Κάθε χρόνο τέτοια ημέρα και έπειτα από πρωτοβουλία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Καταναλωτή. Αφορμή, η ομιλία-σταθμός του Τζον Κένεντι στο Κογκρέσο στις 15 Μαρτίου 1962 που ενέπνευσε το κίνημα για τα δικαιώματα των καταναλωτών: στην ασφάλεια, πληροφόρηση, επιλογή και ικανοποίηση των αναγκών.

«Εάν προσφέρονται στους καταναλωτές προϊόντα κατώτερης ποιότητας, εάν οι τιμές είναι υπερβολικές, εάν τα φάρμακα είναι επικίνδυνα ή αναποτελεσματικά, εάν ο καταναλωτής δεν έχει δυνατότητα επιλογής όντας πλήρως ενημερωμένος, τότε το δολάριο του ξοδεύεται άδικα, η υγεία και η ασφάλειά του κινδυνεύουν και το εθνικό συμφέρον υποφέρει», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Προστασία του καταναλωτή ασφαλιστικών προϊόντων

Η προστασία όσων ενδιαφέρονται να αποκτήσουν ασφαλιστήρια συμβόλαια προβλέπεται ήδη από την ελληνική νομοθεσία (Νόμος 4583/2018 – ΦΕΚ Α’ 212/18-12-2018), με την υιοθέτηση επιπλέον της Οδηγίας (ΕΕ) 2016/97 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 20ής Ιανουαρίου 2016 σχετικά με τη διανομή ασφαλιστικών προϊόντων. Τα επίμαχα άρθρα ορίζουν τον «έντιμο, αμερόληπτο και επαγγελματικό τρόπο, με γνώμονα την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση των συμφερόντων του πελάτη» που πρέπει να έχει η προσέγγιση του ενδιαφερόμενου από το φυσικό ή νομικό πρόσωπο που εμπλέκεται στη διανομή ασφαλιστικών προϊόντων.

Το ygeiamou έχει ενημερώσει σχετικά με όλες τις αναγκαίες πληροφορίες που υποχρεούται να παράσχει στον ενδιαφερόμενο ο διανομέας ασφαλιστικών προϊόντων αναφορικά με:

  • τα στοιχεία του (ταυτότητα, διεύθυνση, ιδιότητα ασφαλιστικού διαμεσολαβητή και σε ποια συγκεκριμένη κατηγορία είναι εγγεγραμμένος)
  • την εγγραφή του στο Ενιαίο Μητρώο Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών ( η σχετική ηλεκτρονική διεύθυνση ελέγχου εδώ)
  • τη φύση των προϊόντων που δύναται να διανέμει, καθώς προϊόντα όπως επενδυτικά βασιζόμενα σε ασφάλιση απαιτούν ειδική πιστοποίηση
  • το δικαίωμα είσπραξης ασφαλίστρων
  • τις εταιρίες με τις οποίες συνεργάζεται εάν δεν δρα ως ανεξάρτητος ασφαλιστής

Επιπλέον, ο υποψήφιος προς ασφάλιση πρέπει να μπορεί να λαμβάνει λεπτομερή πληροφόρηση για όλο το εύρος των προϊόντων που προωθούνται στην ελληνική αγορά και καθοδήγηση από τον επαγγελματία ώστε να επιλέξει το προϊόν που ανταποκρίνεται καλύτερα στις απαιτήσεις και ανάγκες του. Επιπλέον, θα πρέπει να ενημερωθεί μέσα από το σχετικό έντυπο για:

Ασφαλείς από απρόοπτα στις οικονομικές υποχρεώσεις

Ο νόμος προφυλάσσει τον καταναλωτή από τις κακοτοπιές όπως τα πλαστά ασφαλιστήρια, οι ασφαλιστικές εταιρείες από κάθε απευκταία δυσκολία που θα τον καταστήσουν ασυνεπή απέναντι στις οικονομικές του υποχρεώσεις. Ο βασικός ρόλος της ασφάλισης, άλλωστε, είναι η οικονομική ασπίδα και στην περίπτωση των καταναλωτών μπορεί να γίνει μέσα από διάφορα προγράμματα μεταξύ των οποίων οι:

  1. Ασφάλειες Δανειοληπτών· εξασφαλίζεται ο δανειολήπτης μέσα από προγράμματα που θα βοηθήσουν την απρόσκοπτη εξυπηρέτηση δανείων σε περίπτωση ακούσιας ανεργίας, ατυχήματος ή ασθένειας του ασφαλισμένου, ενώ υπάρχουν προγράμματα που προβλέπουν την παροχή και για περιπτώσεις υπερανάληψης. Αφορά δάνεια στεγαστικά, καταναλωτικά ή αυτοκινήτου.
  2. Ασφάλειες Ζωής· προτείνονται για οικογενειάρχες (συμπεριλαμβανομένων μονογονεών), ελεύθερους επαγγελματίες, ιδιοκτήτες εταιρειών ή συνεταίρους και εν γένει ανθρώπους με τρέχοντα χρέη, δανεισμούς, οφειλές κ.ο.κ. ώστε, σε περίπτωση θανάτου, να μπορούν οι δικαιούχοι που έχουν οριστεί στο συμβόλαιο να αποπληρώσουν πιθανά χρέη, φόρους κληρονομιάς, άλλα έξοδα και να συνεχίσουν την αξιοπρεπή διαβίωσή τους χάρη στην αποζημίωση που θα λάβουν.
  3. Ασφάλειες Προσωπικών Ατυχημάτων· εξασφαλίζουν προστασία στους καταναλωτές κατ΄αντιστοιχία με τις ασφάλειες ζωής, εν προκειμένω για περιπτώσεις ατυχημάτων ή θανάτου από ατύχημα αποκλειστικά. Όσοι εργάζονται, μπορούν επιπλέον να εξασφαλίσουν το εισόδημά του μέσα από την προαιρετική Κάλυψη Πρόσκαιρης Ανικανότητας για εργασία, η οποία παρέχεται έως ενός ορισμένου χρονικού διαστήματος, όπως ένα ή δύο έτη.

Τέλος, υπογραμμίζεται ότι οι καταναλωτές ασφαλιστικών προϊόντων έχουν στη διάθεσή τους δικλείδες ασφαλείας σε περίπτωση που αδυνατούν να καταβάλουν τα ασφάλιστρά τους όπως η συμπληρωματική κάλυψη Απαλλαγής Πληρωμής Ασφαλίστρων και τρεις ακόμα σωτήριες λύσεις για τις οποίες μπορείτε να ενημερωθείτε εδώ.

Διαβάστε επίσης

Αστική επαγγελματική ευθύνη: Τι είναι και σε ποιους είναι απαραίτητη;

Ασφαλιστικό συμβόλαιο: Κατανοείτε τους όρους; Γιατί είναι σημαντικό

Ασφαλιστήριο συμβόλαιο – Καταγγελία: Πότε κινδυνεύετε να μείνετε χωρίς κάλυψη