Πιο ευάλωτοι στην εκδήλωση κατάθλιψης και διαταραχών άγχους είναι οι ενήλικες που εκτίθενται σε υψηλά επίπεδα σχετιζόμενης με την κυκλοφοριακή κίνηση ατμοσφαιρικής ρύπανσης, βάσει των ευρημάτων νέας μελέτης -η οποία και αποδεικνύει για πρώτη φορά σύνδεση μεταξύ ψυχικών διαταραχών και ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η σχετική μελέτη συνυπογράφεται από ερευνητές των King’s College και Imperial College του Λονδίνου, καθώς και του Πανεπιστημίου του Λέστερ, και δημοσιεύεται στο Social Psychiatry and Psychiatric Epidemiology.

Η περιβαλλοντική ατμοσφαιρική ρύπανση περιλαμβάνει αέρια όπως διοξείδιο του αζώτου, καθώς και αιωρούμενα σωματίδια, αποτελούμενα από μικροσκοπικά στερεά και υγρά σωματίδια. Οι πηγές μόλυνσης του αέρα είναι ποικίλες, όπως η βιομηχανία, οι φωτιές, οι οδικές μετακινήσεις, και, ιδίως στις πόλεις με κυκλοφοριακή συμφόρηση, η φθορά ελαστικών και φρένων και οι αναθυμιάσεις καυσίμου ντίζελ.

Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης μελέτης, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από περισσότερους από 1.600 κατοίκους των περιοχών Σάουθαρκ και Λάμπεθ στο νοτιοανατολικό Λονδίνο. Οι συμμετέχοντες αξιολογήθηκαν για συνήθεις ψυχικές διαταραχές, ψυχωσικά επεισόδια και σωματικά συμπτώματα ενδεικτικά ψυχικής δυσφορίας με βάση κλινικές συνεντεύξεις και επικυρωμένα ερωτηματολόγια για περίοδο πέντε ετών.

Ακολούθως, τα δεδομένα ψυχικής και σωματικής υγείας από την έρευνα συνδέθηκαν με τις τριμηνιαίες μέσες συγκεντρώσεις ατμοσφαιρικής ρύπανσης (σημεία πλέγματος 20×20 μέτρων) στη διεύθυνση κατοικίας των συμμετεχόντων. Το Σάουθαρκ και το Λάμπεθ είναι περιοχές στο κέντρο του Λονδίνου με υψηλές κυκλοφοριακές ροές και υψηλές μέσες συγκεντρώσεις ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε σύγκριση με άλλες αστικές περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι για κάθε 5 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αύξηση σε πολύ μικρά σωματίδια (διαμέτρου 2,5 μm) και 3 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αύξηση του διοξειδίου του αζώτου, οι πιθανότητες κοινών ψυχικών διαταραχών αυξάνονταν κατά 18% σε 39%.

Εκτίμησαν, επίσης, μία διπλάσια αύξηση σε σχέση με περιπτώσεις κοινών ψυχικών διαταραχών που αποδίδονται άμεσα στην έκθεση σε αιωρούμενα σωματίδια διαμέτρου 2,5 μm πάνω από 15,5 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο, η οποία είναι χαμηλότερη της τιμής-στόχου της ΕΕ για την ποιότητα του αέρα σε 25 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο.

 

Διαβάστε επίσης

Ατμοσφαιρική ρύπανση: Πώς επηρεάζει τις νόσους Αλτσχάιμερ και Πάρκινσον

Ατμοσφαιρική ρύπανση: Για ποιους ασθενείς αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου

Αγχώδεις διαταραχές: Με ποιο απροσδόκητο τρόπο απειλούν την υγεία μας