Ορισμένα βακτήρια του στόματος σχετίζονται με την ανάπτυξη της υψηλής αρτηριακής πίεσης, σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Journal of the American Heart Association.

Ενώ προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει πως η αρτηριακή πίεση τείνει να είναι υψηλότερη σε άτομα με  περιοδοντική νόσο, οι ερευνητές πιστεύουν ότι η παρούσα μελέτη είναι η πρώτη που εξετάζει τη σχέση μεταξύ μεμονωμένων βακτηρίων του στόματος και της ανάπτυξης υπέρτασης.

«Δεδομένου ότι η περιοδοντίτιδα και η υπέρταση είναι ιδιαίτερα διαδεδομένες στους ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, μπορεί να υπάρξει μία ευκαιρία να ενισχυθεί η πρόληψη της υπέρτασης μέσα από την αυξημένη και στοχευμένη στοματική φροντίδα» δήλωσε ο Michael J. LaMonte, ένας από τους κύριους συγγραφείς της μελέτης και ερευνητής καθηγητής επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Buffalo.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν στοιχεία 1.215 μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών (με μέση ηλικία τα 63 έτη κατά την καταγραφή της μελέτης, μεταξύ του 1997 και 2001), καταγράφοντας παράλληλα την αρτηριακή πίεση τους, συλλέγοντας στοματική πλάκα κάτω από τη γραμμή των ούλων. Επιπλέον, κατέγραψαν τη χρήση φαρμάκων και το ιατρικό ιστορικό και τον τρόπο ζωής τους.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης, περίπου το 35% των συμμετεχόντων στη μελέτη, είχαν φυσιολογική αρτηριακή πίεση με μετρήσεις κάτω από 120/80 mmHg, χωρίς τη χρήση φαρμάκων για την αρτηριακή πίεση. Σχεδόν το 24% των συμμετεχόντων είχαν αυξημένη αρτηριακή πίεση με μετρήσεις άνω των 120/80 mmΗg, χωρίς τη χρήση φαρμάκων. Περίπου το 40% των συμμετεχόντων διαγνώστηκε με υπέρταση που αντιμετωπίστηκε με φαρμακευτική αγωγή.

Οι ερευνητές λοιπόν εντόπισαν 245 στελέχη βακτηρίων στα δείγματα της πλάκας. Σχεδόν το 1/3 των γυναικών που δεν είχαν υπέρταση κατά την έναρξη της μελέτης διαγνώστηκαν με υψηλή αρτηριακή πίεση κατά τη διάρκεια της περιόδου παρακολούθησης, δηλαδή κατά μ.ο. 10 χρόνια.

Η ανάλυση διαπίστωσε πως δέκα βακτήρια σχετίζονταν με 10% έως 16% υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης υπέρτασης, ενώ πέντε άλλα είδη βακτηρίων συσχετίστηκαν με 9% ως 18% χαμηλότερο κίνδυνο υπέρτασης.

Τα ευρήματα είναι ιδιαίτερα σημαντικά για τις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες καθώς ο επιπολασμός της υπέρτασης είναι υψηλότερος στις ηλικιωμένες γυναίκες από ό,τι στους ηλικιωμένους άνδρες, σύμφωνα με τον καθηγητή LaMonte

«Η παρούσα μελέτη αποτελεί μια υπενθύμιση της ανάγκης να διευρύνουμε την κατανόηση μας για πρόσθετους παράγοντες υγείας που μπορεί να επηρεάζονται ακόμη και από το περιβάλλον μας και ενδεχομένως τη βιολογία μας σε ενδοθηλιακό επίπεδο» δήλωσε ο Willie Lawrence, πρόεδρος της επιτροπής εποπτείας ελέγχου της υπέρτασης της Αμερικάνικης Καρδιολογικής Εταιρείας.

Όπως καταλήγει στην έρευνα του ο καθηγητής LaMonte, «λόγω της παρατηρητικής προσέγγισης της μελέτης, δεν μπορεί να εξαχθεί η αιτία και το αποτέλεσμά της, περιορίζοντας έτσι τη δυνατότητά μας να προσδιορίσουμε με βεβαιότητα ότι μόνο ορισμένα βακτήρια σχετίζονται με χαμηλότερο κίνδυνο υπέρτασης ενώ άλλα με υψηλότερο κίνδυνο. Μία τυχαία δοκιμή θα παρείχε τα απαραίτητα στοιχεία για να επιβεβαιωθεί ποια βακτήρια ήταν οι αιτιολογικοί παράγοντες για την ανάπτυξη ή μη της υπέρτασης», κατέληξε ο ίδιος.

Διαβάστε επίσης:

Πίεση: Πώς την μετράμε σωστά – Πώς αντιμετωπίζεται η υπέρταση

Υπέρταση: Τι να τρώμε και τι όχι για να ρίξουμε την πίεση χαμηλά

Υπέρταση: Το υπερτρόφιμο που ρίχνει την πίεση στους 60ρηδες