Την Κυριακή 20 Μαρτίου και ώρα Ελλάδος 17:33, η εαρινή ισημερία σήμανε τον επίσημο ερχομό της Άνοιξης. Την εποχή της ανθοφορίας αναμένουν κάθε χρόνο με τα «λευκά» τους οι αμυγδαλιές, με τρόμο δε την περιμένουν και όσοι υποφέρουν από τους ανεπιθύμητους συνοδούς της όπως η εποχική ρινίτιδα, η επιπεφυκίτιδα ή το αλλεργικό άσθμα. Έχουν άλλωστε εξηγήσει στο ygeiamou και ειδικοί πως «οι ανοιξιάτικες αλλεργίες είναι αυτές που οδηγούν τους περισσότερους ασθενείς στον Αλλεργιολόγο, και αυτές που ταλαιπωρούν περισσότερο τον ασθενή καθώς ο αλλεργικός δε μπορεί να ”γλιτώσει” την επαφή με το αλλεργιογόνο».

Ιδιαίτερα για την περίπτωση της αλλεργικής ρινίτιδας, οι αλλεργιολόγοι σημειώνουν ότι η διάγνωσή της είναι εύκολη και με την κατάλληλη φαρμακευτική θεραπεία το αλλεργικό άτομο θα ανακουφιστεί από τα συμπτώματα. Μπορεί να δοθεί λύση μέσα από τα ασφαλιστήρια υγείας;

Πώς εξασφαλίζετε την κάλυψη

Η διάγνωση της αλλεργίας και η συγκεκριμενοποίηση των αλλεργιογόνων μπορεί να γίνει εύκολα και άμεσα με μία επίσκεψη στον Αλλεργιολόγο, ο οποίος θα επιλέξει τα σωστά τεστ βάσει ιστορικού όπως χρήση των δερματικών δοκιμασιών είτε προσδιορισμό των IgE αντισωμάτων στο αίμα, και θα συμβουλεύσει ως προς την επιλογή ενέσιμης ή υπογλώσσιας ανοσοθεραπείας.

Έπειτα, οι πάσχοντες θα καταπολεμήσουν τα ενοχλητικά συμπτώματα μέσα από μια πλούσια φαρμακευτική φαρέτρα που περιλαμβάνει αποσυμφορητικά μύτης σε σταγόνες ή σπρέι, βρογχοδιασταλτικά και εισπνεόμενα αντιαλλεργικά φάρμακα για όσους υποφέρουν από αλλεργικό άσθμα, μαλακτικές και ενυδατικές κρέμες για δερματικά συμπτώματα, αντιισταμινικά και, τέλος, κορτικοστεροειδή, την πλέον ισχυρή και αποτελεσματική αντιαλλεργική και αντιφλεγμονώδη αγωγή που χορηγείται ωστόσο μόνο σε σοβαρά περιστατικά.

Οι ασφαλιστικές εταιρείες συγκαταλέγουν τις αλλεργίες στις εξαιρέσεις των προγραμμάτων τους, αναγράφοντας ρητά στους όρους πως δεν καλύπτονται οι εξετάσεις ελέγχου αλλεργιών (αλλεργικά τεστ) μοριακής διάγνωσης και κυτταρογενετικής.

Αυτό που συστήνουν ωστόσο οι έμπειροι ασφαλιστές ως τη σωτήρια κίνηση είναι η απόκτηση ενός ασφαλιστηρίου πρωτοβάθμιας (εξωνοσοκομειακής) περίθαλψης ώστε, ακόμα και αν δεν προσφέρεται η δυνατότητα διαγνωστικού ελέγχου, να μπορεί ο ενδιαφερόμενος να επωφεληθεί από τις προνομιακές τιμές στα συμβεβλημένα με την εταιρεία κέντρα για την παροχή ιατρικών υπηρεσιών -όπως συνταγογράφηση φαρμάκων- από όλες τις ειδικότητες που σχετίζονται με τις αλλεργικές εκδηλώσεις από το αναπνευστικό σύστημα, τα μάτια, την επιδερμίδα κ.ο.κ.

Στελέχη του ασφαλιστικού κλάδου συστήνουν συχνά στους πελάτες τους να ζητήσουν από τον ιατρό το παραπεμπτικό για την αλλεργία ώστε να αποσταλεί στο συμβεβλημένο ιατρικό κέντρο για προέγκριση, υπονοώντας πως υπάρχει πάντα ένα «ανοιχτό» παραθυράκι να ενεργοποιηθεί κάλυψη για περιστατικό αλλεργίας.

Τέλος, όσοι υποφέρουν από σοβαρά συμπτώματα και κινδυνεύουν από πιθανή οξεία αλλεργική αντίδραση, θα πρέπει ενδεχομένως να μεριμνήσουν για απόκτηση προγράμματος υγείας με καλύψεις για βραχεία νοσηλεία με ή χωρίς διανυκτέρευση.

Διαβάστε επίσης:

Έχετε παράπονα από την ασφαλιστική σας; Τι να κάνετε πριν «σπάσετε» το συμβόλαιό σας

Ασφαλιστικό συμβόλαιο: Κατανοείτε τους όρους; Γιατί είναι σημαντικό

Ιδιωτική ασφάλιση: Τι πρέπει να προσέξει ένας 20αρης και τι ένας 50άρης