Την απόφαση να συμμετέχουν με ένα συγκεκριμένο χρηματικό ποσό στο σύνολο των αναγνωρισμένων εξόδων που θα προκύψουν στο πλαίσιο μίας νοσηλείας είτε από ασθένεια είτε από ατύχημα λαμβάνουν πολλοί ασφαλισμένοι, μειώνοντας με τον τρόπο αυτό το συνολικό κόστος των ασφαλίστρων.

Πιο αναλυτικά, εάν το κόστος μίας νοσηλείας «αγγίζει», για παράδειγμα, τις 5.000 ευρώ και υπάρχει απαλλαγή 1.500 ευρώ, τότε η αποζημίωση θα είναι 5.000 ευρώ – 1.500€ = 3.500 ευρώ. Ο γενικός κανόνας θέλει όσο μεγαλύτερο είναι το εκπιπτόμενο ποσό, δηλαδή, η ίδια συμμετοχή του ασφαλισμένου, τόσο μικρότερο το ασφάλιστρο που θα κληθεί να πληρώσει και το αντίστροφο. Σε κάθε περίπτωση, αυτό δεν μπορεί να ξεπεράσει τα 3.000 ευρώ για ένα νοσοκομειακό πρόγραμμα. «Η συμβουλή που δίνω στους πελάτες μου είναι να επιλέγουν το ύψος του εκπιπτόμενου ποσού λαμβάνοντας υπόψη τα χρήματα που μπορούν να έχουν ανά πάσα στιγμή διαθέσιμα είτε στον προσωπικό τους λογαριασμό είτε στην κάρτα τους», τονίζει στο ygeiamou στέλεχος της ασφαλιστικής αγοράς, υπενθυμίζοντας πως στην περίπτωση ύπαρξης ενός ομαδικού προγράμματος ο ασφαλισμένος μπορεί κάλλιστα να επιλέξει ένα υψηλό ποσό απαλλαγής για το ατομικό του πρόγραμμα και να το καλύψει με το ομαδικό εφόσον χρειαστεί.

Σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος, το επίμαχο ποσό ενδέχεται είτε να μειωθεί είτε να μην εφαρμοστεί εάν και εφόσον συντρέχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Ενδεικτικά, όπως προκύπτει από σύμβαση μεγάλης ασφαλιστικής εταιρίας το εκπιπτόμενο ποσό:

  • Μειώνεται κατά το ήμισυ (σ.σ. εάν, δηλαδή, αυτό είχε οριστεί στα 1.500 ευρώ τότε θα πέσει στα 750 ευρώ) σε περίπτωση νοσηλείας μίας ημέρας.
  • Δεν εφαρμόζεται σε περίπτωση νοσηλείας σε δημόσιο νοσοκομείο, σε επείγοντα περιστατικά στα εξωτερικά ιατρεία, στην περίπτωση των ειδικών διαγνωστικών εξετάσεων και σε περίπτωση καταβολής ενός επιδόματος (ημερήσιο επίδομα νοσηλείας ή εφάπαξ χειρουργικό επίδομα).
  • Δεν εφαρμόζεται σε περίπτωση που άλλος ασφαλιστικός φορέας (δημόσιος ή ιδιωτικός) καταβάλλει μέρος των αναγνωρισμένων εξόδων μεγαλύτερο ή ίσο από το εκπιπτόμενο ποσό.

Αξίζει να αναφερθεί πως το ποσοστό οικονομικής συμμετοχής του ασφαλισμένου στα αναγνωρισμένα έξοδα νοσοκομειακής περίθαλψης για κάλυψη νοσοκομειακής δαπάνης είθισται να είναι 0% στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, 20% στο εξωτερικό (εκτός ΗΠΑ, Καναδά και Ευρώπης) και 30% σε ΗΠΑ και Καναδά, μετά την αφαίρεση του εκπιπτόμενου ποσού.

Διαβάστε επίσης

Πόσο μειώνονται τα ασφάλιστρα υγείας ανάλογα με το ύψος της απαλλαγής

Πότε συμφέρει η συμμετοχή με ποσοστό στα έξοδα νοσηλείας

Ασφαλιστήριο υγείας: Τι κερδίζετε και τι χάνετε με την κάλυψη 100%