Συχνά συνοδεύουν τα γεύματά μας ή αναμειγνύονται με κάποιο αλκοολούχο ποτό. Πολλοί τα χρησιμοποιούν ως βοήθημα για να χωνέψουν, ενώ άλλοι τα καταναλώνουν απλώς επειδή δε τους αρέσει η γεύση του νερού. Κι ενώ συχνά η κατανάλωσή τους γίνεται αντιληπτή ως μια ακίνδυνη «ένοχη» απόλαυση, η πραγματικότητα είναι ότι μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την καρδιαγγειακή μας υγεία.

Ο λόγος για τα σακχαρούχα ροφήματα και αναψυκτικά – τη διατροφική πηγή με τα περισσότερα πρόσθετα σάκχαρα- τα οποία, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο The Journal of Nutrition, αυξάνουν τα λιπίδια του αίματος, αυξάνοντας τον κίνδυνο ανάπτυξης καρδιαγγειακής νόσου.

Η μελέτη αξιοποίησε τα δεδομένα υγείας και διατροφής περισσότερων από 29.000 ανθρώπων, που συμμετείχαν σε δύο μακροχρόνιες μελέτες. Οι ερευνητές επικεντρώθηκαν στις διατροφικές συνήθειες των συμμετεχόντων και συγκεκριμένα στην τακτική κατανάλωση ροφημάτων, όπως αναψυκτικά, φρουτοχυμοί και άλλα σακχαρούχα ροφήματα. Η υψηλότερη πρόσληψη, που ορίστηκε ως μεγαλύτερη των 350 ml καθημερινά, συσχετίστηκε με αυξημένα επίπεδα λιπιδίων στο αίμα, τα οποία οδηγούν σε υψηλότερη κακή χοληστερόλη, τριγλυκερίδια και άλλα, που οδηγούν σε ενισχυμένο κίνδυνο ανάπτυξης καρδιαγγειακής νόσου.

Η νέα μελέτη δεν κατόρθωσε να καταστήσει σαφή τη σχέση μεταξύ των σακχαρούχων ροφημάτων και των αυξημένων λιπιδίων, ωστόσο τα ευρήματά της έρχονται σε συμφωνία με τα αποτελέσματα προγενέστερων ερευνών.

Ειδικότερα, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο ​The American Journal of Clinical Nutrition αποκάλυψε ότι η καθημερινή κατανάλωση αναψυκτικών μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου, ενώ τα ίδια ροφήματα λειτουργούν απειλητικά για την υγεία των δοντιών, του ήπατος, αλλά και τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη. Επιπροσθέτως, μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Gut συνέδεσε την κατανάλωση αναψυκτικών με πολλαπλάσιο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου και συγκεκριμένα καρκίνου του παχέος εντέρου. Ειδικότερα, μόλις 237 ml την ημέρα σχετίστηκαν με 16% μεγαλύτερο κίνδυνο σε νεαρή ηλικία κατά, ενώ ειδικότερα στην εφηβική ηλικία ο κίνδυνος έδειξε να εκτοξεύεται στο 32%.

Οι ειδικοί συστήνουν τη μείωση της κατανάλωσης αυτών των ροφημάτων στο ελάχιστο δυνατό, με στόχο την προστασία της υγείας.

Διαβάστε ακόμη:

Να τι θα συμβεί στην καρδιά και το ήπαρ αν πίνουμε κάθε μέρα αναψυκτικά

Αναψυκτικά διαίτης: Πότε γίνονται απειλητικά για το βάρος μας

Καρκίνος Παχέος Εντέρου: Τα «αθώα» ποτά που πολλαπλασιάζουν τον κίνδυνο