Τους λεγόμενους «μπλε φακέλους», που περιλαμβάνουν τις βασικές δεσμεύσεις της επόμενης τετραετίας για κάθε Υπουργείο και τις άμεσες προτεραιότητες που πρέπει να προχωρήσουν έως το τέλος του 2023, έχουν στα χέρια τους οι νέοι Υπουργοί και Υφυπουργοί της κυβέρνησης.

Οι άμεσες παρεμβάσεις που αφορούν στο Υπουργείο Υγείας έχουν να κάνουν με την καθημερινότητα και την πρόσβαση των πολιτών σε υπηρεσίες Υγείας. Έτσι, ψηλά στην «ατζέντα» έχει τεθεί το ΕΚΑΒ. Από τις πρώτες κινήσεις της νέας ηγεσίας του Υπουργείου είναι η κάλυψη των κενών θέσεων με πληρώματα ασθενοφόρων, καθώς και η μείωση των χρόνων ανταπόκρισης του ΕΚΑΒ. Είναι γνωστό ότι σε αρκετές περιοχές της χώρας μας στο δρόμο είναι μόλις ένα ασθενοφόρο, με αποτέλεσμα να μην είναι σπάνιο εάν υπάρχουν ταυτόχρονα δύο σοβαρά περιστατικά να μην μπορεί να φτάσει άμεσα στο ένα εκ των δύο.

Στην αναβάθμιση του ΕΚΑΒ εστίασε άλλωστε και ο Πρωθυπουργός σήμερα το πρωί στο πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο της νέας κυβέρνησης. «Μέλημα μας η δρομολόγηση οικονομικής ανακούφισης των πολιτών, η εξακολούθηση της αντιμετώπισης του επίμονου προβλήματος της ακρίβειας, ειδικά στα τρόφιμα αλλά και η κάλυψη κάποιων πολύ επίκαιρων έκτακτων κοινωνικών αναγκών, αναφέρω μία ενδεικτική, την ίδρυση μικτών πληρωμάτων του ΕΚΑΒ ώστε αυτά να μπορούν να ανταποκρίνονται γρήγορα, ειδικά σε απομακρυσμένες περιοχές, με τη συνδρομή εξειδικευμένου προσωπικού τόσο από τις Ένοπλες Δυνάμεις όσο και από την Πυροσβεστική», ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Μητσοτάκης.

Εκτός από το ΕΚΑΒ, ο νέος Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, έχει ήδη στρέψει την προσοχή του στα νοσοκομεία και τη μείωση των αναμονών στις εφημερίες αλλά και για χειρουργικές επεμβάσεις. Το επόμενο διάστημα αναμένεται κτιριακή αναβάθμιση 80 Νοσοκομείων και 156 Κέντρων Υγείας, ενώ σε «τροχιά» υλοποίησης θα μπει η κεντρική δέσμευση του Πρωθυπουργού για 10.000 προσλήψεις, κυρίως νοσηλευτών, στην Υγεία.
Ο Προσωπικός Γιατρός και η συνέχιση του προγράμματος δωρεάν προληπτικών εξετάσεων με την ονομασία «Σπύρος Δοξιάδης», είναι στις βασικές προτεραιότητες με τις οποίες θα ασχοληθεί άμεσα η νέα ηγεσία του Υπουργείου Υγείας.

Υπενθυμίζεται ότι έχουν ήδη χωριστεί αρμοδιότητες. Την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και την Πρόληψη αναλαμβάνει η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, τη νοσοκομειακή περίθαλψη ο Υφυπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, την Ψυχική Υγεία ο Υφυπουργός Υγείας, Δημήτρης Βαρτζόπουλος. Ο ίδιος ο Υπουργός, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης θα έχει τη γενική εποπτεία και όπως φαίνεται θα ασχοληθεί με τον τομέα του φαρμάκου.

Επίσκεψη Χρυσοχοΐδη στον Ευαγγελισμό 

Στο μεταξύ, τις αιφνιδιαστικές επισκέψεις στα νοσοκομεία ξεκίνησε ήδη από τη δεύτερη ημέρα ανάληψης καθηκόντων ο κ. Χρυσοχοΐδης. Νωρίς σήμερα το πρωί, πριν παρευρεθεί στο Μέγαρο Μαξίμου για το πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο της νέας κυβέρνησης, επισκέφτηκε τον «Ευαγγελισμό».

Οι επισκέψεις στα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα συνηθίζονται και είναι μια τακτική που εφάρμοσαν και οι προκάτοχοι του κ. Χρυσοχοΐδη, τόσο ο Θάνος Πλεύρης όσο και ο Βασίλης Κικίλιας. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στην πρωινή επίσκεψή του στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας, ο κ. Χρυσοχοΐδης πέρασε από το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών και επισκέφτηκε το γραφείο του διοικητή, Αναστάσιο Γρηγορόπουλο, με τον οποίο συζήτησε για ελλείψεις προσωπικού, αναμονές στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών και λίστα χειρουργείων.

 

Ειδήσεις σήμερα:

Υπουργείο Υγείας: Η ηγεσία και οι αρμοδιότητες – Οι νέοι τομείς και ποιοι τους αναλαμβάνουν

Υπουργικό συμβούλιο: Καλύτεροι μισθοί, καλύτερη υγεία, καλύτερο κράτος, καλύτερη ζωή σε ισχυρή Ελλάδα