Μια απίστευτη απόφαση έλαβε η διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου. Εν μέσω τουριστικής περιόδου και ενώ το συγκεκριμένο νοσηλευτικό ίδρυμα δέχεται περιστατικά από όλες τις Κυκλάδες, κλείνει η Παθολογική Κλινική για… δύο μήνες. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ακολουθεί και η Καρδιολογική Κλινική.

Όπως αναφέρεται σε εσωτερικό έγγραφο που έχει στη διάθεσή του το ygeiamou.gr, το νοσηλευτικό ίδρυμα Σύρου είναι ένα από τα επωφελούμενα νοσηλευτικά ιδρύματα που μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης έχουν τη δυνατότητα κτιριακής αναβάθμισης. Στο πλαίσιο αυτό, οι εργασίες αναβάθμισης έχουν ημερομηνία έναρξης την 17η Ιουνίου. Το έγγραφο που υπογράφει ο διοικητής του νοσοκομείου Σύρου αναφέρει ότι ως αποτέλεσμα των εργασιών, θα μείνει κλειστή η Παθολογική Κλινική για περίπου δύο μήνες, με μείωση των συνολικών κλινών του νοσοκομείου κατά 28 κλίνες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει πρόθεση να ακολουθήσει το κλείσιμο και της Καρδιολογικής Κλινικής, επίσης στο πλαίσιο εργασιών αναβάθμισης. Πρόκειται για δύο νευραλγικές κλινικές όλων των νοσοκομείων που με το κλείσιμό τους τα περιστατικά θα πρέπει να προωθούνται αλλού και πιο συγκεκριμένα στην Αθήνα. Η απόφαση λαμβάνεται όπως φαίνεται σε εντελώς λάθος… timing, καθώς όλο το καλοκαίρι τόσο η Σύρος όσο και οι υπόλοιπες Κυκλάδες γεμίζουν από επισκέπτες. Επιπλέον, οι παθολογικές και καρδιολογικές κλινικές είναι οι πλέον «δημοφιλείς», νοσηλεύοντας πάντα πληθώρα περιστατικών.

Έτσι, ακόμη και απλά μη επείγοντα περιστατικά θα πρέπει να παραπέμπονται σε άλλη υγειονομική δομή, αυξάνοντας αυτόματα τον αριθμό των διενεργούμενων αεροδιακομιδών, γεγονός που οδηγεί σε κατάχρηση πόρων. Υπολογίζεται ότι εφόσον «αχρηστευτεί» το νοσηλευτικό ίδρυμα σχεδόν για όλο το καλοκαίρι, θα πραγματοποιηθούν τουλάχιστον 100 αεροδιακομιδές επιπλέον από νησιά προς την Αθήνα. Τα περιστατικά αυτά θα πήγαιναν στη Σύρο.

Το τελευταίο διάστημα είναι σε εξέλιξη έργα ανακαίνισης σε πολλά νοσοκομεία, με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να είναι αποφασισμένη να αλλάξει «πρόσωπο» στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ). Το κλείσιμο, ωστόσο, ολόκληρων κλινικών για μεγάλα χρονικά διαστήματα βρίσκει αντίθετους τους εργαζόμενους οι οποίοι υποστηρίζουν ότι τα νοσοκομεία οδηγούνται σε σοβαρές δυσλειτουργίες.

Πρόσφατο παράδειγμα είναι η καταγγελία γιατρών του Γενικού Νοσοκομείου Νίκαιας για την απόφαση που ελήφθη από τη διοίκηση του νοσοκομείου και αφορά στη μείωση των τακτικών εισαγωγών περιστατικών στο νοσοκομείο την ημέρα πριν από τη γενική εφημερία, καθώς και ανήμερα της εφημερίας. Ο λόγος είναι οι εργασίες ανακαίνισης των παθολογικών κλινικών.

Ειδικά για τα νησιά, που «πάσχουν» από ελλείψεις προσωπικού, το κλείσιμο ολόκληρων κλινικών τα αποδυναμώνει υγειονομικά ακόμη περισσότερο. Οι αεροδιακομιδές προς την Αθήνα ή άλλα μεγάλα αστικά κέντρα είναι έτσι και αλλιώς ένα φαινόμενο που επαναλαμβάνεται κάθε καλοκαίρι, εξαιτίας ελλείψεων σε συγκεκριμένες κλινικές ή ιατρικές ειδικότητες. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τους περίπου 1.400 ασθενείς που χρειάζονται αεροδιακομιδή κάθε χρόνο στη χώρα μας, ο μεγαλύτερος αριθμός συγκεντρώνεται τους καλοκαιρινούς μήνες.

Διαβάστε επίσης:

ΕΚΑΒ: Τα πληρώματα «ανάγκης» που θα στελεχώνουν αμισθί τα ασθενοφόρα στα νησιά

Μισθοί – ΕΣΥ: Από τους χαμηλότερους στην Ευρώπη – Δείτε τις αποδοχές των γιατρών

Νοσοκομεία: Γιατί παραιτούνται οι γιατροί – Πώς απαντά το υπουργείο Υγείας