To 2022 έκανε δυναμική είσοδο με ακραία καιρικά φαινόμενα, κορύφωση του πέμπτου επιδημικού κύματος και, εσχάτως, πολεμικές επιχειρήσεις, με τις τελευταίες να επηρεάζουν αναπόδραστα τις οικονομικές εξελίξεις. Ενδιαφέρον βέβαια παραμένει το γεγονός πως σημαντική μερίδα του κόσμου αναζητά τις απαντήσεις για το τι μέλλει γενέσθαι στις αστρολογικές προβλέψεις, σύμφωνα με τις οποίες σκοπεύει να χαράξει και τα επόμενα βήματα για τη ζωή του. Το 32% των Βρετανών, αναφέρει η βρετανική τράπεζα Barclays, θα λάβει αποφάσεις για την οικονομική του σφαίρα εξετάζοντας τι δείχνουν οι πλανήτες του, όπως δηλαδή θα πράξει και ένας στους πέντε Αμερικανούς κατά το Bloomberg.

Γνωρίζουμε ότι η ιδιωτική ασφάλιση αποτελεί σημαντική οικονομική απόφαση για το μέλλον, μια κίνηση φροντίδας για τα απλά όσο και σύνθετα προβλήματα που μπορεί να ανακύψουν. Ειδικότερα για σήμερα, 25 Φεβρουαρίου, μια δημοφιλής αστρολόγος είχε προβλέψει ότι οι πλανητικοί σχηματισμοί θα φέρουν απρόοπτα και αιφνίδια προβλήματα σχετικά με τον ηλεκτρισμό και τον τεχνολογικό εξοπλισμό. Ανεξαρτήτως αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις, ο ασφαλιστής θα είναι ο «άνθρωπός» μας και στις περιπτώσεις αυτές. Πώς λοιπόν καλύπτονται οι βλάβες που σχετίζονται με την ηλεκτροδότηση;

Καλύψεις για ηλεκτρολογικές βλάβες

Ακραία καιρικά φαινόμενα, πυρκαγιές, πτώσεις δέντρων, φθορά στους στύλους ηλεκτροδότησης από τις καιρικές συνθήκες, προσκρούσεις οχημάτων ή τη φυσική εξασθένιση του σκυροδέματος είναι βασικοί παράγοντες που μπορεί να πλήξουν ένα τοπικό ή περιφερειακό ηλεκτρικό δίκτυο και να μας αφήσουν για ώρες ή και ημέρες χωρίς ρεύμα, να προκαλέσουν υπέρταση (υψηλότερη του κανονικού τάση) ή αυξομειώσεις στην τάση του. Απουσία φωτισμού, θέρμανσης ή δροσιάς, δικτύου Wi-Fi και κινητού -χωρίς δυνατότητα φόρτισης- αποτελούν μερικές μόνο από τις συνήθεις συνέπειες για όποιον βιώνει το πρόβλημα ηλεκτροδότησης, ο οποίος προσθέτει ενίοτε στον κατάλογο με τις απώλειες ηλεκτρονικές και ηλεκτρικές συσκευές με καμένο συνήθως τροφοδοτικό ή άλλη βλάβη. 

Την πικρή εμπειρία του blackout βίωσαν πρόσφατα και οι πληγέντες της κακοκαιρίας «Ελπίς», για τους οποίους μερίμνησε ο Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) με αποζημίωση των βλαβών σε ηλεκτρικές συσκευές, ενώ η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) σχεδιάζει μόνιμο μηχανισμό αποζημίωσης των καταναλωτών σε περιπτώσεις βλαβών του δικτύου.

Σε τέτοια συμβάντα εντούτοις, η ύπαρξη ενός ασφαλιστηρίου συμβολαίου κατοικίας θα «λύσει» τα χέρια του παθόντα.

Τα ασφαλιστήρια κατοικίας συμπεριλαμβάνουν στις βασικές και προαιρετικές (σπανιότερα) καλύψεις τους τις δαπάνες για τις βλάβες από βραχυκύκλωμα, υπερφόρτωση ηλεκτρικού δικτύου, υπέρταση, σχηματισμό τόξου, υπερθέρµανση, κακή λειτουργία οργάνων μέτρησης, ρύθμισης ή ασφαλείας που θα προκληθούν σε:

  • ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις ή τμήμα τους εντός της ασφαλισμένης κατοικίας
  • ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές οικιακές συσκευές
  • ηλεκτρονικούς υπολογιστές (χωρίς κάλυψη για χαμένα ηλεκτρονικά αρχεία ή λογισμικό/software)
  • εναλλακτικές πηγές ενέργειας.

Ορισμένες εταιρείες δηλώνουν ρητώς στα συμβόλαιά τους την ανάληψη της δαπάνης ακόμη και αν οι ζημιές προκλήθηκαν έμμεσα από κεραυνό καθώς και πυρκαγιά σε ασφαλισμένη συσκευή ή εγκατάσταση χωρίς όμως να έχει πλήξει άλλα ασφαλισμένα αντικείμενα.

Η αποζημίωση γίνεται συνήθως μέχρι το όριο ενός ποσοστού όπως 2-4% του συνολικού ασφαλιστικού ποσού είτε με συγκεκριμένο όπως (π.χ. 3.000€) και διευκρινίζεται ενίοτε ότι:

  • συσκευές όπως ηλεκτρονικοί υπολογιστές, μηχανήματα ήχου και εικόνας καλύπτονται μόνο μέχρι ενός χαμηλότερου ποσού ανά τεμάχιο (π.χ. 2.500€)
  • σύμφωνα με τη συνηθισμένη στις συναλλαγές αντίληψη και με το συνηθισμένο προορισμό τους, λογίζεται ως ένα τεμάχιο το ενιαίο σύνολο που απαρτίζεται από επιμέρους τεμάχια (π.χ. στερεοφωνικό συγκρότημα).

Μια επιπλέον παροχή που μέχρι πρότινος περιοριζόταν σε επιχειρηματικά συμβόλαια αλλά απαντάται πλέον και στα οικιακά είναι η αποζημίωση για Αλλοίωση Τροφίμων σε Ψυγεία εξαιτίας διακοπής της παροχής ενέργειας στο ψυγείο -εφόσον το συμβόλαιο προβλέπει ασφάλιση του περιεχομένου- έως του αντίστοιχου ορίου αποζημίωσης για ζημιές σε τρόφιμα ενόσω βρίσκονται εντός της ασφαλισμένης κατοικίας και μέσα σε ψυγεία αποκλειστικά οικιακής χρήσης. Ο όρος ενέργεια καλύπτει το ηλεκτρικό ρεύμα, το φυσικό αέριο και υγραέριο και προϋποθέτει η διακοπή να διήρκησε για ένα ορισμένο ελάχιστο χρονικό διάστημα όπως οκτώ διαδοχικές ώρες κλπ. και να οφείλεται σε κίνδυνο που καλύπτει το συμβόλαιο ή σε υπαιτιότητα του παρόχου ενέργειας.

Προσοχή στις εξαιρέσεις

Οι ασφαλισμένοι ή ενδιαφερόμενοι για απόκτηση της επίμαχης ασφάλισης θα πρέπει να γνωρίζουν πως θα επωμιστούν οι ίδιοι τα έξοδα εάν ευθύνονται για τη βλάβη στην ηλεκτροδότηση είτε οι ζημιές οφείλονται άμεσα ή έμμεσα σε αντικανονική χρήση/λειτουργία, κακή συντήρηση των συσκευών, κατασκευαστικό ελάττωμα αλλά και φθορές όπως γδαρσίματα.

Έπειτα, δεν πρέπει να εφησυχάζουν όσοι έχουν συμβόλαια πυρός, τα οποία συνήθως εξαιρούν τις ζημιές σε ηλεκτρικές γραμμές όπως και κάθε είδους και φύσης ηλεκτρικές ή μηχανικές βλάβες.

Η ενημέρωση από τον ασφαλιστή σας είναι απαραίτητη και σε αυτήν την περίπτωση.

Fun Facts: 

  • Το 2009, ακτιβιστές και δικαιωματιστές στην Αυστρία βρέθηκαν στα «κάγκελα» μετά την ανακοίνωση ασφαλιστικής εταιρείας για κάλυψη θέσεων αποκλειστικά από άτομα που ανήκαν σε συγκεκριμένους αστερισμούς.
  • Σκάνδαλο προκλήθηκε και το 2011 από αμερικανική ασφαλιστική εταιρεία που εξέδωσε Δελτίο Τύπου με τα ζώδια που είναι πιο επιρρεπή σε τροχαία ατυχήματα -και συνεπώς κακοί υποψήφιοι για ασφάλιση;-, με νικητές τους Σκορπιούς.
  • Στην αγορά του εξωτερικού κυκλοφορούν ειδικά ασφαλιστικά προγράμματα για αστρολογικά κέντρα.

Διαβάστε επίσης

Ασφαλιστικό Συμβόλαιο: Επτά πράγματα που πρέπει να ελέγξετε πριν υπογράψετε

Ασφάλιση περιουσίας: Οι απαραίτητες καλύψεις για περιπτώσεις κλοπής – διάρρηξης

Αποταμιευτικό πρόγραμμα: Σε τι διαφέρει από τις τραπεζικές καταθέσεις και 3 λόγοι που συμφέρει