Καίρια ερωτήματα για τις σημαντικές καθυστερήσεις που φαίνεται ότι υπήρξαν στη διάγνωση της 32χρονης Ελληνίδας η οποία έχασε τη ζωή της αφού κατανάλωσε σαρδέλες σε εστιατόριο στο Μπορντό, αλλά και των άλλων πελατών του εστιατορίου Tchin Tchin Wine Bar που νόσησαν με τροφιμογενή αλλαντίαση – πολλοί από τους οποίους νοσηλεύονται σε ΜΕΘ – θέτουν τα γαλλικά ΜΜΕ.

Ο ιστότοπος sudouest.fr εξηγεί σε άρθρο του ότι η Ελληνίδα που πέθανε τόσο τραγικά μετά από την επίσκεψή της στο εν λόγω εστιατόριο με τον άνδρα της (ο οποίος νοσηλεύεται επίσης με αλλαντίαση), είχε πάει στα επείγοντα νοσοκομείων στο Μπορντό και το Παρίσι, χωρίς ωστόσο οι γιατροί να εντοπίσουν την πραγματική αιτία των συμπτωμάτων της. Ακόμα και μέχρι χθες το απόγευμα δεν είχαν ταυτοποιηθεί ορισμένοι πελάτες του εστιατορίου που μπορεί να κατανάλωσαν το προβληματικό πιάτο, επισημαίνει το δημοσίευμα, θέτοντας το εύλογο ερώτημα: θα μπορούσαν να είχαν γίνει πιο γρήγορα τα πράγματα;

«Η έρευνα που ξεκίνησε την Τετάρτη για το ιατρικό ιστορικό της 32χρονης που πέθανε το πρωί της Τρίτης στο Παρίσι αφού μολύνθηκε από αλλαντίαση στο Μπορντό» επιβεβαιώνει ότι υπάρχουν ερωτήματα που χρειάζονται απάντηση, αναφέρει το δημοσίευμα. Σύμφωνα με πληροφορίες του Sud Ouest, η νεαρή γυναίκα που είχε επισκεφθεί το Μπορντό για διακοπές είχε πάει στα επείγοντα του νοσοκομείου CHU Pellegrin αργά το βράδυ της Παρασκευής, και είχε πει στους γιατρούς ότι είχε αδυναμία κατάποσης και βραχνάδα. Εκείνη τη διέγνωσαν με μια μορφή λαρυγγίτιδας και της είπαν ότι μπορεί να φύγει από το νοσοκομείο. «Όσα συνέβησαν στη συνέχεια ήταν πραγματική τραγωδία», συνεχίζει το δημοσίευμα. «Επέστρεψε στο Παρίσι με τον σύζυγό της το Σάββατο. Την Κυριακή, και ενώ τα συμπτώματά της παρέμεναν, πήγε ξανά στα επείγοντα, αυτή τη φορά του νοσοκομείου Begin στο Παρίσι. Αυτή τη φορά την κράτησαν για παρακολούθηση μέχρι το απόγευμα της Δευτέρας. Μην έχοντας καμία ενημέρωση για την ύπαρξη κρουσμάτων αλλαντίασης στο Μπορντό, οι γιατροί της έδωσαν ξανά εξιτήριο. Πέθανε την επόμενη μέρα στο σπίτι της».

Ωστόσο, το βράδυ της Κυριακής υπήρχαν ήδη υποψίες για έξαρση κρουσμάτων αλλαντίασης στο Μπορντό. Το απόγευμα της Κυριακής κατέφθασε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της πόλης το δεύτερο ύποπτο κρούσμα (μετά την Ελληνίδα που δεν διαγνώστηκε). Και οι δυο ασθενείς είχαν καταναλώσει σαρδέλες στο ίδιο μπιστρό. Στις 10.30 το βράδυ, το νοσοκομείο ενημέρωσε την περιφερειακή αρχή υγείας (ARS) της Νέας Ακουιτανίας για την πιθανότητα πολλαπλών κρουσμάτων αλλαντίασης. Μέσα στη νύχτα που ακολούθησε δεν υπήρξε καμία επικοινωνία από την Αρχή προς νοσοκομεία, προκειμένου να τεθούν σε επιφυλακή εάν εμφανίζονταν άλλα κρούσματα. Καμία υπηρεσία δεν επισκέφθηκε άμεσα το εστιατόριο που εκείνο το βράδυ θα σέρβιρε τις πιθανώς μολυσμένες σαρδέλες.

«Δεν είμαστε αρμόδιοι»

Αναφορικά με την επίσκεψη στο εστιατόριο, δεν είμαστε εμείς αρμόδιοι, αναφέρει ο Ολιβιέ Σερέ, επικεφαλής προσωπικού του Γενικού Διευθυντή του ARS. Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι δουλειά της Διεύθυνσης για την Προστασία του Πληθυσμού (DDPP) να επιθεωρεί τις επιχείρήσεις που είναι ύποπτες για παρόμοια περιστατικά, κάτι που τελικά συνέβη. Το πρόβλημα είναι ότι η συγκεκριμένη υπηρεσία ενημερώθηκε τελικά το επόμενο πρωί στις 9.00. «Σε αυτές τις περιπτώσεις έχει ζωτική σημασία να γίνεται όσο το δυνατόν ταχύτερα επιτόπιος έλεγχος για μια πρώτη αξιολόγηση της κατάστασης και να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία εντοπισμού των πελατών» επισημαίνει στο site ένας επαγγελματίας του τομέα της υγείας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η υπηρεσία ARS αντέδρασε στο περιστατικό με σεβασμό στις αρχές της σύνεσης και της παρακολούθησης που διέπει τους επαγγελματίες της υγείας, σεβόμενη το πλαίσιο μέσα στο οποίο πρέπει να γίνεται η διαχείριση αυτών των καταστάσεων. Ωστόσο, όμως επισημαίνει στο site ένας νοσοκομείακός γιατρός: «Αν και δεν είναι δυνατόν στο παρόν στάδιο να καθοριστεί σε ποιο βαθμό θα μπορούσε να σωθεί η ασθενής στο Παρίσι, είμαι ξεκάθαρο ότι δεδομένης της σπανιότητας της νόσου, της μεγάλης δυσκολίας διάγνωσής της και της ραγδαίας επιδείνωσής της, η ταχύτητα ενημέρωσης της νοσοκομειακής κοινότητας είναι κρίσιμη για την καθοδήγηση των διαγνώσεων».

Τελικά, η Γενική Διεύθυνση Υγείας της Γαλλίας έστειλε επείγουσα ενημέρωση σε όλους τους επαγγελματίες υγείας της χώρας το απόγευμα της Τρίτης, επισημαίνει το δημοσίευμα.

Eιδήσεις σήμερα: 

Θεσσαλία – Πλημμύρες: Εθελοντές γιατροί στα ξενοδοχεία και τις δομές φιλοξενίας

Μαριάννα Βαρδινογιάννη: «Να μην υπάρχει ούτε ένας ασθενής για τον οποίο δεν υπάρχει συμβατός δότης»