Αν και η κατανάλωση πολλών υγρών θα μπορούσε να είναι απλώς μια ακίνδυνη συνήθεια, δεν συμβαίνει αυτό, αντίθετα κρύβει και μερικούς κινδύνους. Πιο συγκεκριμένα, όσοι πίνουν περισσότερα από τρία λίτρα υγρών την ημέρα, θα μπορούσαν να πάσχουν από μια σπάνια ορμονική ανεπάρκεια.

Το σύνδρομο πολυουρίας-πολυδιψίας, είτε προκύπτει από συνήθεια με την πάροδο του χρόνου είτε συνοδεύεται από ψυχολογική ασθένεια, θα μπορούσε να προκληθεί από ανεπάρκεια αγγειοπιεστίνης. Αυτή η ορμόνη, που απελευθερώνεται από την υπόφυση, ρυθμίζει την περιεκτικότητα του σώματος σε νερό και αλάτι. Τα άτομα με ανεπάρκεια αγγειοπιεστίνης δεν μπορούν να συγκεντρώσουν τα ούρα τους, με αποτέλεσμα να χάνουν μεγάλες ποσότητες υγρών και να αισθάνονται πολύ διψασμένοι.

Ωστόσο, θεωρείται σημαντικό να γίνεται διάκριση μεταξύ μιας «ακίνδυνης» μορφής υπερβολικής πρόσληψης υγρών και της ανεπάρκειας αγγειοπιεστίνης: στην πρώτη περίπτωση, οι πάσχοντες λαμβάνουν θεραπευτικές παρεμβάσεις για να τους βοηθήσει να μειώσουν σταδιακά την πρόσληψη υγρών. Από την άλλη, για τα άτομα με ανεπάρκεια αγγειοπιεστίνης, χορηγείται η ορμόνη της αγγειοπιεστίνη. Εάν όμως ένας ασθενής λάβει λανθασμένα θεραπεία με αγγειοπιεστίνη, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε δηλητηρίαση από νερό, που μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή.

Οι ερευνητές διερευνούν ποιο είδος εξέτασης παρέχει την πιο αξιόπιστη διάγνωση.

Πώς θα πρέπει να εξετάζεται;

Τα τελευταία χρόνια, οι δύο επικεφαλής των ερευνητικών ομάδων, η καθηγήτρια Mirjam Christ-Crain και η δρ. Julie Refardt, μαζί με πολλά εθνικά και διεθνή κέντρα, εργάζονται εντατικά πάνω σε μεθόδους εξέτασης για τη διάκριση μεταξύ αυτών των δύο διαταραχών. Διαπίστωσαν ότι μια δοκιμασία που διεγείρει την απελευθέρωση αγγειοπιεστίνης μέσω μιας έγχυσης αλατιού υψηλής συγκέντρωσης είναι πολύ αξιόπιστη.

«Παρόλα αυτά, λόγω της επακόλουθης αύξησης της συγκέντρωσης αλατιού, είναι απαραίτητη η συνεχής παρακολούθηση, συμπεριλαμβανομένων των μισάωρων μετρήσεων των επιπέδων αλατιού στο αίμα των ασθενών» εξηγεί ο καθηγητής Christ-Crain.

Μια απλουστευμένη και πιο ανεκτή εξέταση χρησιμοποιεί έγχυση αργινίνης. Η αργινίνη, ένα απαραίτητο αμινοξύ, διεγείρει επίσης την απελευθέρωση της αγγειοπιεστίνης και αποδείχθηκε ότι παρέχει αξιόπιστη διάγνωση.

Για να το διερευνήσουν, οι ερευνητές πραγματοποίησαν μελέτη, στην οποία συμμετείχαν 158 άτομα. Όπως διαπιστώθηκε, η έγχυση αλατιού οδήγησε σε σωστή διάγνωση για πάνω από το 95% των ασθενών. Το τεστ που χρησιμοποιεί έγχυση αργινίνης, ωστόσο, οδήγησε σε σωστή διάγνωση μόνο σε ποσοστό λίγο κάτω του 75% των περιπτώσεων.

Ο δρ. Refardt αναφέρει σχετικά: «Λαμβάνοντας υπόψη αυτά τα αποτελέσματα, συνιστούμε τη δοκιμασία έγχυσης αλατιού ως τη μέθοδο με την αξιόπιστη διαφοροποίηση μεταξύ πολυδιψίας και ανεπάρκειας αγγειοπιεστίνης».

Διαβάστε επίσης: 

Κι όμως το νερό βλάπτει την υγεία – Μάθετε πότε κινδυνεύετε

Τι κερδίζετε πίνοντας ένα ποτήρι νερό κάθε πρωί