Κατά 6% αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας παρουσιάζουν οι άνθρωποι με χρόνια περιοδοντίτιδα συγκριτικά με εκείνους που δεν αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα στην οδοντοστοιχία τους. Αυτό παρουσιάζει μία νέα ερευνητική έρευνα που παρουσιάστηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Γηριατρικής Εταιρείας.

Οι ερευνητές με επικεφαλής τον Δρ. Sang Min Park ανέλυσαν στοιχεία για περίπου 262.500 άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών, μερικοί από τους οποίους είχαν διαγνωσθεί με περιοδοντίτιδα.

Η χρόνια ουλίτιδα που παραμελείται, μπορεί να εξελιχθεί σε περιοδοντίτιδα, με συνέπεια η λοίμωξη να προκαλέσει απώλεια του οστού που στηρίζει τα δόντια. Η περιοδοντίτιδα είναι η κύρια αιτία απώλειας των δοντιών στους ενήλικες και, μεταξύ άλλων, όπως δείχνει η νέα μελέτη, αποτελεί παράγοντα κινδύνου για εκδήλωση νόσου Αλτσχάιμερ και γενικότερα άνοιας.

Η νέα έρευνα δείχνει ότι υπάρχει σχέση περιοδοντίτιδας-άνοιας άσχετα με άλλους παράγοντες όπως το κάπνισμα, το αλκοόλ και η σωματική άσκηση. Οι ερευνητές ανέφεραν ότι μελλοντικές μελέτες θα διερευνήσουν κατά πόσο η πρόληψη και η θεραπεία της χρόνιας περιοδοντίτιδας μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για άνοια.