Άγνοια, όσον αφορά στους όρους και τις προϋποθέσεις ανανέωσης ενός ασφαλιστηρίου συμβολαίου υγείας, δηλώνουν πολλοί ασφαλισμένοι, εκτιμώντας πως η διαδικασία γίνεται αυτόματα σε όλες ανεξαιρέτως τις περιπτώσεις.

Όπως, ωστόσο, γίνεται σαφές από πρόγραμμα μεγάλης εταιρίας που εξακολουθεί να βρίσκεται σε ισχύ, πριν από τη λήξη του εκάστοτε συμβολαίου και εφόσον δεν οφείλεται ασφάλιστρο η εταιρία είναι υποχρεωμένη να ενημερώσει τον συμβαλλόμενο για το ασφάλιστρο που θα ισχύει την επόμενη ασφαλιστική περίοδο, καθώς και για την ημερομηνία πληρωμής του. Υπενθυμίζεται πως στην περίπτωση των ετήσιων συμβολαίων ο καθορισμός των ασφαλίστρων γίνεται, λαμβάνοντας υπόψη συγκεκριμένους παράγοντες τιμολόγησης, όπως την ηλικία, το εκπιπτόμενο ποσό, ήτοι το ποσό με το οποίο έχει επιλέξει ο ασφαλισμένος να συμμετέχει στο σύνολο των αναγνωρισμένων εξόδων για κάθε νοσηλεία από ασθένεια ή ατύχημα, την κάλυψη και την μεταβολή των εξόδων των υπηρεσιών υγείας που καλύπτονται από το ασφαλιστήριο, όπως το κόστος των νοσηλειών, των εφαρμοζόμενων μεθόδων διάγνωσης και θεραπείας και της τεχνολογίας που χρησιμοποιείται από τα νοσηλευτήρια κ.ο.κ. Εάν, λοιπόν, ο συμβαλλόμενος πληρώσει το νέο ασφάλιστρο μέχρι την ημερομηνία πληρωμής, τότε το ασφαλιστήριο συμβόλαιο ανανεώνεται αυτόματα, χωρίς έλεγχο της ασφαλισιμότητας του ασφαλισμένου. Εάν δεν πληρώσει, τότε το ασφαλιστήριο συμβόλαιο λήγει αυτόματα.

Τροποποίηση όρων: Αυτό, ωστόσο, που οφείλει να γνωρίζει ο ενδιαφερόμενος είναι ότι η εταιρία έχει το δικαίωμα στη λήξη του ασφαλιστηρίου συμβολαίου να τροποποιήσει τους όρους ή και τα όρια των καλύψεων για το σύνολο των ασφαλισμένων του προγράμματος, αλλά σε καμία περίπτωση για τον κάθε ασφαλισμένο μεμονωμένα. Στην περίπτωση αυτή, πριν από τη λήξη του ασφαλιστηρίου συμβολαίου και εφόσον δεν οφείλεται ασφάλιστρο θα ενημερώσει τον συμβαλλόμενο για τους νέους όρους ή και τα νέα όρια των καλύψεων, για το ασφάλιστρο που θα ισχύει για την επόμενη ασφαλιστική περίοδο, καθώς και για την ημερομηνία πληρωμής του. Εάν πληρώσει το νέο ασφάλιστρο, τότε το ασφαλιστήριο συμβόλαιο ανανεώνεται αυτόματα, χωρίς έλεγχο της ασφαλισιμότητας του ασφαλισμένου. Σε διαφορετική περίπτωση το συμβόλαιο λήγει αυτόματα.

Μη ανανέωση συμβολαίου: Τέλος, η εταιρία έχει το δικαίωμα, στη λήξη του ασφαλιστηρίου συμβολαίου, να σταματήσει την διάθεση του συγκεκριμένου προγράμματος στην αγορά. Στην περίπτωση αυτή, είναι υποχρεωμένη να ενημερώσει τον συμβαλλόμενο για τους όρους, τις καλύψεις και το ασφάλιστρο οποιουδήποτε παρόμοιου προγράμματος ασφάλισης που θα διαθέτει εκείνη τη χρονική στιγμή και ο συμβαλλόμενος μπορεί να αποφασίσει μέσα σε 30 ημέρες εάν επιθυμεί τη συνέχιση της κάλυψης του ασφαλισμένου με το νέο αυτό πρόγραμμα, χωρίς έλεγχο ασφαλισιμότητας.

Διαβάστε ακόμη:

Ποια έξτρα επιδόματα παρέχουν τα συμβόλαια υγείας

Τι πρέπει να καλύπτει ένα καλό συμβόλαιο υγείας