Σε μια σημαντική διαπίστωση κατέληξαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Binghamton της Νέας Υόρκης σχετικά με τη διατροφή που προφυλάσσει την ψυχική υγεία η οποία, καθώς έδειξαν τα αποτελέσματα, δεν είναι μία αλλά περιλαμβάνει ένα φάσμα διατροφικών συνηθειών.

«Οι αλλαγές στη διατροφή και τον τρόπο ζωής των ανθρώπων πρέπει να γίνονται με βάση την ηλικία και το φύλο τους. Δεν υπάρχει μία διατροφή-κανόνας για όλους», τόνισε η Lina Begdache αναφορικά με το διατροφικό μοτίβο που θα ενισχύσει τη σχέση της διατροφή με την ψυχική υγεία, σχέση που επιβεβαιώνουν ολοένα περισσότερα ερευνητικά δεδομένα. Η Δρ Begdache είναι διατροφολόγος και Επίκουρη Καθηγήτρια Σπουδών Υγείας και Ευημερίας στο Πανεπιστήμιο.

Μέσα από μια πενταετή online έρευνα (2014-2019), η επιστημονική ομάδα με επικεφαλής τη Δρ Begdache μελέτησε παράγοντες όπως οι διατροφικές συνήθειες, η πρόσληψη φαγητού, η άσκηση και άλλους ακόμα σχετικούς με τον καθημερινό τρόπο ζωής σε τέσσερις υποομάδες από 2.600 συμμετέχοντες, σύμφωνα με την ηλικία και το φύλο. Όπως εξήγησε η καθηγήτρια, οι διαφορές στη μορφολογία και την ωριμότητα του εγκεφάλου λόγω φύλου και ηλικίας (νέοι 18-29 ετών – 30 και άνω), πρέπει να αποτελούν κεντρικό άξονα στις ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις.

Τα δεδομένα που συλλέχθηκαν σε τυχαίες χρονικές στιγμές και περιόδους οδήγησαν σε σημαντικά συμπεράσματα για διατροφικούς και άλλους παράγοντες που φάνηκαν να δρουν θετικά έναντι της ψυχικής δυσφορίας (άγχος, κατάθλιψη):

  • για τις νέες γυναίκες, το μοτίβο καλύτερης ψυχική υγείας περιελάμβανε πρωινό καθημερινά, μέτριας έως υψηλής έντασης άσκηση, ελάχιστη πρόσληψη καφεΐνης και αποχή από fast food
  • για τις ωριμότερες ηλικιακά γυναίκες, η βελτίωση σημειώθηκε μέσα από την καθημερινή άσκηση και κατανάλωση πρωινού και πολλών φρούτων, μαζί με ελάχιστη πρόσληψη καφεΐνης
  • στους νεαρούς άνδρες η καλύτερη ψυχική υγεία συνδέθηκε με συχνή άσκηση, μέτρια κατανάλωση γαλακτοκομικών και αυξημένη κρέατος, χαμηλή πρόσληψη καφεΐνης και αποχή από fast food
  • στους άνδρες μεγαλύτερης ηλικίας, διατροφική κίνηση – κλειδί αποτέλεσε η μέτρια κατανάλωση ξηρών καρπών.

Ποιος ο ρόλος του φύλου και της ηλικίας

Η Δρ Begdache αναφέρθηκε σχολαστικά στους δύο παράγοντες που επηρεάζουν σημαντικά τον τρόπο ζωής, ο οποίος οδήγησε και στη διάκριση των συμμετεχόντων στις παραπάνω ομάδες.

Έτσι, για τους νέους ενήλικες που η ανάπτυξη του εγκεφάλου εξελίσσεται μέχρι τα 30 και άρα απαιτεί μεγαλύτερη πρόσληψη θρεπτικών στοιχείων, η κακή διατροφή μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη ψυχική δυσφορία.

Αρνητική είναι η επίπτωση και της αυξημένης πρόσληψης καφεΐνης. Σύμφωνα με την καθηγήτρια, η καφεΐνη μεταβολίζεται από το ίδιο ένζυμο που μεταβολίζει την τεστοστερόνη και τα οιστρογόνα -ορμόνες που αφθονούν στις νεαρές ηλικίες-, με αποτέλεσμα να παραμένει στον οργανισμό περισσότερο χρόνο, διεγείροντας το νευρικό σύστημα και οδηγώντας σε άγχος και στρες.

Από την άλλη πλευρά, τις διατροφικές ανάγκες επηρεάζει και η διαφορετική μορφολογία και συνδεσιμότητα του εγκεφάλου άνδρών και γυναικών.  Με απλά λόγια η συνδεσιμότητα των νευρώνων του ανδρικού εκγεφάλου προάγει την αντίληψη και τον συντονισμό, ενώ του γυναικείου την αναλυτική σκέψη και τη διαίσθηση. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι αυτές οι διαφορές μπορεί να επηρεάζουν κα τις διατροφικές ανάγκες. «Έχω διαπιστώσει μέσα από διάφορες μελέτες μου ότι η διατροφή επηρεάζει λιγότερο τους άνδρες από τις γυναίκες», ανέφερε η Δρ Begdache και εξήγησε ότι, ενώ για τους άνδρες μια ελαφρώς υγιεινή διατροφή χωρίς fast food συμβάλλει σε καλύτερη ψυχική υγεία, για τις γυναίκες απαιτείται ένας συνδυασμός πολλών και ποικίλων υγιεινών τροφίμων με συχνή άσκηση.

Ελπίδα της Δρ Begdache είναι περισσότερες σχετικές έρευνες να ενεργοποιήσουν τους ειδικούς ώστε οι δίαιτες που συστήνονται στους ανθρώπους να μην εστιάζονται αποκλειστικά στη σωματική αλλά και την ψυχική τους υγεία.

Διαβάστε επίσης:

Δεν φαντάζεστε ποιο σημείο του κεφαλιού σας μαρτυρά την αδυναμία σας στο πρόχειρο φαγητό

Υψηλή Χοληστερόλη: Δεν είναι τα λιπαρά ένοχα – Αυτός είναι ο πραγματικός εχθρός

Αυτή είναι η πιο επικίνδυνη ηλικία για να παχύνουμε