Το τετράπτυχο «καλύτεροι μισθοί, καλύτερη δημόσια υγεία, καλύτερο κράτος, καλύτερη ζωή σε μια ισχυρή Ελλάδα» βάσει του οποίου θα κινηθεί η νέα κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην εισηγήσή του κατά την πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Ο πρωθυπουργός περιέγραψε το πώς θα κινηθεί η κυβέρνηση στα πρώτα νομοσχέδια που θα κατατεθούν με την «πρεμιέρα» να αφορά το επιτελικό κράτος στέλνοντας το μήνυμα στα 63 μέλη της κυβέρνησης ότι «δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να απογοητεύσουμε τους πολίτες. Η κοινωνία μας παρέδωσε τη σκυτάλη του μέλλοντός της».

Στο ίδιο πλαίσιο τόνισε ότι δεν πρέπει να υπάρξει καμία έπαρση και αλαζονεία στέλνοντας το μήνυμα στους υπουργούς και υφυπουργούς ότι «όλοι υπερασπιζόμαστε το έργο όλων και ο νοών νοείτο».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην οχτακομματική Βουλή τονίζοντας ότι «ο κοινοβουλευτισμός ξέρει να αποκαλύπτει τα ψεύτικα είδωλα» εννοώντας ότι η αντιμετώπιση των Σπαρτιατών θα είναι κοινοβουλευτική.

Δείτε την εισήγηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη

Τους 63 υπουργούς και υφυπουργούς περίμενε στις θέσεις τους στον χώρο συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου οι «μπλέ φάκελοι» με τους στόχους και τις προτεραιότητες

Συγκεκριμένα ο κάθε μπλε φάκελος περιλαμβάνει το πρόγραμμα διακυβέρνησης 2023 – 2027, τον προγραμματισμό και τις προτεραιότητες έτους 2023, το σύνολο των κειμένων αναφοράς για το κυβερνητικό έργο της περιόδου Ιουλίου 2019 – Μαΐου 2023, καθώς και χρονοδιάγραμμα βασικών υποχρεώσεων και εργασιών.

Συνολικά περιέχουν 120 μεταρρυθμίσεις, 79 οροσημα ταμείου ανάκαμψης και 959 επιχειρησιακές δράσεις ενώ σημειώνεται ότι η τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων και η εκπλήρωση των «παραδοτέων» θα είναι υπό την άμεση εποπτεία του υπουργικού ντουέτου, των Άκη Σκέρτσου και Θανάση Κοντογεώργη.

Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης τα μέλη της κυβέρνησης έβγαλαν και την πρώτη «οικογενειακή» φωτογραφία στα σκαλιά μπροστά στο Μέγαρο Μαξίμου

Η εισήγηση του πρωθυπουργού

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκίνησε την εισήγησή του με αναφορές στο αποτέλεσμα των εκλογών της Κυριακής κάνοντας λόγο για «μια νική χωρίς προηγούμενο» καθώς, όπως είπε, «δεν υπάρχει άλλη κυβέρνηση που να αύξησε τα ποσοστά της με τεράστια διαφορά από τους πολιτικούς αντιπάλους. Είμαστε ευγνώμονες στον ελληνικό λαό».

Παράλληλα, όμως, έσπευσε να σημειώσει ότι «χωρίς προηγούμενο είναι και οι ευθύνες που προέρχονται από ένα ευρύ λαϊκό ρεύμα που μας εμπιστεύθηκε».

«Ταυτόχρονα οι πολίτες καταδίκασαν τις διχαστικές πολιτικές. Έκριναν με πρωτοφανή ωριμότητα θέσεις και συμπεριφορές που προτάσσουν την ειλικρίνεια» συνέχισε ο πρωθυπουργός υπενθυμίζοντας ότι «ο τόπος θα είχε κυβέρνηση αυτοδυναμίας από τις πρώτες εκλογές χωρίς την περιπέτεια της απλής αναλογικής». Ειδικά, δε, για την αποχή σημείωσε ότι «στο κλίμα εφησυχασμού κάποιοι επέλεξαν την χαλαρή ψήφο και μικρότερα κόμματα γι αυτό που είχα προειδοποιήσει ότι πολλοί  σχηματισμοί στη Βουλή ίσως να προκαλούν πολιτική κακοφωνία».

«Το πολίτευμα όμως ξέρει να αυτοπροστατεύεται. Ο κοινοβουλευτισμός έχει τη δύναμη να αποκαλύπτει τα ψεύτικα είδωλα» συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης εννοώντας ότι η αντιμετώπιση των Σπαρτιατών θα είναι κοινοβουλευτική.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε τις 4 βασικές γραμμές της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας: Καλύτεροι μισθοί, καλύτερη δημόσια υγεία, καλύτερο κράτος, καλύτερη ζωή σε μια ισχυρή Ελλάδα προσθέτοντας ότι «η καλύτερη ανάπτυξη προωθεί την ευημερία» και «το κοινωνικό κράτος πρέπει να στηρίζεται σε γερά οικονομικά θεμέλια».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπενθύμισε, στη συνέχεια ότι «στην πρώτη μας θητεία ψηφίσαμε πάνω από 400 νόμους, όμως οι στόχοι πρέπει να είναι πιο φιλόδοξοι για την εφαρμογή των νόμων. Έχουμε εκκρεμότητες σημαντικά νομοσχέδια για την εφαρμογή στην πράξη» τονίζοντας προς τους υπουργούς ότι «η αποστολή αρχίζει στη νομοθέτηση και ολοκληρώνεται με χειροπιαστό έργο».

Ειδικά για το πρώτο νομοσχέδιο είπε ότι «θα αφορά την οργάνωση του κράτους, τη μετεξέλιξη του επιτελικού κράτους ώστε η άσκηση πολιτικής να γίνει πιο αποτελεσματική», το δεύτερο νομοσχέδιο  θα αποτυπώνει κεντρικές οικονομικές δεσμεύσεις ανάμεσα στις οποίες «μια από τις κεντρικές δεσμεύσεις είναι η επαναφορά της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ σε κρατικό έλεγχο» ενώ στα πρώτα νομοσχέδια «θα συμπεριλαμβάνεται και μια νομοθετική δέσμευση από την υποχρέωση όλα τα προεκλογικά προγράμματα να ελέγχονται από ανεξάρτητο φορέα».

Όπως τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τις πρώτες κινήσεις θα είναι η συνέχεια της προσπάθειας να αντιμετωπιστεί η ακρίβεια στα τρόφιμα αλλά και «η κάλυψη κοινωνικών αναγκών» με ειδική αναφορά στην καλύτερη και ταχύτερη ανταπόκριση του ΕΚΑΒ με την δράση μικτών πληρωμάτων ώστε αυτά να μπορούν να ανταποκρίνονται ταχύτερα ειδικά σε απομακρυσμένες περιοχές με τη συνδρομή εξιδεικευμένων στελεχών από Αστυνομία και Ένοπλες Δυνάμεις.

Φρόντισε, δε, να στείλει μήνυμα στους υπουργούς και υφυπουργούς ότι «οι ευθύνες στους ώμους μας είναι βαριές. Πετυχημένος υπουργός είναι αυτός που παράγει έργο αλλά και αυτος που υπερασπίζεται συνολικά την κυβερνητική πολιτική. Όλοι υπερασπιζόμαστε το έργο όλων. Κανείς δεν είναι μόνιμος στον ρόλο, όλοι πρέπει να είμαστε έτοιμοι για όλα. Λίγα λόγια πολλή δουλειά. Το έργο δεν πρέπει να θυσιάζεται στον βωμό της επικοινωνίας  και ο νοών νοείτο» .Όπως είπε «το νέο σχήμα του υπουργικού συμβουλίου έχει περισσότερες γυναίκες, όχι όσες θα θέλαμε, αναπροσανατολίζει παλαιούς υπουργούς σε νέα παιδία, απελευθερώνει προσωπικό για την κοινοβουλευτική δράση και αυτό είναι το rotation όπως το αντιλαμβάνομαι εγώ»

«Στο κοινοβουλευτικό πεδίο τις συνέπειες του επιθανάτιου ρόγχου της απλής αναλογικής θα τις διαχειριστούμε ενώ στο πεδίο της κοινωνίας αντίπαλοί μας είναι τα προβλήματα. Στόχος μας είναι να στηρίζουμε την κοινωνία, τα προβλήματα δεν έχουν χρώμα» είπε ακόμα ο πρωθυπουργός τονίζοντας ότι «η κοινωνία είναι πιο μπροστά από πολλά κόμματα και κατέγραψε την πρόθεσή της να προχωρήσουμε στο αύριο. Δεν έχουμε κανένα δικαιώμα να απογοητεύσουμε τους πολίτες. Η κοινωνία μας παρέδωσε τη σκυτάλη του μέλλοντός της».

« Ξεκινάμε με αισιοδοξία και υπευθυνότητα τη νέα θητεία που θέλω να την ονοματίσω τη θητεία της αποτελεσματικότητας και των μεγάλων αλμάτων για να αρπάξει η χώρα τις ευκαιρίες που βρίσκονται μπροστά της» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και κατέληξε: «Καμία αυταρέσκεια, καμία έπαρση, είμαστε υπηρέτες όλων των πολιτών. Μας εμπιστεύτηκαν να χτίσουμε την ΕΛλάδα όλων των Ελλήνων και όλων των Ελληνίδων. Έχουμε πολύ έργο μπροστά μας».

Οι μπλέ φάκελοι

Το υλικό που περιλαμβάνεται στους μπλέ φακέλους που παρέλαβαν υπουργοί και υφυπουργοί δομείται ως εξής:

Α. Πρόγραμμα διακυβέρνησης 2023 – 2027/ Οι δεσμεύσεις μας

Η ενότητα περιλαμβάνει, τους κεντρικούς κυβερνητικούς στόχους και δράσεις της νέας κυβερνητικής περιόδου σε συνάρτηση με τον στρατηγικό πολιτικό σχεδιασμό και το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας για την περίοδο 2023-2027.

Β. Προγραμματισμός / Προτεραιότητες 2023

Η ενότητα περιλαμβάνει τα ορόσημα με προθεσμία ολοκλήρωσης εντός του έτους για όλες τις μεταρρυθμίσεις, καθώς και τις αντίστοιχες προθεσμίες για την ολοκλήρωση του ρυθμιστικού προγραμματισμού (Νόμοι και Προεδρικά Διατάγματα & Κρίσιμη Δευτερογενής Νομοθεσία). Όσον αφορά τις διεθνείς δεσμεύσεις της χώρας, περιλαμβάνονται τα ορόσημα εκταμίευσης και τα ενδιάμεσα βήματα σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, καθώς και οι δεσμεύσεις του προγράμματος Μεταπρογραμματικής Εποπτείας. Οι δράσεις και τα έργα που περιλαμβάνονται στα εθνικά, οριζόντια και τομεακά σχέδια δράσης 2023 ταξινομούνται ανά τομέα πολιτικής. Τέλος, η υποενότητα «τρέχοντα ζητήματα» περιλαμβάνει τις εκκρεμότητες και προτεραιότητες με ορίζοντα ολοκλήρωσης τον Αύγουστο 2023.

Γ. Χρονοδιάγραμμα Βασικών Υποχρεώσεων και Εργασιών

Χρηστικό ημερολόγιο που περιλαμβάνει τις προθεσμίες ολοκλήρωσης βασικών υποχρεώσεων και εργασιών ανά μήνα.

Δ. Παράρτημα: Κυβερνητικό Έργο Ιούλιος 2019 – Μάιος 2023

Το συγκεντρωτικό υλικό του κυβερνητικού έργου της περιόδου Ιουλίου 2019 – Μαΐου 2023 παραδίδεται ως ψηφιακό αρχείο και περιλαμβάνει αφ’ ενός τα κείμενα αναφοράς για το σύνολο της κυβέρνησης και αφ’ ετέρου το στοχευμένο υλικό κάθε υπουργείου.

Ειδήσεις σήμερα: 

Υπουργείο Υγείας: Η ηγεσία και οι αρμοδιότητες – Οι νέοι τομείς και ποιοι τους αναλαμβάνουν