Το σεξ αποτελεί μια έντονη σωματική δραστηριότητα με πολύ ιδρώτα και… πολλή κούραση ενίοτε. Έχετε ωστόσο αναρωτηθεί ποτέ αν η ερωτική πράξη μπορεί να συναγωνιστεί την κλασική γυμναστική;

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Harvard θέλησαν να δώσουν απάντηση στο παραπάνω ερώτημα. Για την ακρίβεια, η ερευνητική ομάδα θέλησε να διαπιστώσει εάν το σεξ ή το τρέξιμο στον διάδρομο γυμναστικής απαιτεί εντονότερη προσπάθεια.

Προς διεξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων, οι ερευνητές συνέκριναν την επίδραση της άθλησης και της σεξουαλικής δραστηριότητας στο καρδιαγγειακό σύστημα, καταγράφοντας τους παλμούς και την αρτηριακή πίεση σε εθελοντές ενώ περπατούσαν στον διάδρομο του εργαστηρίου και κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής δραστηριότητας στο σπίτι.  Όλες οι σεξουαλικές επαφές περιελάμβαναν κολπική διείσδυση και την κορύφωση από την πλευρά του άνδρα.

Στους εθελοντές, εκτός από 13 γυναίκες, περιλαμβάνονταν 19 άνδρες με μέση ηλικία τα 55 έτη. Περίπου τα τρία τέταρτα των ανδρών ήταν νυμφευμένοι και το 70% εξ αυτών έπασχε από κάποια καρδιαγγειακή νόσο. Το 53% λάμβανε β-αναστολείς. Παρά το ιστορικό της καρδιαγγειακής τους υγείας, οι άνδρες ανέφεραν ότι ασκούνταν περίπου τέσσερις φορές την εβδομάδα και ανέφεραν ότι η σεξουαλική τους δραστηριότητα στο σπίτι αναγόταν κατά μέσο όρο σε έξι φορές το μήνα.

Τα ευρήματα μάλλον απογοητευτικά θα φανούν σε όσους προκρίνουν το σεξ έναντι της γυμναστικής. Το τρέξιμο στο διάδρομο αποδείχτηκε πιο απαιτητικό ως προς την καταβολή σωματικής προσπάθειας. Κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής, οι άνδρες αύξησαν τους παλμούς μόνο κατά το 72% σε σχέση με την άσκηση στον διάδρομο και η μέση αρτηριακή πίεση κατά την συνεύρεση άγγιξε το 80% του τελικού ύψους που έφτασε κατά το τρέξιμο. Σε κλίμακα έντασης από 1 έως 5 με το 5 να είναι αποτελεί την υψηλότερη τιμή έντασης, οι άντρες αξιολόγησαν την άσκηση με 4,6 και το σεξ με 2,7. Τέλος, το σεξ αποδείχτηκε λιγότερο κουραστικό και για τις γυναίκες, από την άποψη του καρδιακού ρυθμού, της αρτηριακής πίεσης και της έντασης της δραστηριότητας.