Σκληρή δουλειά περιμένει τη νέα ηγεσία του Υπουργείου Υγείας. Ήδη πριν την τελετή παράδοσης – παραλαβής του χαρτοφυλακίου που πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι, χωρίστηκαν οι αρμοδιότητες και η τετράδα της Αριστοτέλους ξεκίνησε άμεσα ενημέρωση και επαφές. Μετά την τελετή παραλαβής ο νέος Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης είχε προγραμματισμένη τηλεδιάσκεψη με τους διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών, τους διοικητές των νοσοκομείων και τη διοίκηση του ΕΚΑΒ. Σκοπός ήταν η γνωριμία με όλους τους εμπλεκόμενους στη νοσοκομειακή και προνοσοκομειακή φροντίδα και η ενημέρωση για ζητήματα που εκκρεμούν και χρειάζονται επίλυση.

Ο Υπουργός Υγείας εστιάζει ιδιαίτερα σε ζητήματα καθημερινότητας των πολιτών, όπως η πρόσβαση στα νοσοκομεία και η ταχύτητα των διακομιδών του ΕΚΑΒ, προκειμένου να μην καταγράφονται καθυστερήσεις που μπορεί να αποβούν μοιραίες για τη ζωή ασθενών. Υπενθυμίζεται ότι πριν εβδομάδες το φως της δημοσιότητας είδαν τραγικά περιστατικά ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους, με τους οικείους τους να καταγγέλλουν καθυστερημένη άφιξη ασθενοφόρου. Πρόσφατο περιστατικό μια τουρίστρια στη Θάσο που κατέληξε σε παραλία, ενώ περίμενε ασθενοφόρο, το οποίο έφτασε κοντά της σε περίπου 30 λεπτά από την κλήση.

Η γρήγορη και ισότιμη πρόσβαση σε υπηρεσίες Υγείας είναι βασική προτεραιότητα της νέας ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας. Άμεσος στόχος είναι τα γρήγορα ραντεβού, η μείωση των αναμονών για χειρουργικές επεμβάσεις και στις εφημερίες των νοσοκομείων. Με αυτή τη λογική, χθες ο κ. Χρυσοχοΐδης, σύμφωνα με τις πληροφορίες, έδωσε τις πρώτες οδηγίες προς τους διοικητές των Υπε, των νοσοκομείων αλλά και τον πρόεδρο του ΕΚΑΒ. Ζήτησε εγρήγορση, καθώς επίσης και να αναφέρονται στο ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ όλα τα έκτακτα θέματα που προκύπτουν στα δημόσια νοσοκομεία. Πρόκειται για κάτι που ίσχυε πάντα, ωστόσο το τελευταίο διάστημα έχει ατονήσει. Η χθεσινή ήταν μια πρώτη επαφή και αναμένεται να ακολουθήσουν ιδιωτικές συσκέψεις με τους διοικητές της κάθε Υγειονομικής Περιφέρειας.

«Σχεδιάζεται η αναβάθμιση του ΕΚΑΒ, ώστε να γίνουν ευκολότερες, ασφαλέστερες, ταχύτερες οι διακομιδές ασθενών με προσθήκη πολλών και σύγχρονων εναέριων μέσων», σημείωσε ο κ. Χρυσοχοΐδης στο χαιρετισμό του χθες στο Υπουργείο στη διάρκεια παραλαβής του χαρτοφυλακίου. Επίσης, αναφέρθηκε στη μεταρρύθμιση του Εθνικού συστήματος πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης, το νέο υγειονομικό χάρτη, την υλοποίηση του εθνικού προγράμματος πρόληψης της δημόσιας υγείας με την ονομασία «Σπύρος Δοξιάδης», το νέο μοντέλο διοίκησης των νοσοκομείων, τη μεταρρύθμιση στους τομείς της ψυχικής υγείας και εθισμών, κ.ά.

Η Πρωτοβάθμια και η Πρόληψη

Ποιος όμως θα αναλάβει τι; Οι επιμέρους τομείς της Υγείας έχουν ήδη χωριστεί. Η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, που έλειπε χθες από την ορκωμοσία της κυβέρνησης και από την τελετή παράδοσης – παραλαβής στο Υπουργείο Υγείας καθώς νοσεί με κορωνοϊό, θα έχει στην ευθύνη της την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και το σχέδιο της Δημόσιας Υγείας «Σπύρος Δοξιάδης». Το πεδίο της πρόληψης το γνωρίζει καλά καθώς το «έτρεχε» ως Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας. Στο πλαίσιο αυτό, με επιτυχία εξελίσσεται το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» που περιλαμβάνει δωρεάν μαστογραφίες σε γυναίκες από 50 έως 69 ετών. Άμεση αναμένεται η υλοποίηση ακόμη τριών προγραμμάτων: Για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, τον καρκίνο του παχέος εντέρου και τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Θα ακολουθήσει screening για τον καρκίνο του πνεύμονα και τον καρκίνο του δέρματος τα οποία θα αφορούν σε ομάδες υψηλού κινδύνου. Παράλληλα, αναμένονται στοχευμένες δράσεις για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας παιδιών και ενηλίκων.

Όσον αφορά στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, ήδη από την προηγούμενη κυβερνητική θητεία έχει προχωρήσει ο Προσωπικός Γιατρός, στον οποίο έχουν εγγραφεί περίπου 5 εκατομμύρια πολίτες. Το επόμενο «στοίχημα» για την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας είναι η συμμετοχή περισσότερων γιατρών στο σύστημα, κάτι που θα επιτευχθεί με καθιέρωση περισσότερων κινήτρων. Σήμερα συμμετέχουν στον θεσμό του Προσωπικού Γιατρού 3.428 γιατροί.

Νοσοκομεία

Η νοσοκομειακή περίθαλψη αποτελεί πλέον αρμοδιότητα του Υφυπουργού Υγείας, Μάριου Θεμιστοκλέους. Οι προσλήψεις προσωπικού ήταν κεντρική δέσμευση του Πρωθυπουργού. Έχει επαναλάβει αρκετές φορές στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου ότι θα πραγματοποιηθούν 10.000 προσλήψεις, κυρίως νοσηλευτών. Τις επόμενες ημέρες θα τρέξουν οι διαδικασίες για να διοριστούν 863 γιατροί σε νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας, οι θέσεις των οποίων είχαν προκηρυχθεί τους προηγούμενους μήνες.

Αλλαγές αναμένονται στο πεδίο της νοσοκομειακής περίθαλψης. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, θα εξεταστεί ο τρόπος αξιολόγησης των διοικητών των νοσοκομείων και θα αλλάξουν πιθανόν τα κριτήρια επιλογής. Επίσης, θα γίνουν επεμβάσεις και στα οργανογράμματα των δημόσιων νοσηλευτικών ιδρυμάτων.

Φάρμακο

Μιας και οι μεγάλοι τομείς των νοσοκομείων και της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας «έσπασαν» στην Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας και τον έναν Υφυπουργό, ο καίριος τομέας του φαρμάκου φαίνεται πως μένει στον ίδιο τον Υπουργό Υγείας. Ο κ. Χρυσοχοΐδης έχει ασχοληθεί ξανά με το φάρμακο και την τιμολόγηση, ως Υφυπουργός Εμπορίου στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ τη δεκαετία του ’90. Μάλιστα, όπως παραδέχθηκε σε «πηγαδάκι», δεχόταν θετικά σχόλια από «σοβαρές και υγιείς» φαρμακευτικές εταιρείες.

Η φαρμακευτική πολιτική θα απασχολήσει έντονα και τη νέα ηγεσία της οδού Αριστοτέλους. Ορισμένες ρυθμίσεις της προηγούμενης περιόδου προκάλεσαν τη δυσαρέσκεια φαρμακευτικών εταιρειών τόσο όσον αφορά στο ύψος των αυτόματων επιστροφών (clawback) όσο και τον αριθμό νέων σκευασμάτων που μπαίνουν στη χώρα. Σημειώνεται ότι η πολιτική της χώρας μας εδώ και δέκα χρόνια, με τους περιορισμένους κλειστούς προϋπολογισμούς για τη Φαρμακευτική Δαπάνη φέρνει υπέρογκες χρεώσεις της Φαρμακοβιομηχανίας, με το μέτρο του clawback. Επιπλέον, «πονοκέφαλος» είναι οι ελλείψεις φαρμάκων που έπληξαν τον περασμένο χειμώνα όλη την Ευρώπη και κατά συνέπεια και τη χώρα μας και αναμένεται πως θα συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα.

Ψυχική Υγεία

Τα ζητήματα Ψυχικής Υγείας για τα οποία ορίστηκε ειδική διεύθυνση στο Υπουργείο Υγείας για πρώτη φορά στην προηγούμενη κυβερνητική θητεία της Νέας Δημοκρατίας θα χειρίζεται ο Υφυπουργός Υγείας, Δημήτρης Βαρτζόπουλος. Ο ίδιος είναι Ψυχίατρος, επομένως γνωρίζει το αντικείμενο της Ψυχικής Υγείας. Οι νέες δομές για υποστήριξη ενηλίκων και παιδιών που ξεκίνησαν να ανοίγουν θα συνεχίσουν, ενώ θα δοθεί έμφαση και στις εξαρτήσεις. Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση δίνει μεγάλη έμφαση στην Ψυχική Υγεία.

 

Διαβάστε επίσης:

Χρυσοχοΐδης: Μείωση ανισοτήτων και κοινωνική συνοχή στην Υγεία

Υπουργείο Υγείας: Ποια είναι η νέα πολιτική ηγεσία

Υπουργείο Υγείας: Οι πέντε προτεραιότητες της νέας πολιτικής ηγεσίας