Η απώλεια βάρους είναι ένα ζήτημα που απασχολεί τους περισσότερους σχεδόν σταθερά. Πέρα από την αισθητική διάσταση του θέματος, είναι εξαιρετικά σημαντικό να διατηρείτε ένα υγιές βάρος, ώστε να αποφεύγετε μια σειρά από παθήσεις που συνδέονται άμεσα με την παχυσαρκία, την οποία οι ειδικοί χαρακτηρίζουν ως «επιδημία» της εποχής.

Στην προσπάθεια εξεύρεσης τρόπων απώλειας βάρους, είναι πιθανό να έρθετε σε επαφή με ποικίλες συμβουλές, οι περισσότερες από τις οποίες αφορούν σε υγιεινές επιλογές διατροφής, αλλά και ένταξη της σωματικής άσκησης στην καθημερινότητά σας. Σε αυτές τις βοηθητικές μεθόδους, οι ειδικοί έρχονται τώρα να προσθέσουν ακόμη μία: Είναι εύκολη, σύντομη, ανέξοδη. Ακούγεται ιδανική, «κρύβει» όμως μία πρόκληση: Θα αντέξετε να την δοκιμάσετε;

Σύμφωνα, λοιπόν, με τους ειδικούς, μόλις δύο λεπτά έκθεσης στο κρύο μπορούν να σας βοηθήσουν στην προσπάθεια απώλειας βάρους. Τα ευρήματα νέας μελέτης, που παρουσιάστηκαν στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για την Παχυσαρκία στο Δουβλίνο, αποκαλύπτουν ότι η κρυοθεραπεία ολόκληρου ή μέρους του σώματος, δηλαδή η έκθεσή του σε ακραία χαμηλές θερμοκρασίες για σύντομο χρονικό διάστημα μπορεί να συμβάλλει στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας.

Η κρυοθεραπεία «μπορεί να αυξήσει τη δραστηριότητα του παρασυμπαθητικού νευρικού συστήματος και να λειτουργήσει ως μια νέα αντιφλεγμονώδης και αντιοξειδωτική θεραπεία, η οποία μπορεί να έχει ευεργετικά αποτελέσματα στο σώμα, μεταξύ των οποίων και η μείωση του λιπώδους ιστού», εξηγεί ο Jacopo Fontana, ερευνητής στο Istituto Auxologico Piancavallo IRCCS της Ιταλίας.

Στο πλαίσιο της νέας μελέτης, οι ερευνητές στρατολόγησαν 29 παχύσαρκους συμμετέχοντες, οι οποίοι είχαν ενταχθεί σε ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους με βάση τη δίαιτα και την άσκηση. Επέλεξαν τυχαία ορισμένους από αυτούς, για να συμμετάσχουν σε μια ομάδα που υποβλήθηκε σε 10 συνεδρίες κρυοθεραπείας ολόκληρου του σώματος, διάρκειας δύο λεπτών για δύο εβδομάδες. Οι συμμετέχοντες μπήκαν σε έναν ειδικό θάλαμο και υποβλήθηκαν σε συνεδρίες κρυοθεραπείας που άγγιζαν τους -55 βαθμούς Κελσίου.

Τόσο οι συμμετέχοντες που υποβλήθηκαν σε κρυοθεραπεία, όσο και εκείνοι που ακολούθησαν το τυπικό πρόγραμμα δίαιτας και άσκησης παρουσίασαν πτώση στα επίπεδα των τριγλυκεριδίων και της χοληστερόλης. Ωστόσο, η μείωση στην πρώτη ομάδα ήταν διπλάσια. Πιο συγκεκριμένα, τα επίπεδα τριγλυκεριδίων μειώθηκαν κατά 17% στην ομάδα κρυοθεραπείας, την ώρα που η ομάδα ελέγχου σημείωσε πτώση 8,7% μετά από δύο εβδομάδες. Ομοίως, τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και η περίμετρος της μέσης μειώθηκαν και στις δύο ομάδες, αλλά οι διαφορές ήταν σημαντικά μεγαλύτερες στους συμμετέχοντες που είχαν υποβληθεί σε κρυοθεραπεία.

Παράλληλα, παρατηρήθηκε αύξηση του παρασυμπαθητικού νευρικού συστήματος, ενός συστήματος υπεύθυνου για τη χαλάρωση του σώματος μετά από περιόδους στρες. Και πάλι, όμως, η αύξηση ήταν μεγαλύτερη στα άτομα που είχαν δοκιμάσει την κρυοθεραπεία.

«Η δραστηριότητα του παρασυμπαθητικού νευρικού συστήματος έχει συσχετιστεί με ψυχική και σωματική ευεξία και χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στις καρδιαγγειακές παθήσεις», εξηγεί ο δρ. Fontana. «Μια αύξηση του παρασυμπαθητικού συστήματος έχει πιθανά βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα οφέλη για την υγεία».

Η θεραπεία αποδείχθηκε επίσης χρήσιμη στην αντιμετώπιση άλλων παθήσεων, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η ινομυαλγία, η σκλήρυνση κατά πλάκας, οι φλεγμονώδεις μυοσκελετικές παθήσεις και η μακροχρόνια COVID.

Εξηγώντας τα ευρήματα, οι ερευνητές υποστήριξαν ότι οι χαμηλές θερμοκρασίες αναγκάζουν το σώμα να μετατρέψει τον λευκό λιπώδη ιστό σε καφέ λιπώδη ιστό, που θεωρείται «καλό λίπος», καθώς τα μόρια σακχάρου και λίπους διασπώνται για να δημιουργήσουν θερμότητα και να διατηρήσουν τη θερμοκρασία του σώματος. Οι ειδικοί καταλήγουν, επομένως, στο συμπέρασμα ότι αυτή η θεραπευτική μέθοδος μπορεί να αποτελεί μια πρόκληση για το σώμα, ταυτόχρονα όμως είναι πιθανό να αποδειχθεί πολύτιμη στην προσπάθεια απώλειας του περιττού βάρους.

Διαβάστε ακόμη:

Κρυοθεραπεία: Πόσο καλό μας κάνει το παγωμένο ντους – Και ποιους κινδύνους κρύβει

Έκθεση στο κρύο: Θεραπευτική για αυτή τη συχνή νόσο – Αρκεί να τουρτουρίζουμε!

Τι κερδίζουν όσοι κάνουν ντους με παγωμένο νερό για 30”