Η ερευνητική μελέτη, που διεξήχθη υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Ιατρικών Επιστημών και Επιστημών Υγείας RCSI της Ιρλανδίας, συσχετίζει την ατμοσφαιρική ρύπανση κατά τη διάρκεια του χειμώνα με αυξημένες νοσηλείες για αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο στη χώρα.

Πρόκειται για την πρώτη μελέτη που καταγράφει βραχυπρόθεσμη συσχέτιση μεταξύ ατμοσφαιρικής ρύπανσης και εγκεφαλικού επεισοδίου στην Ιρλανδία -μία χώρα, μάλιστα, η οποία δεν διαθέτει υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Τα σχετικά συμπεράσματα δημοσιεύονται στο Cerebrovascular Diseases.

Κατά τους χειμερινούς μήνες στην Ιρλανδία, ιδιαίτερα στο Δουβλίνο, καταγράφονται στην ατμόσφαιρα υψηλότερα επίπεδα λεπτών σωματιδίων, χονδροειδών σωματιδίων, διοξειδίου του θείου και διοξειδίου του αζώτου. Πηγές προέλευσής τους είναι η καύση στερεών καυσίμων, όπως ο άνθρακας, η τύρφη και το ξύλο, καθώς και η οδική κυκλοφορία, ειδικά οι πετρελαιοκινητήρες.

Αφού υπολογίστηκαν άλλες μεταβλητές, όπως η θερμοκρασία, η υγρασία, η ημέρα της εβδομάδας και ώρα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι υπήρξε στατιστικά σημαντική αύξηση του αριθμού των περιστατικών νοσηλείας για εγκεφαλικά επεισόδια στο Δουβλίνο μηδέν έως δύο ημέρες μετά την αύξηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Ειδικά ως προς τα υψηλότερα επίπεδα διοξειδίου του αζώτου και διοξειδίου του θείου, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι συσχετίζονται 3,5% υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Υψηλότερα επίπεδα μεγάλων σχετικά αερομεταφερόμενων σωματιδίων συσχετίστηκαν με υψηλότερο κίνδυνο 3,2%, και μικρότερα σωματίδια συσχετίστηκαν με υψηλότερο κίνδυνο σε ποσοστό 2,4%.

«Ετησίως περισσότερα από 10.000 άτομα στην Ιρλανδία εκδηλώνουν εγκεφαλικό επεισόδιο. Η έρευνά μας προσθέτει στοιχεία στο ότι πρέπει να υπάρξει εθνική απαγόρευση της καύσης στερεών καυσίμων για να υποστηριχθούν οι προσπάθειές μας να μειώσουμε αυτόν τον αριθμό» δηλώνει ο Δρ. Colm Byrne, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

Ο ίδιος σημειώνει επίσης πως δεδομένου ότι η Ιρλανδία έχει σχετικά χαμηλή ατμοσφαιρική ρύπανση συγκριτικά με τα διεθνή δεδομένα, το γεγονός αυτό υπογραμμίζει την ανάγκη εφαρμογής επιπρόσθετων αλλαγών πολιτικής για τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης παγκοσμίως.

Διαβάστε ακόμη

Η ατμοσφαιρική ρύπανση προκαλεί περισσότερες παθήσεις απ’ όσες φαντάζεστε

Επιληψία: Ένοχες η ατμοσφαιρική ρύπανση και η ηχορύπανση

Η ατμοσφαιρική ρύπανση εχθρός της γυναικείας γονιμότητας