homescreen

Κορωνοϊός – Στόμα: Τα συμπτώματα που εμφανίζει ο ένας στους δύο

Κορωνοϊός – Στόμα: Τα συμπτώματα που εμφανίζει ο ένας στους δύο


Μάριος Οικονόμου

Επιστήμονες από τη Βραζιλία αναδεικνύουν τα συμπτώματα της στοματικής κοιλότητας που εμφανίζουν συχνότερα οι ασθενείς με κορωνοϊό και απειλούν την υγεία των δοντιών

Ένα επιπλέον σύμπτωμα του κορωνοϊού καταγράφουν επιστήμονες από τη Βραζιλία, το οποίο προστίθεται στην αλλοιωμένη γεύση, τα στοματικά έλκη και άλλες εκδηλώσεις της νόσου COVID-19 στη στοματική κοιλότητα, οι οποίες μπορεί να διαρκέσουν μήνες μετά τη λοίμωξη.

Στο πλαίσιο της μελέτης που δημοσιεύεται στο Journal of Dental Research, οι ερευνητές ανέλυσαν τα συμπτώματα της στοματικής κοιλότητας 65.000  ασθενών από όλο τον κόσμο μέσα από περισσότερες των 180 δημοσιευμένες μελέτες.

Όπως διαπιστώθηκε, 4 στους 10 ασθενείς με κορωνοϊό είχαν αλλοιωμένη γεύση ή αγευσία, ενώ το 43% εμφάνισε ξηροστομία. «Η ξηροστομία αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο τερηδόνας, επομένως βούρτσισμα των δοντιών δύο φορές την ημέρα με φθοριούχο οδοντόκρεμα, χρήση οδοντικού νήματος μία φορά την ημέρα και αποφυγή σνακ, τροφών και ποτών πλούσιων σε σάκχαρα είναι οι καλύτεροι τρόποι για τη διατήρηση της στοματικής υγείας», ανέφερε σχετικά ο Δρ Edmond Hewlett, εκπρόσωπος της Αμερικανικής Οδοντιατρικής Εταιρείας και υπεύθυνος αξιολόγησης της μελέτης.

Αν και συμπτώματα όπως η ανοσμία και η αγευσία έχουν καταχωρισθεί στη βασική συμπτωματολογία της νόσου, τα ευρήματα αναδεικνύουν σημαντικές διακυμάνσεις στο φάσμα τέτοιων διαταραχών που περιλαμβάνουν την υπογευσία (μειωμένη αίσθηση γεύσης), δυσγευσία (αλλοιωμένη αίσθηση της γεύσης) ή αγευσία (ολική απώλεια).

Ένα ενδιαφέρον στοιχείο της μελέτης αφορά την παρουσία τέτοιων συμπτωμάτων κυρίως σε Ευρωπαίους, στους μισούς σχεδόν με COVID-19, συγκριτικά με το ένα τρίτο για τους Βορειοαμερικάνους  και το ένα τέταρτο για τους Λατινοαμερικανούς.

Τέλος, ομάδα ασθενών ανέφερε βλάβες στην επιφάνεια και κάτω από τη γλώσσα, κατά μήκος των ούλων και στις παρειές.

Όπως σημειώνει ο Δρ Hewlett, τα παραπάνω συμπτώματα δεν εκδηλώνονται σε όλους τους ασθενείς με κορωνοϊό, ενώ σχετίζονται και με άλλες λοιμώξεις. Παράλληλα, παραμένει αδιευκρίνιστη η διάρκειά τους, με πολλά από τα επίμονα να περνούν στον φάσμα της μακράς-Covid (long-covid), μια επιπλοκή που περιλαμβάνει παρατεταμένα συμπτώματα ακόμη και μετά την ανάρρωση του ασθενούς από την οξεία φάση της νόσου.

Ο καθηγητής δεν παρέλειψε να τονίσει τη σημασία του τακτικού ελέγχου της στοματικής υγιεινής, μια πτυχή της συνολικής υγείας που επισκίασε ο φόβος της μόλυνσης από τον κορωνοϊό στο οδοντιατρείο, παρά το ότι αποδεδειγμένα δεν αποτελεί κίνδυνο.

Την παραίνεση επιδοκίμασε και ο Δρ Shervin Molayem, περιοδοντολόγος, γναθοχειρουργός και διευθυντής του Ινστιτούτου Έρευνας Mouth Body στο Λος Άντζελες, ο οποίος επικαλέστηκε επιπλέον στον βρυγμότο τρίξιμο των δοντιών τη νύχτα που απέδωσε στο άγχος των ασθενών με κορωνοϊό παρά στη νόσο COVID-19 με συνέπεια τον πόνο στη γνάθο καθώς και ρωγμές ή κατάγματα στα δόντια.

Διαβάστε επίσης

Κορωνοϊός: Γιατί κάνει αναγκαία την προληπτική αγωγή στοματικής υγείας

Κορωνοϊός: Βρέθηκε το σημείο του σώματος που τον βοηθά να πολλαπλασιάζεται

Φοβάστε τον οδοντίατρο: Τρία βήματα για να το ξεπεράσετεΑπόρρητο Απόρρητο