Αξονική τομογραφία χαμηλής δόσης ακτινοβολίας για άτομα 50 – 80 ετών υψηλού κινδύνου, δηλαδή που καπνίζουν τουλάχιστον ένα πακέτο την ημέρα τα τελευταία 20 χρόνια ή έχουν διακόψει το κάπνισμα όχι περισσότερα από 15 χρόνια, περιλαμβάνει ο προτεινόμενος προσυμπτωματικός έλεγχος για τον καρκίνο του πνεύμονα. Το πρόγραμμα παρουσίασαν επιστήμονες της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας σε εκδήλωση με αφορμή την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος.

Στη χώρα μας περίπου 8.000 – 9.000 περιστατικά καρκίνου πνεύμονα που διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο. Παραπάνω από τα 2/3 είναι σε προχωρημένο στάδιο της νόσου. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε αρκετές περιπτώσεις μπορεί να μην υπάρχουν συμπτώματα σε ασθενείς, γεγονός που καθιστά αναγκαίο τον προσυμπτωματικό έλεγχο.

Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, η ηλεκτρονική πλατφόρμα που αναπτύχθηκε για τον εμβολιασμό κατά της Covid-19, το taxisnet, και τα αρχεία από προσωπικούς γιατρούς θα αποτελέσουν πολύτιμα «εργαλεία» για την αναγνώριση των ανθρώπων που θα ενταχθούν στο προληπτικό πρόγραμμα.

Η ενημέρωση των πολιτών θα γίνεται από διαπιστευμένους επαγγελματίες υγείας, κατά βάση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με τη χρήση ψηφιακών μέσων, έντυπου υλικού, καθώς και διά ζώσης. Οι γιατροί θα ακολουθούν σύντομη συμβουλευτική για τη διακοπή του καπνίσματος, που είναι και το ζητούμενο.

Η διαδικασία έχει ως εξής: Ο γιατρός της Πρωτοβάθμιας θα παραπέμπει τον πολίτη σε τριτοβάθμιο Κέντρο. Συγκεκριμένα, θα συνταγογραφεί την αξονική τομογραφία και αυτόματα θα εκδίδεται ένα προτυποποιημένο έντυπο παραπομπής προς το ειδικό κέντρο.

Στη συνέχεια, θα προγραμματίζεται το ραντεβού της εξέτασης και αναλόγως τα αποτελέσματα πραγματοποιείται διαστρωμάτωση κινδύνου για το πόσο συχνά θα υποβάλλεται στην εξέταση ο ενδιαφερόμενος.

Το μεγάλο όφελος για τους ανθρώπους που είναι σε υψηλό κίνδυνο είναι μια διάγνωση σε αρχικό στάδιο, εφόσον υπάρχουν καρκινώματα του πνεύμονα, με αποτέλεσμα να υπάρχει η δυνατότητα έγκαιρης παρέμβασης και θεραπείας. Το προτεινόμενο πρόγραμμα παρουσίασαν σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί οι Πνευμονολόγοι, Ελευθέριος Ζέρβας, Γεωργία Χαρδαβέλλα, Ιωάννης Γκιόζος, ο Καθηγητής Θωρακοχειρουργικής του ΑΠΘ Χριστόφορος Φορούλης και η ακτινολόγος Κυριακή Ταβερναράκη.

27% των καρκίνων οφείλονται στο κάπνισμα

Την άμεση σχέση του καπνίσματος με κακοήθειες τόνισε η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Πνευμονολογίας, Παρασκευή Κατσαούνου. Δίνοντας σχετικά στοιχεία, ανέφερε ότι το 27% όλων των καρκίνων οφείλονται στο κάπνισμα. «Πρωταθλητής» αναδεικνύεται ο καρκίνος του πνεύμονα. Συγκεκριμένα, οκτώ στους δέκα καρκίνους του πνεύμονα οφείλονται στο κάπνισμα. Μάλιστα, ακόμη και κακοήθειες στα παιδιά σχετίζονται με το παθητικό κάπνισμα.

Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία έχει σε εξέλιξη εκστρατεία για τη διακοπή του καπνίσματος. Σύμμαχος σε αυτή την προσπάθεια είναι ο δήμος Αθηναίων. Ο δήμαρχος, Κώστας Μπακογιάννης, ανέφερε ότι τα τελευταία δύο χρόνια που είναι σε πλήρη λειτουργία τα Ιατρεία Διακοπής Καπνίσματος στα δημοτικά ιατρεία, 187 πολίτες έχουν ολοκληρώσει το πρόγραμμα. Σε αυτούς έχει προστεθεί ακόμη ένας, ο ίδιος ο δήμαρχος, ο
οποίος σταμάτησε τη βλαβερή συνήθεια.

«Έχω πολύ μεγάλη χαρά και πολύ μεγάλο ενθουσιασμό καθώς γύρω από την πνευμονολογική εταιρεία έχει δημιουργηθεί μια ισχυρή συμμαχία. Ο δήμος Αθηναίων είναι μέλος αυτής της συμμαχίας», σημείωσε ο κ. Μπακογιάννης, προσθέτοντας ότι στο δήμο λειτουργούν πέντε πολυϊατρεία και σε λίγο καιρό θα είναι επτά, στην υπηρεσία των Αθηναίων.

Την πρωτοβουλία της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας χαιρέτισε η πρώην αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα. Όπως σημείωσε, είναι πολύ σημαντικό ότι στα εστιατόρια στην Ελλάδα πλέον δεν επιτρέπεται το κάπνισμα. «Πρέπει να πείσουμε τους ανθρώπους να πάνε να ελεγχθούν, κάποιοι φοβούνται», επεσήμανε τονίζοντας ότι η διακοπή του καπνίσματος μας αφορά όλους.