Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Διαβήτη, ο Πρόεδρος τους ΙΣΑ, Γιώργος Πατούλης, στέλνει το δικό του μήνυμα σχετικά με την πρόληψη. Όπως επισημαίνει, «η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Διαβήτη σηματοδοτεί την προσπάθεια της επιστημονικής κοινότητας ενάντια στη πάθηση που έχει πάρει τη μορφή επιδημίας και απειλεί όλο και μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού.

Το σημαντικό είναι ότι η νόσος μπορεί να προληφθεί και να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά, με την έγκαιρη διάγνωση και θεραπευτική προσέγγιση. Οι μελέτες έχουν δείξει ότι ο διαβήτης τύπου 2, μπορεί να προληφθεί με τη σωστή διατροφή, τη διατήρηση φυσιολογικού βάρους και την τακτική σωματική άσκηση. Μάλιστα, η πρόληψη πρέπει να ξεκινά από την παιδική ηλικία, κατά την οποία είναι σημαντικό να διδάσκουμε τα παιδιά, τους παράγοντες μιας υγιεινής διατροφής και ζωής.

Ακρογωνιαίος λίθος στη μάχη ενάντια στην νόσο είναι η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση που προϋποθέτει ένα καλά οργανωμένο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Είναι επίσης σημαντικό να διασφαλιστεί η ισότιμη πρόσβαση όλων των ασθενών στις θεραπείες που έχουν ανάγκη. Είναι ευθύνη της πολιτείας αλλά παράλληλα είναι και στο δικό μας χέρι να νικήσουμε τον ύπουλο αυτό εχθρό της υγείας μας.»