Η αναγκαιότητα ενός προγράμματος υγείας για την κάλυψη ατυχημάτων και άλλων σοβαρών περιστατικών αναδεικνύεται ιδιαίτερα τις ημέρες του Πάσχα. Κάθε χρόνο, τη χαρά για τη μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης θα επισκιάσουν εν μέρει οι ακρωτηριασμοί και τα εγκαύματα από κροτίδες, βεγγαλικά και επικίνδυνα έθιμα όπως οι «ρουκετοπόλεμοι».

Η «κακή στιγμή» μπορεί να αφορά οποιονδήποτε, τα δε παιδιά και εφήβους περισσότερο ίσως, δεδομένου πως αποτελούν τις ηλικίες που πρωταγωνιστούν συνήθως σε τέτοια ατυχήματα. «Τα περισσότερα εγκαύματα συνέβησαν την περίοδο των διακοπών και εορτών. Αξίζει να σημειωθεί, ότι στη χώρα μας  κατά την περίοδο του Πάσχα αναζωπυρώνεται το έθιμο έκρηξης πυροτεχνημάτων, κροτίδων και βεγγαλικών και ως συνέπεια παρατηρούνται πολλά ατυχήματα, όπως βαριά θερμικά εγκαύματα, ακρωτηριασμοί δακτύλων ή και τύφλωση εάν εκραγούν κοντά στο πρόσωπο. Παρότι, τα περισσότερα εγκαύματα δεν είναι θανατηφόρα, ωστόσο παραμένουν δύσμορφες ουλές, παραμορφώσεις ή μόνιμες αναπηρίες με σοβαρές συνέπειες τόσο για τα ίδια όσο και για το οικογενειακό τους περιβάλλον. Η άγνοια των γονέων και όσων έχουν την επιμέλεια των παιδιών σε θέματα πρόληψης αποτελεί έναν επιπρόσθετο αιτιολογικό παράγοντα» αναφέρει μελέτη για τα «Επιδημιολογικά χαρακτηριστικά εγκαυμάτων σε παιδιατρικό νοσοκομείο» που δημοσιεύτηκε προ λίγων ετών στην Περιεγχειρητική Νοσηλευτική, το επίσημο περιοδικό του Συλλόγου Διπλωματούχων Νοσηλευτών Χειρουργείου.

Προσφάτως το ygeiamou.gr ενημέρωσε για τις καλύψεις των ασφαλιστικών πακέτων αναφορικά με ακρωτηριασμούς και τεχνητά μέλη. Τι προβλέπεται για τις περιπτώσεις εγκαυμάτων;

Καλύψεις σύμφωνα με τον βαθμό

Τα εγκαύματα αποτελούν δερματικές βλάβες και μπορεί αν είναι θερµικά, χηµικά ή ηλεκτρικά. Αναλόγως της σοβαρότητας, μπορεί να απαιτούν συντηρητική αντιμετώπιση (επίδεση, τακτικές αλλαγές, παρακολούθηση) ή χειρουργική (καθαρισμός και κάλυψη των εγκαυματικών επιφανειών με δερματικά μοσχεύματα ή κρημνούς). Εξετάζοντας την επίμαχη περίπτωση, τα θερμικά δηλαδή, ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να γνωρίζει ότι η κάλυψη δεν είναι ενιαία αλλά προκύπτει από τον βαθμό του εγκαύματος. Έτσι, προσπερνώντας τα εγκαύματα πρώτου βαθμού όπως τα ηλιακά που αποτελούν επιφανειακές μόνο δερματικές αλλοιώσεις και δύνανται να αντιμετωπιστούν στο σπίτι:

  • για εγκαύματα δευτέρου βαθμού, όπου η δερματική βλάβη είναι σοβαρότερη και μπορεί να εκτείνεται σε μέρος του υποκείμενου χόριου με ενδεχόμενο κίνδυνο μόλυνσης, θα απαιτηθούν πρώτες βοήθειες ή και ιατρική φροντίδα, υπηρεσίες που παρέχονται στα εξωτερικά ιατρεία των συμβεβλημένων με την εταιρεία νοσοκομείων. Οι εξωνοσοκομειακές αυτές παροχές αυτές προσφέρονται μέσα από ασφαλιστικά προγράμματα πρωτοβάθμιας περίθαλψης, δεδομένου πως τα βασικά νοσοκομειακά προγράμματα θα καλύψουν περιστατικά που απαιτούν νοσηλεία.
  • για εγκαύματα τρίτου βαθμού, τα πλέον σοβαρά που προσβάλλουν τις βαθύτερες στιβάδες του δέρματος αποτελούν περιστατικά έκτακτης ανάγκης και χρήζουν άμεσης ιατρικής φροντίδας. Δεδομένου ότι πρόκειται για ολική καταστροφή του δέρματος, θα πρέπει να αντιμετωπίζονται χειρουργικά κατά τους ειδικούς, καθώς η συντηρητική αντιμετώπιση συνεπάγεται αργή επούλωση και αυξημένες πιθανότητες σήψης και μεγάλων ουλών. Συνεπώς ένα ασφαλιστήριο για νοσηλείες λόγω ατυχήματος αποδεικνύεται σωτήριο.

Αποκατάσταση εγκαυμάτων

Στους πίνακες των (περισσότερων) ασφαλιστηρίων υγείας με τις καλυπτόμενες χειρουργικές επεμβάσεις εντοπίζονται ρητώς μέθοδοι για την αποκατάσταση εγκαυμάτων όπως «μυοδερµατικοί κρηµνοί», «τοποθέτηση διατατών ιστών», «εσχαρεκτοµή εγκαυμάτων και αποκατάσταση» κ.ο.κ., που αποζημιώνονται αναλόγως της βαρύτητας που αποδίδει κάθε εταιρεία στη χειρουργική πράξη.

Κάποια συμβόλαια διευκρινίζουν ότι θα αποζημιωθεί σύμφωνα με τους όρους και η αισθητική χειρουργική επέμβαση και θεραπείες εγκαυμάτων και ουλών στο πρόσωπο λόγω ατυχήματος. Κάποια προγράμματα καλύπτουν την αποθεραπεία σε Κέντρο Αποκατάστασης μέσω π.χ. επιδόματος ενώ κάλυψη για σοβαρά εγκαύματα προβλέπεται και στα περισσότερα πακέτα «Επιδομάτων για Σοβαρές Παθήσεις». Ωστόσο, κάποιες εταιρείες θα προσδιορίσουν τον βαθμό του και την έκταση του εγκαύματος που υπάγεται στην κάλυψη.

Προσοχή: Εγκαύματα από ρίψη κροτίδων και βεγγαλικών με υπαιτιότητα του ασφαλισμένου ίσως ακυρώσουν την ενεργοποίηση της κάλυψης. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να επικοινωνήσουν με τον ασφαλιστή τους ή την εταιρεία για να μη βρεθούν προ δυσάρεστων εκπλήξεων, δεδομένου πως σε κάποια συμβόλαια εξαιρούν ρητώς εγκαύματα από παραβατική συμπεριφορά του ασφαλισμένου που επισύρει ποινές και χαρακτηρίζεται από τον νόμο ως πλημμέλημα ή κακούργημα.

Διαβάστε επίσης:

Ασφαλιστικό συμβόλαιο: Κατανοείτε τους όρους; Γιατί είναι σημαντικό

Ενδοσκοπικές εξετάσεις: Ποια ασφαλιστικά προγράμματα τις καλύπτουν

Νοσηλεία – Αποζημίωση: Τι προβλέπεται για τις ημερήσιες θεραπείες