Να διακομιστούν στην Αθήνα χρειάζονται συχνά μικροί ασθενείς που αντιμετωπίζουν ένα πρόβλημα υγείας στα νησιά. Η περίπτωση παιδιού με οξεία σκωληκοειδίτιδα που δεν ήταν δυνατόν να χειρουργηθεί στη Σύρο τον Δεκαπενταύγουστο και μεταφέρθηκε στην Αθήνα, αναδεικνύει την απουσία παιδοχειρουργού στις Κυκλάδες, με αποτέλεσμα αρκετά παιδιατρικά περιστατικά που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν από γενικούς χειρουργούς να απαιτούν αεροδιακομιδή.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλη Γιαννάκο, το παιδί που βρισκόταν στην Τήνο εμφάνισε συμπτωματολογία με κοιλιακό πόνο που παρέπεμπε σε σκωληκοειδίτιδα τον Δεκαπενταύγουστο. Οι γιατροί του Κέντρου Υγείας Τήνου έδωσαν εντολή διακομιδής του παιδιού στο νοσοκομείο Σύρου, μετά από επικοινωνία που είχαν με τον παιδίατρο του νοσηλευτικού ιδρύματος, ο οποίος και αποδέχθηκε το περιστατικό. Αξίζει να σημειωθεί ότι το νοσοκομείο Σύρου είναι νοσοκομείο αναφοράς για τις Κυκλάδες.

«Το παιδί διεγνώσθη με οξεία σκωληκοειδίτιδα και έπρεπε άμεσα να χειρουργηθεί. Το νοσοκομείο της Σύρου αδυνατούσε και με αεροδιακομιδή κατέληξε σε νοσοκομείο της Αττικής. Για άλλη μια φορά αναδεικνύεται η διαχρονική έλλειψη στα νησιά λειτουργίας παιδοχειρουργικού τμήματος. Στις Κυκλάδες δεν υπάρχει παιδοχειρουργός. Έτσι ένα παιδί για να χειρουργηθεί πρέπει να έρθει Αθήνα», σημειώνει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

Όπως προκύπτει από πληροφορίες του ygeiamou.gr, πράγματι στις Κυκλάδες δεν υπάρχει παιδοχειρουργός. Η αντιμετώπιση ενός παιδιατρικού περιστατικού που χρειάζεται χειρουργείο, αποφασίζεται αναλόγως πόσο επείγον είναι το περιστατικό, την ηλικία του παιδιού αλλά και την αξιολόγηση από γενικό χειρουργό και αναισθησιολόγο. Για παράδειγμα, ένας γενικός χειρουργός μπορεί να ζητήσει διακομιδή ενός πολύ μικρού παιδιού, καθώς ο ίδιος πιθανόν δεν έχει την εμπειρία. Αντίστοιχα, ένας αναισθησιολόγος μπορεί να κρίνει ότι η αναισθησία πρέπει να χορηγηθεί σε παιδιατρικό νοσοκομείο. Έτσι, αρκετά παιδιά χρειάζονται διακομιδή στην Αθήνα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν έχουν γίνει χειρουργικές επεμβάσεις στα νησιά, για παράδειγμα σκωληκοειδίτιδας, αμυγδαλών κ.ά.

Στην Άρτα

Με ακόμη ένα παράδειγμα, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, επισημαίνει τις ελλείψεις στα περιφερειακά νοσοκομεία, οι οποίες, όπως λέει, μεγαλώνουν όσο παραιτούνται γιατροί, νοσηλευτές και άλλοι επαγγελματίες υγείας από το ΕΣΥ.

«Τον περασμένο μήνα, 20 Ιουλίου, ένα 10χρονο παιδί από την Άρτα εισήχθη στην παιδιατρική κλινική του νοσοκομείου Άρτας με συμπτώματα γαστρεντερίτιδας. Την επόμενη ημέρα οι παιδίατροι του νοσοκομείου έκριναν ότι πρέπει να εξετασθεί από παιδογαστρεντερολόγο για να υποβληθεί σε γαστροσκόπηση», σημειώνει ο κ. Γιαννάκος, και προσθέτει:
«Στην Άρτα δεν υπάρχει, στα Ιωάννινα δεν υπάρχει, στο παιδιατρικό νοσοκομείο Καραμανδάνειο της Πάτρας δεν υπάρχει, στο Πανεπιστημιακό του Ρίου είναι ένας αλλά δεν μπορεί να βρίσκεται νυχθημερόν στο νοσοκομείο και εκείνη την ημέρα δεν εφημέρευε. Έτσι η οικογένεια αναγκάστηκε να έρθει στην Αθήνα να κάνει εισαγωγή στο Παίδων Αγία Σοφία με μεγάλη ταλαιπωρία και έξοδα. Τελικά έκανε γαστροσκόπηση το παιδί και ευτυχώς δεν πάσχει από κάτι σοβαρό».

 

Διαβάστε επίσης:

ΕΣΥ: Νέο κύμα παραιτήσεων μεγαλώνει τις ελλείψεις σε 5 ειδικότητες

ΕΣΥ – Ανησυχία: Μετά τους αναισθησιολόγους αυτή είναι η ειδικότητα με τις μεγαλύτερες ελλείψεις

Γιατροί ΕΣΥ: Οι λόγοι που παραιτούνται – Το αποτύπωμα στα νοσοκομεία