Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι εξετάζοντας τα επίπεδα ορισμένων πρωτεϊνών σε δείγματα αίματος μπορούν να προβλέψουν αν ένα άτομο που διατρέχει κίνδυνο ψύχωσης είναι πιθανό να αναπτύξει ψυχωτική διαταραχή τα επόμενα χρόνια.

Της σχετικής μελέτης που δημοσιεύθηκε στο JAMA Psychiatry ηγήθηκαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο RCSI. Βάσει ορισμένων κριτηρίων, όπως τα ήπια ή σύντομα ψυχωτικά συμπτώματα, κάποιοι άνθρωποι θεωρείται πως διατρέχουν κλινικά αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης ψυχωτικής διαταραχής, όπως η σχιζοφρένεια. Ωστόσο, μόνο το 20-30% αυτών των ατόμων θα αναπτύξουν τελικά τέτοια διαταραχή.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δείγματα αίματος από ανθρώπους με κλινικά υψηλό κίνδυνο ψύχωσης, οι οποίοι παρακολουθήθηκαν για αρκετά χρόνια προκειμένου οι επιστήμονες να διαπιστώσουν ποιος ανέπτυξε τελικά ψυχωτική διαταραχή και ποιος όχι.

Μετά την αξιολόγηση των πρωτεϊνών στα δείγματα αίματος και τη χρήση μηχανικής εκμάθησης για την ανάλυση των δεδομένων, οι ειδικοί κατάφεραν να βρουν μοτίβα πρωτεϊνών στα πρώιμα δείγματα αίματος που θα μπορούσαν να προβλέψουν ποιοι από τους συμμετέχοντες θα ανέπτυσσαν ψυχωτική διαταραχή κατά την παρακολούθηση.

Πολλές από αυτές τις πρωτεΐνες εμπλέκονται στη φλεγμονή, υποδεικνύοντας ότι υπάρχουν πρώιμες αλλαγές στο ανοσοποιητικό σύστημα των ανθρώπων που πρόκειται να αναπτύξουν ψυχωτική διαταραχή. Τα ευρήματα υποδεικνύουν, επίσης, ότι είναι πιθανή η πρόβλεψη των αποτελεσμάτων αυτών χρησιμοποιώντας δείγματα αίματος που έχουν ληφθεί πολλά χρόνια πριν.

Το πιο ακριβές τεστ βασίστηκε στις 10 πρωτεΐνες που προβλέπουν καλύτερα το αποτέλεσμα, εντοπίζοντας με επιτυχία τους ανθρώπους που επρόκειτο να αναπτύξουν κάποια ψυχωτική διαταραχή στο 93% των περιστατικών υψηλού κινδύνου και όσους δε θα ανέπτυσσαν στο 80% των περιστατικών.

«Ιδανικά θα θέλαμε να αποτρέψουμε τις ψυχωτικές διαταραχές, αλλά προϋπόθεση γι’ αυτό είναι να μπορούμε να εντοπίσουμε με ακρίβεια τους ανθρώπους που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο. Η έρευνά μας δείχνει ότι, με τη βοήθεια της μηχανικής εκμάθησης, η ανάλυση των επιπέδων των πρωτεϊνών στα δείγματα αίματος μπορεί να προβλέψει ποιος βρίσκεται πραγματικά σε κίνδυνο και θα μπορούσε ενδεχομένως να επωφεληθεί από τις θεραπείες πρόληψης. Τώρα πλέον πρέπει να μελετήσουμε αυτούς τους δείκτες σε άλλους ανθρώπους με υψηλό κίνδυνο ψύχωσης για να επαληθεύσουμε αυτά τα ευρήματα», σημειώνει ο David Cotter, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής Μοριακής Ψυχιατρικής στο RCSI.

Διαβάστε επίσης

Ένα βήμα πιο κοντά στο τεστ αίματος που θα διαγιγνώσκει την άνοια

Σχιζοφρένεια: Η τεχνητή νοημοσύνη οδηγεί σε νέες θεραπείες

Μοναξιά και απομόνωση: Σε ποιο επάγγελμα αυτά τα συναισθήματα γίνονται αφόρητα