«Έχει τις ζοχάδες του σήμερα» θα πούμε συχνά για έναν άνθρωπο που έχει κακή διάθεση και είναι δύστροπος αφού οι «ζοχάδες» ή «αιμορροΐδες» όπως αποκαλείται ευρέως η αιμορροϊδοπάθεια είναι μια κατάσταση συχνότατη και βασανιστική που αναστατώνει την καθημερινότητα του ατόμου. Ένας στους τρεις θα ταλαιπωρηθεί από συμπτωματική αιμορροϊδοπάθεια σε κάποια φάση της ζωής του με διόγκωση, κνησμό (φαγούρα), πόνο, φλεγμονή, έκκριση βλέννας, αίσθημα ατελούς κένωσης, αιμορραγία ή πρόπτωση, πολλοί λιγότεροι θα αναζητήσουν θεραπεία λόγω του φόβου της παραδοσιακής χειρουργικής αντιμετώπισης, της συστολής ή απλής αμέλειας.

Παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση ή επιδείνωση μίας προϋπάρχουσας αιμορροϊδοπάθειας, της συχνότερης πάθησης του πρωκτού, θεωρούνται η χρόνια δυσκοιλιότητα, ο έντονος βήχας, η εκούσια ή ακούσια αναβολή κενώσεων, η εγκυμοσύνη, χρόνια διάρροια, η καθιστική ζωή, κ.α. Η πάθηση χαρακτηρίζεται από εξάρσεις και υφέσεις και σε περίπτωση έξαρσης του πόνου ενδέχεται να έχει σχηματιστεί θρόμβωση σε κάποια εξωτερική αιμορροΐδα, οπότε η επεμβατική αντιμετώπιση καθίσταται αναγκαία.

Διάγνωση και θεραπεία της αιμορροϊδοπάθειας

Για τη διάγνωση της πάθησης θα ληφθεί υπ’ όψιν το ιστορικό του ασθενούς ενώ οι κλινικές και ενδοσκοπικές εξετάσεις θα δώσουν την πλήρη εικόνα και τη βαρύτητα της κατάστασης. Οι εξωτερικές αιμορροΐδες είναι εύκολα ορατές σε αντίθεση με τις εσωτερικές που εντοπίζονται ψηλότερα στον πρωκτικό σωλήνα. Όπως σημειώνουν οι ειδικοί, αν και οι διογκωμένοι αιμορροϊδικοί όζοι μαρτυρούν συνήθως την πάθηση, ο ενδοσκοπικός έλεγχος με ορθοσκόπηση ή κολονοσκόπηση αφενός θα επιβεβαιώσει την αιμορροϊδοπάθεια, αφετέρου θα συμβάλει στον αποκλεισμό άλλων παθήσεων που συνυπάρχουν όπως συρίγγια ή ραγάδα μα, κυρίως, κάποιος κακοήθης όγκος του εντέρου.

Οι ενδοσκοπικές εξετάσεις όπως η κολονοσκόπηση καλύπτονται μόνο από τα ασφαλιστήρια νοσοκομειακής περίθαλψης, αφού οι ασφαλιστικές εταιρείες τις συγκαταλέγουν στις ιατρικές πράξεις που απαιτούν νοσοκομειακό περιβάλλον για τη διενέργειά της. Ο ασφαλισμένος που θα μεταβεί στο νοσοκομείο της επιλογής του κατόπιν των οχλήσεων στην πρωκτική χώρα, μπορεί εφόσον διαγνωστεί η αιμορροϊδοπάθεια να επιλέξει σε συνεργασία με τον θεράποντα την κατάλληλη θεραπεία, συντηρητική ή επεμβατική.

Στους όρους των συμβολαίων εντοπίζεται κυρίως η «Αιμορροϊδεκτομή», ωστόσο σε νεότερα ασφαλιστικά προγράμματα υγείας καλύπτεται η «Χειρουργική αντιμετώπιση αιμορροΐδων – πρόπτωσης με αναστομωτήρα» (μέθοδος Longo), μια μέθοδος που διορθώνει ανατομικά και παθοφυσιολογικά τις προπίπτουσες αιμορροΐδες χωρίς να προκαλεί επώδυνα εξωτερικά τραύματα.

Αυτό που πρέπει να έχουν υπ’ όψιν οι ενδιαφερόμενοι είναι ότι για την πάθηση των αιμορροΐδων η κάλυψη ενεργοποιείται κατόπιν χρονικής αναμονής ενός (1) συνήθως έτους, όπως και άλλες παθήσεις του πρωκτού π.χ. ραγάδα δακτυλίου, περιπρωκτικό συρίγγιο κ.ο.κ..

Διαβάστε επίσης

Σιελογόνοι αδένες: Οι παθήσεις που καλύπτει το συμβόλαιο υγείας

Ασφαλιστήριο συμβόλαιο: Πότε μπορούμε να το ακυρώσουμε – Τα 3 δικαιώματα των ασφαλισμένων

Επαναφορά σε ισχύ ασφαλιστηρίου συμβολαίου: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε