Το γεγονός πως η ασφάλιση υγείας σώζει ζωές επιβεβαιώνει έρευνα από το Ινστιτούτο Οικονομικών και Κοινωνικών Ερευνών και το Πανεπιστήμιο Trinity College του Δουβλίνου που δημοσιεύτηκε τον περασμένο Μάρτιο στο Health Policy, την έγκριτη επιστημονική θεώρηση για θέματα πολιτικών υγείας και υγειονομικής περίθαλψης. Οι ερευνητές αξιοποίησαν στοιχεία από την Ιρλανδική Διαχρονική Μελέτη για τη Γήρανση (TILDA), η οποία εξετάζει πληροφορίες για την υγεία και κοινωνικοοικονομική κατάσταση περισσότερων από 8.500 ενηλίκων άνω των 50 ετών που κατοικούν στη χώρα. Τη μελέτη χρηματοδότησε η Επιτροπή Έρευνας για την Υγεία της Ιρλανδίας.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, οι ανασφάλιστοι συμμετέχοντες διέτρεχαν υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία και καρκίνο σε αντίθεση με όσους διέθεταν δημόσια ή ιδιωτική ασφάλιση υγείας. Ειδικότερα όμως, οι κάτοχοι ασφαλιστηρίων υγείας είχαν σημαντικά περισσότερες πιθανότητες τακτικού ελέγχου για καρκίνο του μαστού και προστάτη, παρά το ότι τα βασικά νοσοκομειακά προγράμματα δεν προβλέπουν κάλυψη για τον προληπτικό έλεγχο. Όπως έχει ενημερώσει το ygeiamou.gr, η εγχώρια ασφαλιστική αγορά κατά τα διεθνή πρότυπα εξασφαλίζει τις υπηρεσίες πρόληψης και διάγνωσης μέσα από συμπληρωματικά ή ανεξάρτητα προϊόντα Πρωτοβάθμιας/Εξωνοσοκομειακής Περίθαλψης, στα οποία περιλαμβάνονται οι εξετάσεις PSA (προστατικό αντιγόνο) και μαστογραφίας, με  κόστος 130€ ή 150€ ετησίως και σταθερό ασφάλιστρο.

Ο λόγος συχνότερου ελέγχου, σύμφωνα με την εκτίμηση της επιστημονικής ομάδας, είναι ότι οι ασφαλισμένοι με ιδιωτικά συμβόλαια υγείας έχουν συνολικά αμεσότερη και ταχύτερη πρόσβαση σε υπηρεσίες δευτεροβάθμιας περίθαλψης. Όπως μαρτυρούν σχετικά δεδομένα, όσοι δεν κατέχουν κάποιο πρόγραμμα υγείας αντιμετωπίζουν πολύ μεγαλύτερους χρόνους αναμονής για προγραμματισμένες νοσοκομειακές ή εξωνοσοκομειακές θεραπείες.

Το πόρισμα της μελέτης πλειοδοτεί στα αποτελέσματα αντίστοιχων ερευνών που έχουν δείξει ότι η ασφάλιση υγείας μειώνει την αποτρεπτή θνησιμότητα, το σύνολο δηλαδή των θανάτων που θα μπορούσαν να έχουν αποτραπεί εάν εφαρμόζονταν όλες οι διαθέσιμες και αναγκαίες πρακτικές της ιατρικής επιστήμης και τεχνικής. Ενδεικτικά, έρευνα του Δρ J. Michael McWilliams από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ κατέληξε ότι η θνησιμότητα κατά την οκταετή παρακολούθηση συμμετεχόντων στηνΈρευνα για την Υγεία και τη Συνταξιοδότηση στις ΗΠΑ (HRS) ήταν σημαντικά χαμηλότερη για τους ιδιωτικά ασφαλισμένους έναντι των ανασφάλιστων.

Καταληκτικά, σημειώνεται για την ιρλανδική μελέτη TILDΑ ότι είναι αντιπροσωπευτική σε εθνικό επίπεδο και εναρμονισμένη με τα διεθνή πρότυπα, αποτελεί μια από τις πιο ολοκληρωμένες μελέτες του είδους της στην Ευρώπη αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο. Σημειώνεται επίσης ότι το 2019, η ετήσια κατά κεφαλήν δαπάνη υγείας στην Ιρλανδία ανερχόταν σε 3.576€, υψηλότερη από τον μέσο όρο για την Ευρωπαϊκή Ένωση (2.572€). Στην Ελλάδα, σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), η αντίστοιχη δαπάνη ήταν 1.616€.

Διαβάστε επίσης:

Ασφαλιστική αποζημίωση: Πότε κινδυνεύετε να τη χάσετε – Η μεγάλη παγίδα

Συμμετοχή στα φάρμακα: Νέο ασφαλιστικό πακέτο που την καλύπτει

Έξι δαπάνες που δεν καλύπτει το ασφαλιστήριο συμβόλαιο – Ενημερωθείτε