Αν το φαρμακείο της φύσης είχε ράφια, κάποια από τα πιο πολύτιμα «προϊόντα» του θα ήταν μανιτάρια. Όχι τα συνηθισμένα λευκά μανιτάρια, αλλά τα πιο σπάνια και μυστηριώδη που χρησιμοποιούνται εδώ και αιώνες στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική.
Νέα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ότι μπορεί να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση νευροεκφυλιστικών νοσημάτων όπως η νόσος Αλτσχάιμερ και Πάρκινσον ή η κατάθλιψη. Όχι, όμως, ως πανάκεια, αλλά ως ενισχυτικοί παράγοντες σε μια ολιστική προσέγγιση υγείας. Αυτή η πιο πρόσφατη ανασκόπηση από το Shandong της Κίνας, δημοσιευμένη στο Journal of Food Science, συγκέντρωσε δεκάδες μελέτες για τα βιοενεργά συστατικά από εδώδιμα και φαρμακευτικά μανιτάρια, τα οποία φαίνεται να δρουν προστατευτικά για το κεντρικό νευρικό σύστημα.
Τι έδειξαν τα αποτελέσματα
Η έρευνα επικεντρώθηκε σε τέσσερα είδη μανιταριών, αναλύοντας τις πιθανές νευροπροστατευτικές και αντιφλεγμονώδεις δράσεις τους. Τα μανιτάρια αυτά επιλέχθηκαν λόγω της ευρείας χρήσης τους στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική, αλλά και των υπαρχόντων επιστημονικών δεδομένων που υποδεικνύουν δράσεις σχετικές με την υγεία του κεντρικού νευρικού συστήματος.
Γανόδερμα το λαμπερό (Ganoderma lucidum) για τα νευρογλοιακά κύτταρα: Το γνωστό και ως «μανιτάρι της αθανασίας», περιέχει δραστικές ουσίες όπως το δεακετυλογανοδερικό οξύ F, το οποίο φαίνεται να ρυθμίζει τη λειτουργία των μικρογλοιακών και αστρογλοιακών κυττάρων – βασικών κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος του εγκεφάλου. Οι μηχανισμοί αυτοί σχετίζονται άμεσα με τη φλεγμονή, μία από τις βασικές αιτίες εξέλιξης νευροεκφυλιστικών νοσημάτων.
Κορδιοκέφαλος (Cordyceps militaris) που «ηρεμεί» το νευρικό: Ο Κορδιοκέφαλος είναι ένας μύκητας που περιέχει πεπτίδια σεληνίου, που σε μοντέλα πειραματόζωων έχουν δείξει δράση κατά του οξειδωτικού στρες και της φλεγμονής, δύο βασικούς «εχθρούς» της νευρολογικής υγείας. Κάτι που ίσως εξηγεί γιατί αυτό το μανιτάρι θεωρείται τόσο τονωτικό στην παραδοσιακή ιατρική.
Χαίτη του λιονταριού (Hericium erinaceus), το μανιτάρι της διάθεσης: Σε πειραματικές μελέτες για την κατάθλιψη, συνέβαλε στη ρύθμιση των μονοαμινικών νευροδιαβιβαστών, όπως η σεροτονίνη και η ντοπαμίνη, ενώ παράλληλα φάνηκε να καταπραΰνει τη νευροφλεγμονή.
Antrodia camphorata, μια ενδεχόμενη άμυνα για τα εγκεφαλικά επεισόδια: Αυτό το φαρμακευτικό μανιτάρι έδειξε εντυπωσιακά αποτελέσματα σε μοντέλα πειραματόζωων ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου, καθώς μείωσε το μέγεθος του εμφράγματος και ενίσχυσε τα επίπεδα αντιοξειδωτικών. Κοινώς, φαίνεται πως προστατεύει τον εγκέφαλο από ενδεχόμενη βλάβη.
Μανιτάρια στο πιάτο ή στο φαρμακείο;
Οι ερευνητές της μελέτης υποστηρίζουν ότι τα συστατικά αυτών των μανιταριών μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για νέες φαρμακευτικές ή λειτουργικές τροφές. Τονίζουν, ωστόσο, την ανάγκη για περαιτέρω έρευνα. «Όσο η παγκόσμια αγορά υγείας συνεχίζει να αναπτύσσεται και η ευαισθητοποίηση για την υγεία ενισχύεται, οι βρώσιμοι και φαρμακευτικοί μύκητες γίνονται ολοένα και πιο δημοφιλείς λόγω των ιδιαίτερων πλεονεκτημάτων τους, της αυξανόμενης ιατρικής τους αξίας και της συνεχούς ανάπτυξης της βιομηχανίας τους» αναφέρουν.
Διαβάστε επίσης
Νόσος Πάρκινσον: H «μαγική» θεραπεία που βελτιώνει διάθεση και κινητικότητα
Νόσος Πάρκινσον: Επαναστατική μη επεμβατική θεραπεία αντιμετωπίζει το τρέμουλο χωρίς φάρμακα
Νόσος Αλτσχάιμερ: Ο τρόπος ζωής που προστατεύει το μυαλό και μειώνει τον κίνδυνο