Με καλύτερη εγκεφαλική δομή και λειτουργία στους νέους ενήλικες σχετίζεται η καλή φυσική κατάσταση. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε μεγάλη έρευνα Γερμανών επιστημόνων που παρουσιάστηκε στο Συνέδριο ECNP στην Κοπεγχάγη με ταυτόχρονη δημοσίευση στο Scientific Reports.

Η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε 1206 μαγνητικές τομογραφίες (MRI) εγκεφάλου οι οποίες είχαν διενεργηθεί σε εθελοντές με μέση ηλικία τα 30 έτη. Ακολούθως οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε ορισμένες επιπλέον εξετάσεις. Στην πρώτη ζητήθηκε από κάθε άτομο να περπατήσει όσο γρηγορότερα γινόταν για δύο λεπτά και μέτρησαν την απόσταση που διήνυσε. Επιπρόσθετα υποβλήθηκαν σε γνωστικά τεστ για να εξεταστούν η μνήμη, η οξυδέρκεια, η κριτική σκέψη και η ικανότητα αιτιολόγησης.

«Το ισχυρότερο σημείο αυτής της μελέτης είναι το μέγεθος της βάσης δεδομένων. Συνήθως όταν πρόκειται για έρευνα με MRI, το δείγμα των 30 ατόμων είναι αρκετά καλό. Στην προκειμένη περίπτωση όμως αυτή η μεγάλη βάση δεδομένων μας επιτρέπει να εξαλείψουμε ενδεχόμενους παραπλανητικούς παράγοντες, ενισχύοντας σημαντικά την ανάλυση», δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας Δρ. Jonathan Repple.

Οι δοκιμές αυτές έδειξαν πως όσοι απέδιδαν καλύτερα στο τεστ περπατήματος είχαν καλύτερη γνωστική λειτουργία και δομική ακεραιότητα στη λευκή ουσία του εγκεφάλου, η οποία είναι γνωστό ότι βελτιώνει την ταχύτητα και την ποιότητα των νευρωνικών συνδέσμων στον εγκέφαλο.

«Μας εξέπληξε το γεγονός ότι ακόμα και στον νεότερο πληθυσμό η γνωστική λειτουργία μειώνεται όταν τα επίπεδα φυσικής κατάστασης φθίνουν. Γνωρίζαμε πως αυτό ήταν πολύ πιθανό να είναι σημαντικό στους ηλικιωμένους ανθρώπους αλλά το να το δούμε σε άτομα 30 ετών είναι έκπληξη. Αυτό μας οδηγεί να πιστέψουμε ότι το επίπεδο της φυσικής κατάστασης είναι ένας παράγοντας κινδύνου για την εγκεφαλική υγεία» επισημαίνουν οι ερευνητές.

Ο τύπος αυτής της μελέτης εγείρει ένα σημαντικό ερώτημα. Βλέπουμε ότι οι άνθρωποι που έχουν καλύτερη φυσική κατάσταση έχουν και καλύτερη εγκεφαλική υγεία. Χρειάζεται λοιπόν να εξεταστεί αν η γυμναστική βελτιώνει όντως την εγκεφαλική υγεία.

«Αυτή είναι μία σημαντική διατομεακή μελέτη που παρουσιάζει ισχυρή συσχέτιση μεταξύ της σωματικής υγείας και της γνωστικής λειτουργίας, σε μεγάλο αριθμό νέων ενηλίκων. Αυτή η σχέση υποστηρίζεται από αλλαγές στη λευκή ουσία του εγκεφάλου υποστηρίζοντας την πεποίθηση ότι η καλύτερη μακροσυνδεσιμότητα σχετίζεται με καλύτερη εγκεφαλική λειτουργία», δήλωσε ο καθηγητής Peter Falkai.