Οι άνθρωποι που πίνουν τσάι τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα, έχουν αυξημένη πιθανότητα να ζήσουν περισσότερο και με καλύτερη υγεία, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική κινεζική έρευνα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Δρ. Σινιάν Γουάνγκ της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών στο Πεκίνο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο European Journal of Preventive Cardiology της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας, μελέτησαν στοιχεία για σχεδόν 100.902 άτομα χωρίς ιστορικό καρδιαγγειακής πάθησης ή καρκίνου. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες, όσους έπιναν τσάι τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα και όσους έπιναν πιο αραιά ή καθόλου, και στη συνέχεια παρακολουθήθηκαν για επτά χρόνια κατά μέσο όρο.

Διαπιστώθηκε ότι όσοι 50χρονοι έπιναν συχνά τσάι, ζούσαν 1,3 χρόνια περισσότερο σε σχέση με όσους έπιναν τσάι σπάνια ή καθόλου, καθώς επίσης εμφάνιζαν στεφανιαία νόσο 1,4 χρόνια αργότερα κατά μέσο όρο. Είχαν 22% μικρότερο κίνδυνο για έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο, καθώς επίσης 15% μικρότερο κίνδυνο για πρόωρο θάνατο από οποιαδήποτε αιτία.

Σε ένα δεύτερο επίπεδο, οι επιστήμονες θέλησαν να ερευνήσουν τις επιπτώσεις που έχει η διακοπή της κατανάλωσης τσαγιού. Σε 14.081 συμμετέχοντες από το αρχικό δείγμα, πραγματοποιήθηκε ένας τρίτος έλεγχος της κατάσταση της υγείας τους, πέντε χρόνια μετά τον δεύτερο. Όσοι είχαν διατηρήσει τη συνήθεια κατανάλωσης τσαγιού, εμφάνισαν 56% μικρότερο κίνδυνο για έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο και, επιπλέον, 29% μικρότερο κίνδυνο για πρόωρο θάνατο από οποιαδήποτε αιτία σε σχέση με όσους δεν έπιναν ποτέ τσάι ή είχαν διακόψει τη συστηματική κατανάλωσή του.

Όσον αφορά το είδος του τσαγιού, το πράσινο βρέθηκε να έχει μεγαλύτερο όφελος σε σχέση με το μαύρο, κάτι που έχουν δείξει και προηγούμενες μελέτες. Το πράσινο τσάι είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες, οι οποίες προστατεύουν από καρδιαγγειακές παθήσεις, υπέρταση, δυσλιπιδαιμία κ.α. Στο μαύρο τσάι οι πολυφαινόλες έχουν υποστεί οξείδωση και έχουν χάσει πολλές από τις αντιοξειδωτικές ιδιότητες τους.