Η ποιότητα και όχι η ποσότητα φαίνεται να παίζει ρόλο στην επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε έρευνα του Πανεπιστημίου του Λιντς, που δημοσιεύθηκε στο Psychology and Aging και εξέτασε ποιοι είχαν ποιοτικότερη επικοινωνία:  οι νέοι ενήλικες που έχουν περισσότερες επαφές με φίλους, συγγενείς και γνωστούς μέσω των κοινωνικών δικτύων ή οι άνθρωποι άνω των 60 ετών που έχουν μικρότερο κύκλο γνωστών;

«Τα στερεότυπα για τη γήρανση τείνουν να υποδεικνύουν πως οι ηλικιωμένοι άνθρωποι είναι μοναχικοί και θλιμμένοι. Ωστόσο, η έρευνά μας δείχνει πως η κοινωνική ικανοποίηση και ευημερία των γηραιότερων ενηλίκων δεν υπονομευόταν παρότι είχαν μικρότερα δίκτυα επικοινωνίας», δήλωσε η επικεφαλής της μελέτης Δρ. Wandi Bruine de Bruin.

Η ερευνητική ομάδα ανέλυσε δεδομένα δύο ερευνών σε ενήλικες. Οι συμμετέχοντες στη μελέτη αξιολόγησαν τον αριθμό των ατόμων από κοινωνικά δίκτυα (φίλους, οικογένεια, γείτονες) και άλλους περιφερειακούς (συνάδελφοι, συμμαθητές, παλιοί φίλοι) με τους οποίους είχαν τακτικές επαφές τους τελευταίους έξι μήνες. «Η κανονική επικοινωνία περιλαμβάνει συζήτηση πρόσωπο με πρόσωπο, δια τηλεφώνου, ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή online. Οι συμμετέχοντες αξιολόγησαν επίσης το αίσθημα ευημερίας που είχαν τις προηγούμενες 30 ημέρες.

Παρατηρήθηκε πως οι άνθρωποι μεγαλύτερων ηλικιών είχαν μικρότερα κοινωνικά δίκτυα συγκριτικά με τους νεώτερους, αλλά ο αριθμός των στενών φίλων δεν σχετίστηκε με την ηλικία. Οι νεότεροι ενήλικες είχαν μεγαλύτερα κοινωνικά δίκτυα που αποτελούνταν κυρίως από λιγότερο κοντινούς ανθρώπους, ίσως επειδή τα διαδικτυακά μέσα κοινωνικής δικτύωσης διευκόλυναν τη διατήρηση όλο και μεγαλύτερων και απρόσωπων κοινωνικών δικτύων.

Παράλληλα, μόνο ο αριθμός στενών φίλων που αναφέρθηκε συνδέθηκε με κοινωνική ικανοποίηση και ευεξία κατά τη διάρκεια της ζωής των ενηλίκων. Η σχέση μεταξύ του αριθμού των κοντινών φίλων και της ευημερίας διατηρήθηκε ακόμα και αφότου καταγράφηκε ο αριθμός των μελών της οικογένειας, των γειτόνων και των άλλων περιφερειακών επαφών, που δεν σχετίστηκαν με την ευημερία.

«Η σχέση του αναφερθέντος αριθμού κοντινών φίλων με μεγαλύτερη κοινωνική ικανοποίηση και ευημερία, δεν διέφερε ανάλογα με την ηλικία, δείχνοντας τη σημαντικότητα των καλών φίλων σε όλη τη διάρκεια της ζωής. Το συμπέρασμα αυτό συμβαδίζει με τα παρατηρούμενα πρότυπα για τους χρήστες του Facebook που ανέφεραν μεγαλύτερη ευημερία αν ένιωθαν ότι έχουν περισσότερους αληθινούς φίλους στα ιντερνετικά κοινωνικά τους δίκτυα», πρόσθεσε ο Δρ. Bruine de Bruin.

«Ορισμένοι υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικών φαίνεται να ενδιαφέρονται όλο και περισσότερο για τη βελτίωση της ευημερίας των ηλικιωμένων ενηλίκων, διευρύνοντας τα κοινωνικά τους δίκτυα για την καταπολέμηση της μοναξιάς».

«Η μοναξιά δεν έχει να κάνει με τον αριθμό των φίλων που έχετε, αλλά περισσότερο με το πώς αισθάνεστε για τους φίλους σας. Συχνά, οι νεότεροι ενήλικες είναι αυτοί που παραδέχονται πως δεν έχουν ιδιαίτερα θετική αντίληψη για τους φίλους τους. Η μοναξιά εμφανίζεται σε ανθρώπους όλων των ηλικιών. Αν αισθάνεστε έτσι τότε είναι ίσως πιο χρήσιμο να δημιουργήσετε μία θετική σχέση με ένα φίλο, παρά να προσπαθήσετε να γνωρίσετε νέους ανθρώπους», καταλήγει η Δρ. De Bruin.

https://www.eurekalert.org/pub_releases/2019-11/apa-oaf110719.php