Ειδική μέριμνα για τα Άτομα με Αναπηρίες (ΑμεΑ) έχει προβλεφθεί από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων που, μέσω της αρμόδιας Διεύθυνσης Πολιτικών ΑμεΑ της Πρόνοιας, έχει εκπονήσει και εποπτεύει την εφαρμογή 9 προγραμμάτων Οικονομικής Ενίσχυσης για τα ΑμεΑ, η υλοποίηση των οποίων γίνεται από τον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ).

Οι παροχές αυτές ανέρχονται σε διάφορα ποσά και αφορούν:

  • επίδομα κίνησης
  • νεφροπαθείς και μεταμοσχευμένους καρδιάς, ήπατος κ.λπ.
  • βαριά αναπηρία
  • βαριά και σοβαρή νοητική υστέρηση
  • παραπληγία, τετραπληγία και ακρωτηριασμό
  • αιματολογικές παθήσεις (συγγενή αιμολυτική αναιμία όπως μεσογειακή, δρεπανοκυτταρική, μικροδρεπανοκυτταρική κ.λπ. ή συγγενή αιμορραγική διάθεση όπως αιμορροφιλία κ.λπ.) και Σύνδρομο Επίκτητης Ανοσοανεπάρκειας (AIDS)
  • κώφωση – βαρηκοΐα
  • τυφλότητα – αναπηρία όρασης
  • εγκεφαλική παράλυση
  • νόσο Χάνσεν (λέπρα).

Υπάρχει στην αγορά τρέχον ασφαλιστικό πρόγραμμα εξωνοσοκομειακής περίθαλψης (διαγνωστικών εξετάσεων και ιατρικών επισκέψεων) που προϋποθέτει για την απόκτηση του συμβολαίου την απουσία κάποιας σοβαρής νόσου όπως καρκίνος, διαβήτης ή καρδιακή ανεπάρκεια κ.α. ή τη μη λήψη σύνταξης αναπηρίας. Τι μπορεί να σημαίνει αυτό;

Νόσος, ατύχημα ή κοινή εξαίρεση

Εύλογα θα μπορούσε να αναρωτηθεί κάποιος που λαμβάνει προνοιακό επίδομα αναπηρίας λόγω βαρηκοΐας επί παραδείγματι, γιατί δεν δύναται να ασφαλιστεί κατά την παραπάνω διευκρίνιση εφόσον η κατάστασή του δεν εμπλέκεται ούτε περιπλέκει τη συνολική του υγεία. Σύμφωνα με τους ειδήμονες του ασφαλιστικού κλάδου υγείας, αν τίθεται τέτοιος όρος στο συμβόλαιο, ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να ζητήσει διευκρινίσεις από την εταιρεία ή τον διαμεσολαβητή και να βρεθεί ή λύση, καθώς υπάρχει μια θολότητα σε τέτοιες περιπτώσεις.

Αν το επίδομα αναπηρίας του ΟΠΕΚΑ δίδεται για αιματολογικά νοσήματα όπως τα προαναφερθέντα, η νοητική υστέρηση ή η εγκεφαλική παράλυση μεταξύ άλλων που υπάγονται στις γενικές εξαιρέσεις όλων των νοσοκομειακών και εξωνοσοκομειακών προγραμμάτων υγείας, εξηγείται η απόρριψη της αίτησης ασφάλισης.

Εάν ωστόσο το επίδομα δίδεται επί μιας σωματικής αναπηρίας λόγω ατυχήματος, επί τυφλότητας ή κώφωσης ενδεικτικά, μπορεί να αναμένει ότι θα ασφαλιστεί εφόσον τέτοια προβλήματα δεν συνδέονται συνήθως με επιπλοκές στην υπόλοιπη υγεία. Ίσως, διευκρινίζουν ασφαλιστές, η εταιρεία να έθετε έναν ειδικό όρο εξαίρεσης π.χ. για φροντίδα ενός ατυχήματος σε περιπτώσεις απώλειας όρασης.

Αυτό που πρέπει να έχουν κατά νου οι υποψήφιοι για σύναψη ασφαλιστηρίου είναι ότι η παροχή σύνταξης/επιδόματος αναπηρίας σημαίνει αυτομάτως μια προϋπάρχουσα του συμβολαίου κατάσταση υγείας. Θα πρέπει συνεπώς να ζητήσουν γενικές πληροφορίες σχετικά με την κάλυψη προϋπαρχόντων προβλημάτων.

 

Διαβάστε επίσης:

Θέλετε να ασφαλιστείτε ή να αλλάξετε εταιρία; Όλα όσα θα σας ρωτήσει ο ασφαλιστής

Έξι ερωτήσεις για να επιλέξετε το σωστό ασφαλιστικό πακέτο

Τρία πράγματα που ενοχλούν περισσότερο τους υποψήφιους για ασφάλιση