Μετά από δεκαετίες προόδου πάνω στις μεθόδους διάγνωσης, στους τρόπους θεραπευτικών χειρισμών, αλλά και στην βαθύτερη κατανόηση των γενετικών παραγόντων κινδύνου, ο καρκίνος του μαστού εξακολουθεί να παραμένει ο πιο κοινός καρκίνος στις γυναίκες. Αυτό όμως που είναι το πιο ανησυχητικό, είναι ότι η επίπτωση του καρκίνου του μαστού στις νέες γυναίκες αναμένεται να διπλασιαστεί παγκοσμίως μέχρι το 2040.

Με τόσες ζωές να διακυβεύονται, είναι επιτακτική πλέον ανάγκη οι νέες αλλά και μεγαλύτερες γυναίκες να έχουν πλήρη, έγκυρη πληροφόρηση και ευαισθητοποίηση πάνω στους παράγοντες κινδύνου που συσχετίζονται με τόσο με τον τρόπος ζωής όσο και με το περιβάλλον.

Παρακάτω παρατίθενται δώδεκα τρόποι και στάσεις ζωής που μπορούν να μειώσουν σημαντικά το κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού αλλά και να βελτιώσουν το επίπεδο υγείας και ευεξίας.

1. Πίστευε στον εαυτό σου! Να είσαι ένα θετικό παράδειγμα!

Έχεις την δύναμη να κάνεις και να υποστηρίξεις μια σημαντική αλλαγή για την υγεία σου -για τον εαυτό σου- για τα παιδιά σου αλλά και για ανθρώπους που συναναστρέφεσαι.

2. Καθιέρωσε καθημερινή τακτική φυσική άσκηση

Η σύγχρονη εποχή με την αύξηση των απαιτήσεων και του χρόνου εργασίας, μας οδηγεί συχνά να χαλαρώνουμε μπροστά στην τηλεόραση και να σερφάρουμε στο διαδίκτυο, και περιορίζει την δυνατότητα να γυμναστούμε συχνά και τακτικά. Από έρευνες έχει φανεί ότι ακόμα και μισή ώρα περπάτημα την ημέρα βελτιώνει σημαντικά την διάθεση μας αλλά και μας κρατάει σε μια καλή σωματική κατάσταση.

3. Έλεγχε το σωματικό σου βάρος

Η παχυσαρκία είναι μια σύγχρονη κατάσταση που έχει πάρει την έκταση της «επιδημίας» στη σημερινή εποχή. Η παχυσαρκία αποτελεί πλέον έναν αποδεδειγμένο παράγοντα κίνδυνου εμφάνισης καρκίνου του μαστού ειδικά στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.

Η σωστή υγιεινή και η συστηματική ή και εξατομικευμένη φυσική άσκηση είναι πλέον επιτακτική ανάγκη για την απόκτηση και διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους.

4. Μείωσε ή απέφυγε το κάπνισμα

Η αποφυγή βλαβερών συνηθειών, όπως το κάπνισμα, που αποδεδειγμένα σχετίζεται όχι μόνο με το καρκίνο του μαστού άλλα και με άλλες κακοήθειες όπως ο καρκίνος του φάρυγγα, του λάρυγγα, του οισοφάγου, του πνεύμονα, της ουροδόχου κύστεως κ.α. μας προφυλάσσει σε σημαντικό βαθμό από την ανάπτυξη αυτών των νεοπλασιών .

5. Διατήρησε μια ισορροπημένη μεσογειακή διατροφή με ιδιαίτερη έμφαση στη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών

Διάλεξε φρέσκα φρούτα, λαχανικά, όσπρια, χόρτα, ελαιόλαδο, σπόρους, ψαριά, πουλερικά σε καθημερινή βάση, και με ιδιαίτερη προτίμηση στα σπιτικά φαγητά (όσο είναι δυνατόν από βιολογικά προϊόντα). Περιόρισε την κατανάλωση ζάχαρης, αμύλου, αλκοόλ και κεκορεσμένων λιπαρών οξέων.

6. Διαχειρίσου το στρες σε συνδυασμό με καλό/ποιοτικό ύπνο

Η συναισθηματική φόρτιση και το καθημερινό στρες επηρεάζουν σημαντικά την ποιότητα ζωής, και συμβάλουν δυνητικά στην απορρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος. Ο φόβος για την εμφάνιση νόσου σε γυναίκες με κληρονομικότητα, τα συμπτώματα της κατάθλιψης και το χρόνιο άγχος μπορεί να σου κλέψουν όλη την ενεργεία για τις χαρές της ζωής.

Είναι σημαντικό να εξασφαλίζεις αρκετό χρόνο ύπνου σε φυσιολογικούς βιορυθμούς, έτσι ώστε, να δίνεις την ευκαιρία σε κυτταρικό επίπεδο να γίνουν η απαραίτητες διορθωτικές και επανορθωτικές διεργασίες που χρειάζεται ο οργανισμός μας.

7. Είναι σημαντικό να λαμβάνεις υπόψιν την εγκυμοσύνη νωρίτερα

Μπορεί να χρειάζονται αρκετά για να έχουμε ένα παιδί -σύντροφος, χρόνος, ενέργεια,ασφάλεια, πόροι-, και φυσικά η ικανότητα να μείνεις έγκυος. Εάν όμως υπάρχουν οι προϋποθέσεις, είναι προτιμότερο να ξεκινήσεις οικογένεια νωρίτερα πάρα αργότερα, λαμβάνοντας υπόψιν μια πιθανή εγκυμοσύνη πριν την ηλικία των 35.

8. Θήλασε για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα

Είναι γεγονός ότι λίγες γυναίκες θηλάζουν πάνω από 6 μήνες. Οι έρευνες δείχνουν ότι ο παρατεταμένος χρόνος θηλασμού μπορεί να αποτελέσει έναν προστατευτικό παράγοντα. Ο θηλασμός μειώνει το κίνδυνο του καρκίνου του μαστού επειδή τα κύτταρα του μαστού γίνονται πιο ώριμα, παράλληλα μαζί με την εγκυμοσύνη δημιουργούνται γενετικές τροποποιήσεις οι όποιες προστατεύουν από την εμφάνιση του καρκίνου του μαστού.

9. Δώσε ιδιαίτερη προσοχή στις θεραπεία αποκατάστασης με ορμόνες

Είναι προτιμότερο να περιορίσεις την έκθεση του οργανισμού σε επιπλέον ορμόνες, όπως οιστρογόνα και προγεστερόνη. Εάν δεν μπορείς να τις αποφύγεις, τουλάχιστον περιόρισε τες χρονικά.

10. Διερεύνησε καλύτερα το οικογενειακό και προσωπικό ιστορικό

Είναι σημαντικό να γνωρίζεις το προσωπικό και οικογενειακό ιστορικό σου όσο αφορά το καρκίνο, αλλά και τους άλλους παράγοντες κίνδυνου. Η εκτίμηση όλων αυτών των παραγόντων από τον ειδικά εξειδικευμένο ιατρό δημιουργεί ένα προσωπικό και εξατομικευμένο τρόπο παρακολούθησης και ταυτοχρόνως δίνει την δυνατότητα της έγκαιρης παρέμβασης όσο και της διαμόρφωσης του τρόπου ζωής.

11. Επιπλέον βήματα για να μειώσεις τον εξαιρετικά αυξημένο κίνδυνο

Οι γυναίκες με διαπιστωμένο υψηλό ρίσκο εμφάνισης καρκίνου του μαστού χρίζουν περαιτέρω προληπτικής παρακολούθησης, όπως η γενετική συμβουλευτική, τα γενετικά τεστ, η φαρμακευτική αγωγή καθώς και η προφυλακτική χειρουργική. Όλες αυτές τις επιλογές αποτελούν ένα πεδίο που καλούνται να διαχειριστούν οι ειδικές διεπιστημονικές ομάδες των κέντρων μαστού.

12. Διαχειρίσου την υγεία σου συνολικά καλύτερα

Αισθάνεσαι καλύτερα εφόσον όλο το σώμα σου λειτουργεί καλά. Για τον λόγο αυτό θα πρέπει να αντιμετωπίζεις κάθε ιατρικό πρόβλημα έγκαιρα, χωρίς καθυστερήσεις και αναβολές. Οι προληπτικές γενικές και ειδικές εξετάσεις πρέπει να αποτελούν τρόπο ζωής, καθώς η πρόληψη αλλά και έγκαιρη αντιμετώπιση είναι οι παράγοντες εκείνοι που θα σε βοηθήσουν να εξασφαλίσεις μια καλύτερη υγεία!

Το Metropolitan General διαθέτει πλήρως οργανωμένο Κέντρο Μαστού με το κορυφαίο παγκοσμίως μαστογραφικό σύστημα Mammomat Revelation, με πρωτοποριακά τεχνικά χαρακτηριστικά που βελτιώνουν το διαγνωστικό αποτέλεσμα, χωρίς επιπλέον αύξηση της δόσης της ακτινοβολίας.