Ο ήλιος λάμπει σχεδόν καθημερινά στην Ελλάδα. Το ίδιο και στο Πουέρτο Ρίκο όπου έγινε μικρή μελέτη για τους παράγοντες που μπορούν να αποτρέψουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μπάφαλο στις ΗΠΑ σε συνεργασία με ειδικούς από το Πανεπιστήμιο του Πουέρτο Ρίκο δημοσίευσαν τα αποτελέσματα της εργασίας τους στο Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention, σύμφωνα με τα οποία όσο μεγαλύτερη η έκθεση των γυναικών στον ήλιο τόσο μικρότερος ο κίνδυνος εκδήλωσης καρκίνου του μαστού.

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν ένα χρωμόμετρο για να μετρήσουν την απόχρωση που είχε το δέρμα που είχε και δεν είχε εκτεθεί στον ήλιο σε σύνολο 307 περιπτώσεων και 328 ατόμων ελέγχου. Η διαφορά στην απόχρωση του δέρματος αποτέλεσε δείκτη υπολογισμού της συνήθους έκθεσης στον ήλιο.

Αιτιολογώντας τον συσχετισμό η Jo L. Freudenheim, διακεκριμένη καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Περιβαλλοντικής Υγείας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας και Επαγγελμάτων Υγείας του Πανεπιστημίου του Μπάφαλο εξηγεί ότι, «η έκθεση στον ήλιο ενεργοποιεί την παραγωγή της βιταμίνης D και εκκινεί μια σειρά άλλων διαδικασιών που βοηθούν το σώμα να καταπολεμήσει τη φλεγμονή και να ρυθμίσει τον κιρκαδιανό ρυθμό. Κι ενώ σύμφωνα με τις διεθνείς συστάσεις η έκθεση στον ήλιο εγκυμονεί τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος, μελέτες έχουν δείξει ότι η έκθεση στον ήλιο μπορεί να γίνει με ασφάλεια και να είναι επωφελής για τον οργανισμό».

Οι προηγούμενες μελέτες που αφορούσαν στην έκθεση στον ήλιο και τον καρκίνο του μαστού έχουν διεξαχθεί σε μέρη που παρουσιάζουν εποχιακές διακυμάνσεις στην υπεριώδη ακτινοβολία, συμπεριλαμβανομένων περιόδων χαμηλής έως και μηδενικής έκθεσης. Στο Πουέρτο Ρίκο, ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν παρατηρείται λόγω κλίματος, με την έκθεση στο ήλιο να είναι συνεχή και η υπεριώδης ακτινοβολία σε υψηλά επίπεδα για όσους περνούν χρόνο σε εξωτερικούς χώρους.

«Ο κίνδυνος εμφάνισης του καρκίνου του μαστού ήταν μικρότερος για τις γυναίκες με τη μεγαλύτερη συσσωρευμένη έκθεση στον ήλιο. Ομοίως, ο κίνδυνος ήταν χαμηλότερος ανεξάρτητα από την κατάσταση των υποδοχέων οιστρογόνων και ήταν ακόμη χαμηλότερος μεταξύ των συμμετεχόντων με σκουρότερη απόχρωση του δέρματος» καταλήγει η επικεφαλής συγγραφέας Cruz Nazario, καθηγήτρια επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Πουέρτο Ρίκο.

Διαβάστε επίσης: 

Καρκίνος Μαστού: Το πασίγνωστο ρόφημα που αυξάνει έως και 80% τον κίνδυνο

Καρκίνος μαστού: Η βιολογική ή η χρονολογική ηλικία αυξάνει τον κίνδυνο νόσησης;