλημένα ιατρικά κέντρα: Πότε και πώς καλύπτονται