Πιστεύετε ότι έχετε κάποιο σκοπό στη ζωή σας, έναν νόημα ή έναν τελικό στόχο; Αν όχι, σκέφτεστε πως στο μάλλον θα τον ανακαλύψετε; Πριν δώσετε απάντηση, έχετε σκεφτεί αν κάτι τέτοιο θα μπορούσε να επηρεάσει τη συνολική σας ευημερία; Πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο The Journal of Clinical Psychiatry έχει μια ενδιαφέρουσα απάντηση.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ ζήτησαν σε 1.042 ενήλικες, μέσης ηλικίας 65 ετών, να συμπληρώσουν ερωτηματολόγια σχετικά με το νόημα στη ζωή τους και κατόπιν συνέκριναν τις απαντήσεις τους με στοιχεία που είχαν δώσει σχετικά με τη σωματική και ψυχική τους ευημερία. Οι ερωτηθέντες που πίστευαν ότι είχαν βρει κάποιο νόημα στη ζωή τους σημείωσαν υψηλότερες βαθμολογίες σε επίπεδο σωματικής και ψυχικής υγείας ενώ, επιπροσθέτως, η γνωστική τους λειτουργία υπερτερούσε σε σύγκριση με εκείνους που δεν είχαν βρει κάποιο νόημα στη ζωή τους.

Οι διαφορές στους παραπάνω δείκτες υγείας μεταξύ των δύο ομάδων μπορεί να σχετίζονται με την προοπτική των συμμετεχόντων στην έρευνα. Το να μπορεί κανείς να διακρίνει στον ορίζοντα ένα νόημα που θα οδηγήσει στην ολοκλήρωσή του, κάτι σαν την αριστοτελική εντελέχεια, μπορεί να αυξήσει το αίσθημα ικανοποίησης από τη ζωή του και παράλληλα να μειώσει το άγχος, διατείνονται οι ερευνητές.

Ωστόσο, η αδυναμία εύρεσης σκοπού είτε η πεποίθηση ακόμα πως η αναζήτηση δεν θα ευοδώσει, αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης άγχους. Όπως σημείωσε η επιστημονική ομάδα, περαιτέρω έρευνα κρίνεται απαραίτητη για να διαπιστωθεί εάν η εύρεση ενός νοήματος στη ζωή, ακόμη και αν δεν υπάρχει στο παρόν, θα επιτύχει πράγματι καλύτερη υγεία.

 

Διαβάστε επίσης:

Ευτυχία: Μη νιώθετε ενοχές επειδή δεν είστε συνεχώς ευτυχισμένοι -Υπάρχει λύση

Νέος δείκτης ευτυχίας «μετράει» την ικανοποίησή μας από τη ζωή

Ζουν περισσότερο όσοι έχουν έναν σκοπό ζωής