Τα «φιλικά» βακτήρια που βρίσκονται στο πεπτικό σύστημα είναι εξαιρετικά σημαντικά για τη διατήρηση της καλής υγείας, καθώς βοηθούν το σώμα να πάρει τα θρεπτικά συστατικά από το φαγητό και να δώσει ώθηση στο ανοσοποιητικό σύστημα στη μάχη του κατά της φλεγμονής και των παθήσεων που σχετίζονται με αυτή.

Τα μικρόβια του εντέρου, μάλιστα, κάνουν πολλά περισσότερα όταν συνδυάζονται με μια φυτική διατροφή κι αυτό γιατί αυτού του είδους η διατροφή «τρέφει» τα καλά βακτήρια του πεπτικού συστήματος, όπως αναφέρει μια νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Washington.
Συγκεκριμένα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μια διατροφή περίπου 1.800 θερμίδων την ημέρα είναι ιδανική για την υγεία και ειδικά όταν αποτελείται από φυτικές πηγές που συμβάλλουν στη μείωση της φλεγμονής, σε αντίθεση με τα ανθυγιεινά τρόφιμα που την επιδεινώνουν.

Η αύξηση των φυτικών τροφίμων στο καθημερινό διαιτολόγιο είναι μια πολύ καλή λύση, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πρέπει να γίνετε… χορτοφάγοι για να είστε υγιείς. Μπορείτε απλώς να ξεκινήσετε με τρόφιμα που κάνουν καλό στο έντερο, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και σε διάφορους τύπους ινών, τα οποία, όταν φτάνουν στο έντερο, συμβάλλουν στον πολλαπλασιασμό των καλών βακτηρίων και την εξισορρόπηση του μικροβιώματος.

Τρόφιμα που προάγουν την αύξηση των «καλών» βακτηρίων είναι οι μπανάνες και τα μύρτιλα, οι αγκινάρες, τα σπαράγγια, τα πράσα, τα κρεμμύδια, το μπρόκολο, το λάχανο, το κουνουπίδι, τα φασόλια καθώς και τα πλούσια σε προβιοτικά τρόφιμα.

Καλό είναι, επίσης, να γνωρίζετε τι πρέπει να αποφεύγετε για να πετύχετε την όσο το δυνατόν καλύτερη υγεία του εντέρου. Τα παχυντικά ζωικά τρόφιμα και οι τρόποι  μαγειρικής με πολλά λίπη, όπως το τηγάνισμα, είναι τα πρώτα στη λίστα. Επιπλέον θα πρέπει να αποφεύγετε την αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών, τα οποία διαταράσσουν το μικροβίωμα του εντέρου.