Προειδοποίηση για προϊόντα παραποιημένης σεμαγλουτίδης, την κατηγορία φαρμάκων που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2 και λαμβάνονται σε πολλές περιπτώσεις χωρίς ένδειξη για την παχυσαρκία εξέδωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Ο συναγερμός αφορά τρεις παραποιημένες παρτίδες προϊόντος σεμαγλουτίδης (συγκεκριμένα του Ozempic), οι οποίες εντοπίστηκαν στη Βραζιλία τον Οκτώβριο του 2023, στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Οκτώβριο του 2023 και στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής τον Δεκέμβριο του 2023. Το Παγκόσμιο Σύστημα Επιτήρησης και Παρακολούθησης (GSMS) του ΠΟΥ παρατηρεί αυξημένες αναφορές για παραποιημένα προϊόντα σεμαγλουτίδης σε όλες τις γεωγραφικές περιοχές από το 2022. Αυτή είναι η πρώτη επίσημη ανακοίνωση που εκδίδει ο ΠΟΥ μετά την επιβεβαίωση ορισμένων εκ των αναφορών.

«Ο ΠΟΥ συμβουλεύει τους επαγγελματίες υγείας, τις ρυθμιστικές αρχές και το κοινό να είναι ενήμεροι για αυτές τις παραποιημένες παρτίδες φαρμάκων», δήλωσε η Δρ Yukiko Nakatani, Αναπληρώτρια Διευθύντρια του ΠΟΥ για τα βασικά φάρμακα και τα προϊόντα υγείας. «Καλούμε τους ενδιαφερόμενους να σταματήσουν κάθε χρήση ύποπτων φαρμάκων και να ενημερώσουν τις αρμόδιες αρχές».

Ελλείψεις αποθεμάτων και αυξημένη παραποίηση

Οι σεμαγλουτίδες, συμπεριλαμβανομένου του συγκεκριμένου εμπορικού προϊόντος που έχει παραποιηθεί, συνταγογραφούνται σε άτομα με διαβήτη τύπου 2 προκειμένου να μειωθούν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους. Οι σεμαγλουτίδες μειώνουν, επίσης, τον κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων. Τα περισσότερα προϊόντα σεμαγλουτίδης πρέπει να χορηγούνται με ένεση κάτω από το δέρμα σε εβδομαδιαία βάση, αλλά είναι επίσης διαθέσιμα ως δισκία που λαμβάνονται καθημερινά από το στόμα. Τα φάρμακα αυτά έχει αποδειχθεί ότι καταστέλλουν την όρεξη εκτός από τη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και, ως εκ τούτου, συνταγογραφούνται όλο και περισσότερο για την απώλεια βάρους σε ορισμένες χώρες.

Ο ΠΟΥ έχει παρατηρήσει αυξημένη ζήτηση για αυτά τα φάρμακα καθώς και αναφορές για παραποίηση. Αυτά τα παραποιημένα προϊόντα θα μπορούσαν να έχουν επιβλαβείς επιπτώσεις στην υγεία των ανθρώπων. Όπως σημειώνει ο ΠΟΥ, τα παραποιημένα φάρμακα μπορεί να οδηγήσουν σε επιπλοκές στην υγεία που προκύπτουν από μη ρυθμισμένα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Σε άλλες περιπτώσεις, ένα μη δηλωμένο δραστικό συστατικό μπορεί να περιέχεται στη συσκευή έγχυσης, π.χ. ινσουλίνη, οδηγώντας σε ένα απρόβλεπτο φάσμα κινδύνων ή επιπλοκών για την υγεία.

Οι σεμαγλουτίδες δεν αποτελούν μέρος των συνιστώμενων από τον ΠΟΥ θεραπειών για τη διαχείριση του διαβήτη λόγω του σημερινού υψηλού κόστους τους. Το εμπόδιο του κόστους καθιστά τα προϊόντα αυτά ακατάλληλα για μια προσέγγιση δημόσιας υγείας, η οποία αποσκοπεί στη διασφάλιση της ευρύτερης δυνατής πρόσβασης σε φάρμακα σε επίπεδο πληθυσμού και στην επίτευξη ισορροπίας μεταξύ του βέλτιστου καθιερωμένου προτύπου περίθαλψης και του εφικτού σε επίπεδο πόρων. Επίσης, υπάρχουν διαθέσιμες πιο προσιτές θεραπείες για τον διαβήτη, με παρόμοια αποτελέσματα με αυτά της σεμαγλουτίδης στο σάκχαρο του αίματος και στον καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Ο ΠΟΥ επεξεργάζεται επί του παρόντος μια κατευθυντήρια γραμμή ταχείας παροχής συμβουλών σχετικά με την πιθανή χρήση των RAs GLP-1, συμπεριλαμβανομένης της σεμαγλουτίδης, για τη θεραπεία της παχυσαρκίας σε ενήλικες και ως μέρος ενός πιο ολοκληρωμένου μοντέλου περίθαλψης.

Ειδήσεις σήμερα:

Φάρμακα: Έρχονται αυξήσεις τιμών – Η λίστα του ΕΟΦ με τα σκευάσματα που θα ανατιμηθούν

ΕΟΔΥ: Εντοπίστηκαν πέντε νέες παραλλαγές κορωνοϊού, αύξηση στις εισαγωγές – Ένα νέο σοβαρό κρούσμα γρίπης

Στα νοσοκομεία κρύβεται η απειλή που θα οδηγήσει στην επόμενη πανδημία – Η αρνητική πρωτιά της Ελλάδας