Εάν πιάνετε συχνά τον εαυτό σας να ξεχνά διάφορα πράγματα, τότε ίσως σημαίνει ότι ο εγκέφαλός σας εμφανίζει σημάδια κούρασης.

Υπάρχει, όμως, κάτι που μπορούμε εμείς να κάνουμε για να προστατεύσουμε τη λειτουργία του εγκεφάλου;

Ίσως πολλοί δεν γνωρίζουν ότι η διατροφή μπορεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην εγκεφαλική λειτουργία και στην πρόληψη σοβαρών παθήσεων, όπως η άνοια. Ορισμένες αλλαγές στην καθημερινή μας διατροφή ίσως είναι η απάντηση στο πρόβλημα της δυσλειτουργίας του εγκεφάλου.

Σύμφωνα με τις σχετικές έρευνες, οι διατροφικές μας συνήθειες επηρεάζουν τη μνήμη και τη γνωστική μας λειτουργία, ενώ συνδέονται άμεσα με τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας ή της νόσου του Αλτσχάιμερ.

Οι τελευταίες μελέτες ανέδειξαν ένα φρούτο ως ισχυρό σύμμαχο του οργανισμού στην νευροπροστασία και αυτό δεν είναι άλλο από το βατόμουρο.

Πώς ευεργετούν τον εγκέφαλο τα βατόμουρα

1. Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Μια συστηματική ανασκόπηση του Ιουνίου 2021 στο ​International Journal of Molecular Sciences​ διαπίστωσε ότι οι ενώσεις στα μούρα συνδέονται με μειωμένη γνωστική έκπτωση και βελτιώσεις στη μνήμη. Τα βατόμουρα, συγκεκριμένα, περιέχουν φλαβονοειδή, δηλαδή αντιοξειδωτικά που θεωρούνται προστατευτικά του εγκεφάλου. Επιπλέον, οι πολυφαινολικές ενώσεις τους μειώνουν το οξειδωτικό στρες και τη φλεγμονή, καταστρέφοντας ουσίες βλαβερές για τα εγκεφαλικά κύτταρα.

Η ανθοκυανίνη, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και περιέχεται επίσης στα βατόμουρα, μειώνει επιπλέον τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, ενώ συμβάλλει και στη διατήρηση του βάρους.

2. Μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης νευροεκφυλιστικών ασθενειών

Η διατροφή MIND, ένας συνδυασμός της μεσογειακής διατροφής και της δίαιτας DASH, που σχετίζεται με διατροφικές προσεγγίσεις για την αντιμετώπιση της υπέρτασης, φαίνεται πως κρατά ιδιαίτερα χαμηλά τα ποσοστά κινδύνου εμφάνισης άνοιας. Ειδικότερα, μια αυστηρή τήρηση της δίαιτας MIND διαπιστώθηκε ότι μειώνει τον κίνδυνο κατά 53%, ενώ ακόμη και με μία μέτρια εφαρμογή της, ο κίνδυνος παρέμενε μειωμένος κατά 35%.

Όπως εξηγεί η διαιτολόγος Christina Iaboni: «Τα βατόμουρα αποτελούν μέρος τόσο της δίαιτας MIND, όσο και της μεσογειακής διατροφής, που έχουν αποδεδειγμένα οφέλη για την προστασία του εγκεφάλου».

3. Ανεβάζουν τη διάθεση

Τα βατόμουρα όλων των τύπων έχουν μελετηθεί, επίσης, για τις επιπτώσεις τους σε καταστάσεις ψυχικής υγείας, όπως η κατάθλιψη και το άγχος, με τους ερευνητές να διαπιστώνουν ότι τα βατόμουρα βελτίωσαν τα συμπτώματα κατάθλιψης τόσο σε ενήλικες, όσο και σε παιδιά και μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Δεν παρατηρήθηκαν, ωστόσο, αλλαγές στο άγχος, σύμφωνα με μια έκθεση του Φεβρουαρίου 2017 στο ​Nutrients.

Παράλληλα, μία ανασκόπηση του 2022 στο ​Scientific Reports​ κατέδειξε ότι οι πολυφαινόλες που εμπεριέχουν τα μούρα συνδέονται με βελτιωμένη γνωστική λειτουργία σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας.

 

Είναι ωφέλιμο η διατροφή μας να είναι πλούσια σε ποικίλα φρούτα και λαχανικά, κυρίως όσα είναι πλούσια σε ισχυρά αντιοξειδωτικά. Σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν είναι απαραίτητο να τρώμε μούρα σε καθημερινή βάση. Ωστόσο, μία χούφτα βατόμουρα την ημέρα μπορεί να κάνει τη διαφορά στην υγεία του εγκεφάλου. Σχετική έρευνα του Μαρτίου 2020 που δημοσιοποιήθηκε στο Advances in Nutritionμόλις το ένα τρίτο ενός φλιτζανιού φρέσκων βατόμουρων αρκεί για να χαρίσει στον οργανισμό όλα τα οφέλη που κρύβει.

Διαβάστε ακόμη:

Το πολύχρωμο λαχανικό που προστατεύει από τον καταρράκτη και την αναιμία

Το υπερτρόφιμο που θωρακίζει το ήπαρ και ρυθμίζει την πίεση

Πέντε έξυπνοι τρόποι να τρώμε λιγότερη ζάχαρη