Οι πάσχοντες από κολπική μαρμαρυγή που εκτίθενται σε υψηλότερα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης έχουν 1,2 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο έναντι ασθενών που ζουν σε πιο καθαρό περιβάλλον, σύμφωνα με μελέτη ερευνητών του Ινστιτούτου Καρδιαγγειακής Υγείας UPMC και της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Πίτσμπεργκ που δημοσιεύεται στο JAMA Network Open.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μελέτη του είδους της που περιλαμβάνει δεδομένα για τα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε συγκεκριμένες γειτονιές -και όχι μόνο δεδομένα νοσοκομειακής περίθαλψης- και η οποία έρχεται να υπογραμμίσει περαιτέρω τη σημασία που έχουν οι προειδοποιήσεις που εκδίδονται αναφορικά με αυξημένα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης ως προς τις δραστηριότητες ατόμων με συγκεκριμένα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Μέσω γεωκωδικοποίησης  (geocoding) οι ερευνητές μέτρησαν τα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε συγκεκριμένες περιοχές και στη συνέχεια προσδιόρισαν το βαθμό ετήσιας έκθεσης των κατοίκων σε αιωρούμενα σωματίδια.

Σύμφωνα με τον Δρ Jared W. Magnani, καρδιολόγο στο UPMC και αναπληρωτή καθηγητή στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Πίτσμπεργκ, η συγκεκριμένη προσέγγιση και το μέγεθος του δείγματος καθιστούν τα ευρήματα ιδιαίτερα ισχυρά.

«Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτές τις πληροφορίες για να καθοδηγήσουμε τους ασθενείς μας, συμβουλεύοντάς τους να περιορίσουν την έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση. Για παράδειγμα, μπορούμε να ειδοποιούμε τα άτομα με κολπική μαρμαρυγή να αποφεύγουν να βρίσκονται έξω τις ημέρες με ανθυγιεινή ποιότητα της ατμόσφαιρας, γεγονός που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου» επισημαίνει.

Ο Jared Magnani και οι συνάδελφοί του παρακολούθησαν από το 2007 περισσότερους από 31.000 πάσχοντες από κολπική μαρμαρυγή που κατοικούν στην κομητεία Αλεγκέινι. Το Πίτσμπεργκ, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη στην πολιτεία της Πενσιλβάνια και έδρα της κομητείας Αλεγκέινι, κατατάσσεται από την Αμερικανική Πνευμονολογική Εταιρεία ως μια από τις δέκα περιοχές με την υψηλότερη ατμοσφαιρική ρύπανση στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου αυξανόταν σταθερά όσο υψηλότερη ήταν η καθημερινή έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση.

Όσοι πάσχουν από κολπική μαρμαρυγή, την πιο συχνή καρδιακή αρρυθμία, διατρέχουν ήδη πέντε φορές μεγαλύτερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, συνεπώς ο πρόσθετος κίνδυνος που προκαλείται από την ατμοσφαιρική ρύπανση είναι ιδιαίτερα σημαντικός, σύμφωνα με τον Δρ Magnani.

«Τα ευρήματά μας συμβάλλουν στην περαιτέρω κατανόηση του τρόπου με τον οποίο η ατμοσφαιρική ρύπανση επηρεάζει τη δημόσια υγεία» τονίζει ο ίδιος και προσθέτει πως πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες για μέτρα που θα περιορίζουν τα επίπεδα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Διαβάστε επίσης

Ατμοσφαιρική ρύπανση: Η μείωσή της βελτιώνει άμεσα την υγεία

Η ατμοσφαιρική ρύπανση προκαλεί περισσότερες παθήσεις απ’ όσες φαντάζεστε

Έρευνα ΕΚΠΑΑ: Πάνω από 8.500 θάνατοι ετησίως από την ατμοσφαιρική ρύπανση στην Ελλάδα