Με περιστατικά παιδικού καρκίνου συνδέεται το παθητικό κάπνισμα, γεγονός που εκπέμπει σήμα κινδύνου για τη χώρα μας, γνωστή για τους «θεριακλήδες» της. Η βλαβερή συνήθεια δεν έχει μόνο άμεσο αντίκτυπο στους καπνιστές, πυροδοτώντας κακοήθειες, κυρίως καρκίνο του πνεύμονα – 8 στους 10 καρκίνους του πνεύμονα οφείλονται στο κάπνισμα. Επιδρά αρνητικά και σε μη καπνιστές, με τα παιδιά να περιλαμβάνονται στα «θύματα».

Το παραπάνω ανησυχητικό δεδομένο επεσήμανε η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Πνευμονολογίας του ΕΚΠΑ, Υπεύθυνη Μονάδας Πνευμονολογίας και Αναπνευστικής Ανεπάρκειας του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», Παρασκευή Κατσαούνου, σε εκδήλωση της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας.

Δίνοντας παραπάνω δεδομένα στο ygeiamou.gr, επισημαίνει ότι οι συνηθέστερες παιδικές κακοήθειες που σχετίζονται με το παθητικό κάπνισμα είναι οι αιματολογικές. Τα περιστατικά δεν συναντώνται συχνά, αλλά ο κίνδυνος παραμένει υπαρκτός. Μάλιστα, κάνει σαφές ότι καρκίνος του πνεύμονα δεν εντοπίζεται σε παιδιά. Πολύ περισσότερο συνηθισμένες, σε σχέση με τον καρκίνο, αρνητικές συνέπειες του καπνίσματος στα παιδιά είναι μια κρίση άσθματος ή λοιμώξεις του αναπνευστικού. Υπολογίζεται ότι ετησίως καταγράφονται 65.000 θάνατοι, απ’ όλα τα αίτια, σε παιδιά εξαιτίας του παθητικού καπνίσματος.

Βεβαίως, οι «σκληροί» αριθμοί δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να στιγματίζουν τους καπνιστές, σύμφωνα με την κυρία Κατσαούνου, καθώς χρειάζονται βοήθεια και καθοδήγηση να διακόψουν το κάπνισμα. Κάτι που επιτυγχάνεται μέσα από τα Ιατρεία Διακοπής Καπνίσματος.

Σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο του 2020, το 42% των Ελλήνων κάνει χρήση καπνικών προϊόντων και το 17% είναι πρώην καπνιστές, ποσοστά πολύ υψηλότερα συγκριτικά με αυτά των Ευρωπαίων, που είναι 22% και 27% αντίστοιχα. Ιδιαίτερα δημοφιλή φαίνεται πως είναι τα νεότερα καπνικά προϊόντα, ηλεκτρονικό και θερμαινόμενο τσιγάρο. Ποσοστό 17% και 9% δηλώνουν ότι τα έχουν δοκιμάσει, αριθμοί που πιθανότατα έχουν αυξηθεί τα τελευταία τρία χρόνια, σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν στην εκδήλωση, η οποία πραγματοποιήθηκε με αφορμή την παρουσίαση του προτεινόμενου προγράμματος προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του πνεύμονα.

Η κατανάλωση καπνού είναι η πρώτη αιτία καρκίνου που μπορεί να προληφθεί, με το 27% των καρκίνων να αποδίδονται στο κάπνισμα και 16 τύπους καρκίνου να σχετίζονται με τη βλαβερή συνήθεια. «Πρωταθλητής» είναι ο καρκίνος του πνεύμονα (80–90% των καρκίνων του πνεύμονα σχετίζονται άμεσα με τη χρήση του καπνού), τη στιγμή που το τσιγάρο ευνοεί την ανάπτυξη και άλλων καρκίνων (ουροδόχου κύστεως, παγκρέατος, ωοθηκών).

Οι καπνιστές, ιδίως όσο είναι πολύ εξαρτημένοι και ανήκουν σε χαμηλότερα κοινωνικοοικονομικά στρώματα υποτιμούν τον κίνδυνο κακοήθειας, όπως ανέφερε η κυρία Κατσαούνου.

Είναι εντυπωσιακό ότι περίπου 40% των καπνιστών που διαγιγνώσκονται με καρκίνο πνεύμονα καπνίζουν ακόμη τη στιγμή της διάγνωσης (πάνω από 164.000 Ευρωπαίοι). Επιπρόσθετα, κάποιοι πρώην καπνιστές υπό το άγχος της διάγνωσης υποτροπιάζουν και καπνίζουν.

Παρόλο που το 44% των διαγνώσεων των ασθενών με καρκίνο του πνεύμονα γίνεται σε πρώιμα στάδια μόνο 14–58% διακόπτουν το κάπνισμα μετά τη διάγνωση της κακοήθειας.

 

Διαβάστε επίσης:

Μείωση καπνιστών: Προτεραιότητα η στήριξη των Ιατρείων Διακοπής Καπνίσματος

Παγκόσμια Ημέρα Διακοπής Καπνίσματος: «Χρειαζόμαστε τροφή και όχι κάπνισμα»

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος: Κάθε λεπτό πεθαίνουν 15 άνθρωποι λόγω συνεπειών του τσιγάρου