Ερευνητές κατέληξαν στα τρόφιμα που μπορούν να βοηθήσουν στον περιορισμό των συμπτωμάτων ελκώδους κολίτιδας, μιας φλεγμονώδους νόσου του εντέρου που μπορεί να προκαλέσει αιμορραγική διάρροια, κοιλιακές κράμπες και οξύ πόνο. Τα ευρήματα της νέας έρευνας δημοσιεύονται στο Clinical Gastroenterology and Hepatology.

Σύμφωνα με την επικεφαλής της μελέτης Δρ. Maria Abreu, καθηγήτρια Ιατρικής, Μικροβιολογίας και Ανοσολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Μαϊάμι, η μελέτη έδειξε πως μια διατροφή χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και υψηλή σε φυτικές ίνες, μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των ασθενών με ελκώδη κολίτιδα.

Για τις ανάγκες της έρευνας, η ομάδα μελέτησε 17 ασθενείς σε ύφεση ή σε ήπια κατάσταση, με μικρή αιμορραγία κατά τις κενώσεις, διάρροια ή πόνο, οι οποίοι χωρίστηκαν σε δύο ομάδες.

Στη μία ομάδα δόθηκε μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες, βασισμένη σε πολλά φρούτα και λαχανικά, και μόλις το 10% των θερμίδων να προέρχεται από λιπαρά.

Η άλλη ομάδα ακολούθησε μια διατροφή με περισσότερα φρούτα, λαχανικά και φυτικές ίνες από τα συνηθισμένα αμερικανικά πρότυπα, με το 35% έως 40% της πρόσληψης των θερμίδων ωστόσο να προέρχεται από τα λιπαρά.

Οι ομάδες ακολούθησαν τις δίαιτες για ένα μήνα και στη συνέχεια αντάλλαξαν δίαιτες για έναν ακόμα μήνα.

Τα ευρήματα ήταν εντυπωσιακά: τα άτομα που τρέφονταν με λίγα λιπαρά σημείωσαν χαμηλότερα επίπεδα φλεγμονής και μεγαλύτερη σταθερότητα στο εντερικό μικροβίωμα. Ωστόσο, σε πολλούς ασθενείς με ελκώδη κολίτιδα συνιστάται να αποφεύγουν τα φρούτα και τα λαχανικά, σημείωσαν οι ερευνητές.

Οι ειδικοί πιστεύουν πως το διατροφικό μοντέλο θα μπορούσε να ωφελήσει εξίσου και ασθενείς με άλλες φλεγμονώδους νόσους όπως η νόσος του Crohn, μια υπόθεση που ήδη ερευνούν συνυπολογίζοντας ψυχολογικούς παράγοντες.