Τα μωρά που γεννιούνται με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D φαίνεται να έχουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν στο μέλλον ψυχικές διαταραχές, όπως ΔΕΠΥ, διαταραχή αυτιστικού φάσματος (ΔΑΦ) ή σχιζοφρένεια, σύμφωνα με νέα μεγάλη μελέτη με τη συμμετοχή του Πανεπιστημίου του Queensland (UQ). Η έρευνα, η μεγαλύτερη του είδους της, ανέλυσε στοιχεία από σχεδόν 72.000 άτομα, εκ των οποίων πολλοί είχαν διαγνωστεί με ψυχικές διαταραχές από την παιδική ηλικία έως την πρώιμη ενηλικίωση.
Ο καθηγητής Δρ John McGrath από το Queensland Brain Institute του UQ ήταν επικεφαλής της μελέτης, η οποία δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση The Lancet Psychiatry. Όπως ανέφερε ο ειδικός, η ομάδα του διερεύνησε 6 ψυχικές διαταραχές: μείζονα καταθλιπτική διαταραχή, διπολική διαταραχή, σχιζοφρένεια, διαταραχή ελλειμματικής προσοχής/υπερκινητικότητας (ADHD), διαταραχή του φάσματος του αυτισμού και νευρική ανορεξία.
«Προηγούμενες έρευνες έχουν συνδέσει τη νεογνική ανεπάρκεια βιταμίνης D με αυξημένο κίνδυνο σχιζοφρένειας και αυτισμού, αλλά η παρούσα μελέτη εξέτασε ένα ευρύτερο φάσμα ψυχικών διαταραχών και συμπεριέλαβε στοιχεία που βασίζονται σε δύο βιοδείκτες που σχετίζονται με τη βιταμίνη D και τη σχετική γενετική» συμπλήρωσε ο καθηγητής, προσθέτοντας ότι «τα συμπληρώματα βιταμίνης D κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και των πρώτων χρόνων της ζωής θα μπορούσαν να συμβάλουν στη μείωση του κινδύνου ψυχικών διαταραχών στην ενήλικη ζωή. Η βιταμίνη D είναι κομβική για την ανάπτυξη του εγκεφάλου του μωρού και η έλλειψή της είναι συνηθισμένη στις εγκύους σε όλο τον κόσμο».
Στην τρέχουσα έρευνα, αναλύθηκαν δεδομένα από τη μελέτη iPSYCH, η οποία εκπονήθηκε το 2012 για τη διερεύνηση των ψυχικών διαταραχών στη Δανία. Το συμπέρασμα ήταν ότι τα νεογέννητα μωρά με ανεπαρκή συγκέντρωση βιταμίνης D έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να αναπτύξουν αργότερα ψυχικές διαταραχές όπως η ΔΕΠΥ, η σχιζοφρένεια και ο αυτισμός.
«Παρόμοια με τον τρόπο με τον οποίο συνιστώνται συμπληρώματα φυλλικού οξέος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης για την πρόληψη της δισχιδούς ράχης, η έρευνά μας υποδηλώνει ότι η βελτιστοποίηση των επιπέδων της βιταμίνης D στην πρώιμη ζωή μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο διαφόρων νευροαναπτυξιακών διαταραχών», καταλήγει ο επικεφαλής της μελέτης.
Διαβάστε επίσης
Αυτισμός: Το τεστ που εντοπίζει τα σημάδια από μια απλή κίνηση – Με ακρίβεια 85%