Μια ασθένεια ή ένα ατύχημα μπορεί να απαιτούν συνεχή παρακολούθηση και φροντίδα κατά τη νοσηλεία του ασθενούς στο νοσοκομείο ή στο σπίτι ακόμα μετά το εξιτήριό του εφόσον κρίνεται αναγκαίο. Οι νοσηλευτές και νοσηλεύτριες θα παράσχουν πολύτιμες υπηρεσίες που στηρίζονται στις γνώσεις και την εμπειρία τους, επιτρέποντας στον ασθενή να νιώθει ασφαλής και στους οικείους του να διατηρήσουν τους κανονικούς ρυθμούς της ζωής τους.

Από την άλλη, οι υπηρεσίες που παρέχονται από το αποκλειστικό νοσηλευτικό προσωπικό είναι εξόχως δαπανηρές. Το κόστος μιας οκτάωρης βάρδιας θα ανέλθει στα 50€ κατά μέσο όρο, με την τιμή να αυξάνεται για ειδικές περιστάσεις όπως η νυχτερινή απασχόληση μετά τις 11 μ.μ. και ιδίως οι αργίες κατά 10, 20 ή και 30€. Έπειτα, ακριβό είναι το αντίτιμο και μεμονωμένων νοσηλευτικών υπηρεσιών στο σπίτι, όπως η τοποθέτηση και αλλαγή ουροκαθετήρα συν τις πλύσεις ή το μπάνιο του ασθενούς στα 30€, η παρακολούθηση και καταγραφή των ζωτικών του σημείων στα 20€, ενώ ανά περιστατικό μπορεί να απαιτείται χορήγηση φαρμάκου με ένεση, αλλαγή και περιποίηση τραύματος ή κατάκλισης, υποκλυσμός, παρεντερική σίτιση κ.α.

Από τα ασφαλιστήρια υγείας δεν θα μπορούσε να λείπει αυτή η σημαντική κάλυψη, με την παροχή να ενεργοποιείται τόσο για την παραμονή στο νοσοκομείο όσο και την κατ’ οίκον νοσηλεία.

Κατ’ οίκον υπηρεσίες αποκλειστικής στο σπίτι

Κάθε εταιρεία διαμορφώνει τη δική της πολιτική για την επίμαχη κάλυψη και περιλαμβάνει τους όρους και προϋποθέσεις στους όρους του συμβολαίου. Κοινό στοιχείο ωστόσο θα αποτελέσει η απόδειξη της ιατρικής αναγκαιότητας για νοσηλευτικές υπηρεσίες στο σπίτι. Έπειτα, η παροχή θα πρέπει να πραγματοποιείται από εξειδικευμένο νοσηλευτικό προσωπικό ενώ προβλέπεται το όριο ημερήσιου κόστους (π.χ. 150€) και η χρονική διάρκειάς της, με ημερομηνία έναρξης το εξιτήριο από το νοσοκομείο έως και για 15 ημέρες ενδεικτικά, με κάλυψη μιας βάρδιας ανά 24ωρο ή ολοήμερη απασχόληση για σοβαρά περιστατικά.

Μια δεύτερη προϋπόθεση που συνοδεύει απαρέγκλιτα την παροχή, είναι της κατ’οίκον φροντίδας να προηγήθηκε νοσηλεία σε νοσοκομείο, με κάθε εταιρεία να ορίζει τις ασφαλιζόμενες περιπτώσεις (π.χ. νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας για οποιοδήποτε λόγο, για κατάγματα σπονδυλικής στήλης με βλάβη του νωτιαίου μυελού, εγκαύματα 3ου βαθμού κ.α.).

Αποκλειστική στο νοσοκομείο

Τα περισσότερα συμβόλαια υγείας καλύπτουν αμοιβή αποκλειστικής νοσοκόμας εφόσον η υπηρεσία της κρίνεται αναγκαία από τον θεράποντα ιατρό. Το ποσό μπορεί να ανέλθει ακόμα και σε 250€ ανά ημέρα, με προαπαιτούμενο η νοσηλεύτρια να πληροί όλες τις νόμιμες προϋποθέσεις άσκησης του επαγγέλματος, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται η άδεια εργασίας από το ΙΚΑ, αριθμό στο Μητρώο Αποκλειστικών Νοσοκόμων της οικείας Υγειονομικής Περιφέρειας κ.α.

Ο ασφαλισμένος θα πρέπει να προσκομίσει στην εταιρεία:

  • το έντυπο αναγγελίας
  • την ιατρική γνωμάτευση για την αναγκαιότητα αποκλειστικής νοσοκόμας.
  • πρωτότυπο δελτίο παροχής υπηρεσιών με σφραγίδα και υπογραφή από την προϊσταμένη νοσηλεύτρια του τομέα που νοσηλεύτηκε ο ασφαλισμένος
  • πρωτότυπο ή φωτοτυπία του δελτίου παροχής υπηρεσιών και την απόφαση κάλυψης του άλλου ασφαλιστικού φορέα με  αναγραφόμενο το ποσό, για την περίπτωση ασφάλισης και σε άλλο φορέα, ιδιωτικό ή δημόσιο.

Η αποζημίωση γίνεται απολογιστικά.

Διαβάστε επίσης:

Νοσηλεία σε συμβεβλημένο ή μη συμβεβλημένο θεραπευτήριο: Μάθετε τη διαφορά

Τι κερδίζετε με τη νοσηλεία του παιδιού σε συμβεβλημένη παιδιατρική κλινική

Πως θα τεστάρετε τον ασφαλιστή σας – Τι να τον ρωτήσετε